Nožička a Wohryzek

Nožička a Wohryzek https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497793/bmid_nozicka-a-wohryzek-LRI-497793.png 4 6 1

Jsou 20. léta 20. století a mladý Čechoameričan Benjamin Wohryzek začíná spolu se svou novou přítelkyní, nadanou a nadto krásnou novinářkou Laurou Nožičkovou, pátrat po svém otci, americkém podnikateli „v bílém porcelánu“. Přidají se i tři čeští spisovatelé, tři zásadní jména literárního kánonu Karel Čapek, Jaroslav Hašek a Franz Kafka, které, jak je dobře známo, spojuje kromě jiného i vášeň pro pobyt v přírodě. Stopy vedou kamsi do lesů a zátočin nad Vltavou. Příběh napsaný záměrně jako lehké, humorné čtivo pracuje mimo jiné s tématem češství, emigrace, rodinných vztahů, emancipace žen a etiky podnikání, ale je především další z Tomanových poct čtenářství a literatuře obecně. Kniha Nožička a Wohryzek uzavírá volnou trilogii pro čtenáře od 12 let s romány Cukrárna U Šilhavého Jima (2018) a Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse (2019). Knihu ilustroval Jan Trakal.... celý text

Přidat komentář

soukroma
26.06.2023 4 z 5

A to bylo docela roztomilé: braková literatura psaná dnes ve stylu retro - před sto lety, za raného Československa. Evokuje mnohé příběhy z tehdejší doby, od Sladké dívky po Radovy&Žákovy trampy, neb příběh zalidňují Čechoameričané, podnikatelé, žurnalistka, hospodští a šejdíři.
A nesourodá trojice spisovatelů - Čapek, Kafka, Hašek - přináší také své osudy a hlavně svá ještě nedopsaná/nevydaná díla (tehdy) - jejich přítomnost splňuje požadavek na "přivzdělání" mládeže prostřednictvím četby, takže i pozdější Foglar se nezbytně vynoří v mysli čtenáře, vždyť i těch divokých skautů a návštěva Svatojánských proudů činí náležitě své.
Brakovost doplňuje nesčetně temných kreseb a dalších malůvek, jen ta mapka (nejen Prahy, kterou běhali všichni křížem krážem, pokud nesedli po hospodách, ale zejména výletního místa na soutoku Sázavy s Vltavou) by se hodila - pro dovzdělání dnešní populace, která se se Svatojánskými proudy nikdy nesetkala a už ani nesetká .
Příjemné, úsměvné, zajímavé a nenáročné čtení.

Štítky knihy

pro děti od 13 let

Autorovy další knížky

Marek Toman
česká, 1967
2018  86%Cukrárna U Šilhavého Jima
2016  88%Chvála oportunismu
2022  86%Panna
2011  71%Frajer
2009  69%Můj Golem