O spánku a mizení

O spánku a mizení https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166116/bmid_o-spanku-a-mizeni-66005eb6ae91f.jpg 4 61 15

Během jedné bezesné noci Ellen přemýšlí o událostech, které ji zavedly až tam, kde se nyní nachází do velkého, neznámého města, kde žije sama s dcerou Orlou a pracuje ve výzkumném centru spánku, zatímco sama spát nedokáže. Před sedmnácti lety žila ve své rodné vesnici Grund poblíž Rýna, obklopené lesy. To léto strávila s Andreasem, který byl jejím nejlepším přítelem už od dětství, a se svojí první láskou, Lutzem. Lutz přijel do vesnice s otcem teprve nedávno, poté co se jeho rodiče rozvedli. Na konci léta je Ellen těhotná, čeká Orlu, Lutz zmizel a Andreas přestal mluvit. Ellen se do Grundu vrací po sedmnácti letech spolu s dcerou, až když její matka leží na smrtelné posteli. Tajemství minulosti začnou pomalu vyplouvat na povrch. Ellen v Grundu pozná náměsíčného Benna, který se zabývá příběhem dezertéra, jenž se před sto lety ukrýval v okolních lesích. Ellen se po dlouhé době znovu toulá po lesích s milencem, jako to léto, kdy se všechno změnilo. Ellen také potká starou paní Marthe, která se do vesnice právě přistěhovala. Netuší však, že je to Lutzova matka. Marthe se nikdy nevyrovnala se synovým zmizením a je přesvědčena, že ať už se mu stalo cokoli, má to něco společného s Ellen. Nikdo by se nenadál, že tato stará žena v tichosti sleduje všechny okolo sebe a že se rozhodla jednat... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Host
Originální název:

Vom Schlafen und Verschwinden , 2012


více info...

Přidat komentář

maha75
03.01.2023 4 z 5

Taková zvláštní knížka, zvláštní příběh. Ale četlo se to hezky.

changaj
19.08.2020 4 z 5

Knížka je zvláštní, je napínavá, ale není to thriller, má zápletku, ale není to detektivka. Je to příběh vyprávěný dvěma ženami, dva úhly pohledu se postupně doplňují a vysvětlují. Střípky se pozvolna skládají dohromady až k finále, které není možná bouřlivé, ale rozhodně intenzivní, všechno je zde prostě tak hluboké a tlumené jako ta jezera a slepá ramena Rýna. Možná je příběh opravdu trochu přitažený za vlasy, ale čte se dobře, má kouzelnou poetiku.


růžovámakrela
25.12.2018 3 z 5

Navzdory tomu, že si autorka krásně hrála s jazykem a popisy situací, mi postavy přišly plochý, zvlášť o mužskejch postavách se čtenář moc nedozví - ty se jenom jaksi objevěj, nějak bez vysvětlení pohnou dějem a zase zmizej. To sice odráží název, ale číst to bylo místy fakt peklo. Pěkná závěrečná pointa u mě nezachránila spoustu málo uvěřitelnejch a v horším případě absolutně hluchejch míst.

boucner
06.11.2018 4 z 5

Na tuhle knížku je potřeba správný čas, zpomalý vám život i tep, je potřeba na ní mít klid a touhu se ponořit trochu mimo realitu. Zrovna u téhle mi chybí větší rozpětí počtu hvězdiček, tři je mi pro ní líto, ale čtyři už je možná zbytečně moc. Dala bych jí známku 7/10, kdyby ta možnost byla.

kofee
09.01.2018 5 z 5

Miluju to, jak Hagena umí vystihnout atmosféru. Rákosí šumí, je vám trošku chladno a máte pocit, že váš život se pomalu odhaluje a zasuté tajemství se vyhoupne nad hladinu. Je vzdálené a nečekané jako to podzimní slunce nad mrtvými rameny Rýna.
Dojmy, nálady a pocity a pomalu vinutý příběh minulosti, u které si nikdy nemůžeme být jisti, jaká skutečně byla.

moňulína
30.08.2016 3 z 5

Chvílema jsem se do čtení musela nutit, protože to bylo takové zamotané, ale to byl na druhou stranu i důvod, proč jsem ve čtení pokračovala. Zajímalo mě, jak to vše dopadne. Rozhodně nelituji přečtení a doporučuji ostatním.

kanitsuj
05.02.2016 3 z 5

Po "Chuti jablečných jadýrek" jsem s očekáváním sáhla po dalším románu této autorky, ale byla jsem bohužel trochu zklamaná. Rozvleklý styl psaní, dlouhé řetězce asociací i neustálé matení čtenáře střídáním různých vypravěčů by mi nevadilo, kdyby to prospívalo výslednému tvaru. Třebaže děj spěje k jakési tragické pointě, není to typ knihy, který by čtenář nemohl samým napětím odložit. Sama jsem knížku četla na několik etap a v duchu jejího názvu ji prokládala spánkem. A kdyby mi z nočního stolku sama od sebe zmizela, možná bych si toho ani nevšimla:-)
Autorce však nelze upřít jedinečný styl psaní a mnoho zajímavých myšlenek na řádcích i mezi nimi.

limetka2008
05.11.2015 3 z 5

Tak nějak nevím - některé myšlenky mne zaujaly, ale příběh mi připadal celkem banální a prolínání tří časových období bylo matoucí a rušivé, než jsem vždy pochopila, kdo právě mluví a v kterém období se zrovna nacházíme. Co mne zaujalo, bylo líčení přírody - pasáže věnované vyjmenování živočišných druhů a krajiny kolem Rýna - tohle psal někdo, kdo má přírodu rád a něco o ní ví.

pinussilv
30.08.2015 4 z 5

Prvních pár kapitol jsem se orientovala v dějových linkách. S přibývajícími stránkami se mi kniha stále více líbila. Prolínání děje a úvah je příjemné a nenásilné. Knihu jsem zavírala s dojmem hlubokého zážitku.

Lost Soul
02.11.2014 5 z 5

Velký zážitek, čtenáři si občas stěžují, že jim ze začátku nebylo jasné, kdo je kdo, ale já jsem se v postavách nijak neztrácela a moc se mi líbilo prolínání jednotlivých příběhů i postava Marty, jejímž vyprávěním začínala většina kapitol.

Pett
25.08.2014 4 z 5

Chuť jablečných jadýrek mě asi více oslovila svou slunečnou letní atmosférou.... Ve "Spánku" jsem se hůře orientovala a nedokázala jsem se tak sžít s postavami... víceméně až ke konci knihy to vše nabralo spád a rozplétaly se příběhy osob, které mi tím vším začali být blíže....takže když jsem tomu přišla na chuť a všechny poznala, tak byl vlastně konec :)

niknikita
11.04.2014 4 z 5

Zpočátku jsem se musela zorientovat v ději a časových posunech, ale pak se mi četlo lehce a za první polovinou jsem se musela dobrat ke konci na jeden zátah...a zůstal ve mně pocit smutku...

Diorissimmo
10.03.2014 3 z 5

Váhám mezi 3-4 hvězdičky. Není to špatná kniha, ani příběh, ale trvalo mi, než jsem se začetla, a pochopila dějovou linku. Je tam spousta zajímavých myšlenek a kniha je ve znamení takové zvláštní snové atmosféry. Hlavní hrdinka, lékařka pracující ve spánkové laboratoři zabývající se poruchami spánku, má sama problémy s usínáním. Za nocí, kdy nemůže spát si přehrává epizody ze svého života a snaží se dobrat toho, kam kdysi zmizel její přítel Lutz, se kterým má dceru.. Ovšem, jak už tu zaznělo, kniha je trochu chaotická a když se člověk nesoustředí, má problém se zachycením děje. Prolínání snu a skutečnosti, přítomnosti s minulostí, trochu moc překombinované, celkem mi unikal smysl. Snová atmosféra a zajímavé myšlenky jsou fajn, ale děj nějak váznul.

LemonCake
10.02.2014 5 z 5

Kniha plná neotřelých myšlenek nejen o spánku. Mám ráda spletité děje, takže jsem byla nadšená ze spousty různých časových linií. A číst si v ní takhle v noci, když nemůžete spát, je prostě dokonalé. :)

borknagar
15.10.2013 4 z 5

První střetnutí s Katharinou Hagena a nebylo to až tak zlé. Mírně chaoticky psané, občas ztrácení se v ději a postavách, ale vše nakonec pochopeno a ze čtení i celková spokojenost. A moc pěkný obal, v knihovničce to knížce vyloženě sluší :)

Štítky knihy

láska německá literatura tajemství spánek jezera

Autorovy další knížky

Katharina Hagena
německá, 1967
2010  75%Chuť jablečných jadýrek
2013  77%O spánku a mizení

Kniha O spánku a mizení je v

Právě čtených2x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce54x
Chystám se číst74x
Chci si koupit11x