O vidění: Jak porozumět starému umění

O vidění: Jak porozumět starému umění https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519303/bmid_o-videni-jak-porozumet-staremu-umen-83J-519303.png 5 3 2

Knižní verze úspěšného rozhlasového cyklu stanice Vltava dokumentuje skutečnost, že odcházející svět starých mistrů znovu postupně ožívá. Publikace přibližuje pětadvacet ojedinělých děl renesance, manýrismu a baroka od jedinečných umělců, jako byli El Greco, Rembrandt, Rubens, Dürer, Škréta, Braun, Brandl, Spranger, Kupecký a další. Autoři se v jednotlivých kapitolách pokoušejí o výtvarné tvorbě uvažovat jako o otevřeném estetickém systému a nacházet nečekané souvislosti v historickém, námětovém a stylovém kontextu. Poukazují na mezinárodní charakter českého umění v prostředí střední Evropy, přičemž se neřídí hranicemi definovanými uměleckými školami a nerozlišují tvůrce podle národnosti.... celý text

Přidat komentář

purie
11.02.2024 5 z 5

Knížku si nějak přirozeně řadím vedle Na co se to vlastně díváme? od W.Gompertze. Na rozdíl od ní se M.W. a I.H. věnují výtvarnému umění "předmodernímu", tzv. starému - renesanci a baroku. Vybrali si "jen" 25 děl, jaké si "the best of", z aktuálně vystavených v NG v Praze, a je tedy možné v jejich prohlížení a poznávání pokračovat třeba i během nebo po dočtení přímo na vlastní oči. Většina textů (15 z publikovaných) byla již v roce 2021 vysílána Českým rozhlasem Vltava (Staří mistři ve Schwarzenberském paláci - Poznejte příběhy mistrovských děl renesance a baroka).
Jsou to tedy jakási zapsaná vyprávění nebo komentáře, která zvou k seznámení, objevování a porozumění vybraných děl, jsou velmi srozumitelná, soustředěná na to nejpodstanější a nejzajímavější a věnují se jak osudům, inspiracím, zadáním či pohnutkám autorů, tak úspěchům, nepřijetí či putování jednotlivých děl rukama nebo sbírkami nejrůznějších vlastníků. Čím jsou starší, tím více může fascinovat, jak krásné, hluboké a hlavně srozumitelné jsou dosud. Na druhé straně ale také můžeme v jejich světle lépe pochopit, jak při vší jejich mistrovské a řemeslné dokonalosti musely pobuřovat a být trnem v oku zejména některá pozdější díla moderního umění a avantgardy.
A nakonec také mohou vyvolávat i pocit úžasu až vděčnosti za to, jak mimořádné kulturní dědictví v naší zemi máme.

Dobraadresa
10.09.2023 5 z 5

Vlastně je to jen popis 25 starých maleb a jejich historie, ale naučil mě dívat se na obrazy mnohem pozorněji a hledat v nich to, co jsem dřív neviděl. Nejde o nějaké hluboce mystické významy a tajné kódy. Prostá pozornost věnovaná obrazu, jeho stavbě a detailům, které mohly být namalované i jinak, mi dala možnost dostat z výtvarných děl víc informací, než jsem si dovedl představit.


Štítky knihy

malířství výtvarné umění Národní galerie

Autoři knihy

Marius Winzeler
švýcarská, 1970

Kniha O vidění: Jak porozumět starému umění je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x