O Tau a ctnosti

O Tau a ctnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494819/o-tau-a-ctnosti7dh9CE-ulR-.jpg 5 5 3

Soukromá interpretace slov Laa-c' na základě porovnání 70 překladů Tao-te-ťingu z čínštiny do angličtiny, postupně vyladěná v letech 2008-2022.

Přidat komentář

moni.ka
23.08.2023 5 z 5

Instantní, jednoduchá a stručná dávná moudrost Lao-c' přeložená/ interpretovaná do podoby přístupné našemu západnímu myšlení. Krásně se čte a doslova hladí po duši. Začala jsem poslechem kapitol čtených Janem Slovákem na Slaměném psu, pak jsem si oblíbené kapitoly četla na webu, až jsem zjistila, že potřebuji tištěnou knihu. Kniha teď cestuje všude se mnou a já občas obšťastňuji předčítáním svou rodinu a přátele. Nikdo zatím nebyl proti :-)

smrtonos4157
30.09.2022 5 z 5

V tomto překladu jsem konečně ke knize našel cestu a budu se k ní rád vracet. Na celé knize je cítit, že je dělána s láskou a pro nás čtenáře je krásným darem . Čisté a poctivé vydání . Doslov je brilantní , na stezku se určitě podívám.


romana0181
17.05.2022 5 z 5

Autor studoval taoistické texty a po dobu čtrnácti let porovnával úctyhodné množství různých verzí Tao-te-ťingu. Vzniklé dílo tedy rozhodně není žádnou rychlokvaškou. Viktor Horák má můj obdiv pro svou práci vskutku badatelskou a jeho interpretace jistě stojí za pozornost. Tolik bylo již překladů, a přestože, „žádný popis nemůže vystihnout Tao, žádné slovo není vhodné pro jeho pojmenování“, tolik interpretů se už snažilo vystihnout slova Lao-c´, který nám nechává nahlédnout do podstaty věcí svým učením v jedné chvíli tak přístupným a čitelným, přesto pro mnohé obtížně uchopitelným. Obálku knihy autor svěřil své dceři Idě. Snad až naivní obrázek bez tušování, které by zvýraznilo obrysy, působí dětsky čistě a přitom ve mně navozuje pocity klidu. Zkrátka s touhle knihou je vám tak nějak dobře. Není to asi kniha do hromadné dopravy. Přesto si ji do metra beru. Znáte ten starý otřepaný vtip: Dva mniši se přeli, jestli mohou kouřit při meditování. Nemohli se dohodnout, a tak se šli zeptat svého mistra. První mnich vyšel z mistrova pokoje a labužnicky si zapálil cigaretu. Když vyšel druhý mnich z mistrova pokoje a viděl zapálenou cigaretu, vyděsil se: „Mně to zakázal. Jak to, že kouříš? Tobě to povolil?"
„A co ses ho ptal?" zjišťoval první mnich.
„Jestli můžu kouřit při meditování" odpověděl druhý. „Co ses ptal ty?"
„Jestli můžu meditovat při kouření."
Tao je život tady a teď, nemusíme odcházet do jeskyně. Mistr Lao-c´ nekáže, jenom ukazuje cestu. Vydat se po ní může každý, ale není to tak jednoduché. Když jsme zahlceni informacemi, balastem a věcmi, které se nabízí, a které ve skutečnosti nepotřebujeme, cesta se ztrácí. Učení Lao-c´ je nadčasové a snad jednou zjistíme, co je skutečně důležité.
Doslov ke knize je také zajímavý. Viktor Horák se například zmiňuje o vybudování první taoistické stezky v České republice, jejímž je spoluzakladatem. Určitě si tam udělám výlet. Byla by škoda si nechat tuhle stezku ujít. Stejně jako tuhle knihu.

Štítky knihy

tao taoismus

Autorovy další knížky

Lao-c´
čínská, -604 - -531
2005  90%Tao te-ťing
2011  77%Tak pravil LAO-C´
2013  60%Laozi
2022  100%O Tau a ctnosti
1930  0%Lao-tsiova kanonická kniha o Tau a ctnosti

Kniha O Tau a ctnosti je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x