O vlkoch a ľuďoch

O vlkoch a ľuďoch https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55720/o-vlkoch-a-ludoch-55720.jpg 4 11 4

Populárně vědecká publikace propletená bajkami, příběhy a poezií.

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Abies
Originální název:

Of Wolves and Men


více info...

Přidat komentář

Parus
07.07.2023 2 z 5

Kniha se skládá ze čtyř částí:
1. Obecný popis vlka, jeho chování, sociální struktury...
2. Vlk v indiánské kultuře
3. Historie vybíjení vlků v Severní Americe
4. Vlk ve středověké mytologii a kultuře

Už ze začátku musím upozornit na velmi špatný překlad knihy. Hodně kostrbaté věty, nesmyslná slovní spojení.

První část knihy mě bavila a nějaké věci jsem se přiučil, nicméně se z velké části jedná o takové informace, které jdou velmi snadně najít skoro všude.

Druhá část byla značně horší. Skoro vůbec mě nebavila a občas jsem i přeskočil nějakou tu stránku. Autor se hodně opakoval a i přesto, že Indiány mám rád, tyto typy věcí mě nezajímaly a daly by se dost zestručnit.

Kvůli třetí části jsem si knihu pořídil a z celé knihy mě zajímala nejvíce. Každopádně jsem čekal, že se v ní autor bude více zabývat obecným dopadem vlků na lidi a naopak, než jen historií pronásledování vlků v Severní Americe. I přesto tato část stojí za přečtení a připomene nebo donutí si uvědomit člověka, co za svinstva lidi přírodě a zvířatům dělali, umí dělat a dělají.

Poslední část byla katastrofa. Tento typ informací bych v životě úmyslně nevyhledával, navíc jsou to často věci vyvozené autorem, které můžou být věcí názoru. Kapitolu jsem nezvládl dočíst.

JulianaH.
14.06.2019 2 z 5

Otec tuhle knihu nechal válet na stole, tudíž jsem se do ní začetla také. Bohužel ji vrátil svému příteli, od kterého ji měl půjčenou, dřív, než jsem ji stihla dočíst. Z důvodů uvedených níže si ji rozhodně nekoupím, takže se zřejmě musím spokojit s tím, že jsem četla následující části: oddíl o vlcích v evropské kultuře (ve středověku, v dětské literatuře a v bájesloví), část oddílu o vlcích v pojetí indiánských kmenů a kapitoly o autorových osobních zkušenostech s vlky + současné situaci v Americe.

Autorovy teorie, kupříkladu o nábožensko-filosofickém vztahu vlků ke kořisti, jsou extravagantní a nepodložené, ale budiž mu přičteno ke cti, že je odděluje od faktů. Nekritické přejímání psychoanalytických žvástů, jako že Červená Karkulka trpí Oidipovským komplexem a vlk ztělesňuje latentní mužskou touhu po těhotenství, nekomentuji. Zato si neodpustím postřeh, že spisovatel má sklon cpát do všech výkladů třídní dialektiku, což mě lehce udivilo u Američana píšícího v 70. letech.

Naopak mě hodně zaujal výklad báje o Lykaonovi (v zemědělské Arkádii se snad nejprve obětoval sám král na usmíření bohů, později za něj byla vybírána zástupná lidská oběť a po kanibalské hostině se losoval host, který byl v zastoupení ostatních na 9 let symbolicky vyloučen z lidské společnosti, aby odpykal kolektivní vinu). Bestiářový stereotyp vlka s jediným krčním obratlem je příznačný pro středověkou ignoranci vůči živočichům bez nesmrtelné duše, která bránila většině učenců v poznání pozorováním (ačkoli je už antického původu). Největší radost mi udělala legenda o irském biskupu sv. Ailbem odkojeném vlčicí, který později zachránil svou adoptivní matku před lovcem tím, že ji přikryl pláštěm.

Žasnu nad tupostí překladatelky. Tolik zvěrstev na jednom místě (například "zabívat se" s měkkým i) se jen tak nevidí. Maximálně mě dráždilo, že ponechávala v angličtině názvy všech literárních děl včetně antických. A "zelená bizoní kůže" ve skutečnosti znamená kůže nevydělaná, což by odbornému překladateli snad mohlo dojít.


Zviera
04.09.2018 5 z 5

kultová knižka všetkých vlkofilov, must have

Vikiki22
26.06.2013 4 z 5

Dávam 4 hviezdičky z 5. Nie, že by si toto dielo nezaslúžilo hviezdičiek 5, je naozaj na tie časy presýtené informáciami, ktoré sú stále aktuálne. Prvá časť opisujúca vlky všeobecne, ich pôvod, sociálnu štruktúru, lov a teritórium, je stručne, ale pekne spracovaná, škoda len, že je toho pre mňa trošku málo na dnešné pomery. Ale ako som už písala, na tie časy, keď vyšiel originál, je to dosť. Druhá časť sa mi páčila asi najviac. Vlci a Indiáni proste patria k sebe. Tretia časť bola veľmi dopodrobna popísaná. Boj medzi vlkmi a "novou civilizáciou" v Amerike bola veľmi krvavá a krutá, neskrýva to ani autor a patrične opisuje myslenie ľudí v tých časoch. Štvrtú časť by som rozdelila na 2 časti: Tá prvá, jednajúca o stredovekom myslení ľudí o vlkoch, vlkolakoch, o deťoch vychovaných vlkmi bola veľmi zaujímavá, no druhá časť jednajúca o rozprávkach, bájkach a bohoch v spojitosti s vlkmi bola pre mňa chaotická. Nevidela som v tejto časti temer nič iné, len mená autorov a názvy diel, ktoré väčšinou bežný človek ani nepozná. Škoda. Mohol tie diela aspoň opísať konkrétnejšie, aby z nich človek niečo mal. Takže len pre toto 4 hviezdičky. :)

Štítky knihy

mýty a legendy bajky vlkodlaci středověká literatura vlci poezie

Autorovy knížky

Barry Lopez
americká, 1945
2001  75%O vlkoch a ľuďoch

Kniha O vlkoch a ľuďoch je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst29x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x