Nové zpěvy

Nové zpěvy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452995/mid_nove-zpevy-us7-452995.jpg 3 16 2

Soubor civilizační poezie, jehož první vydání (později i několikrát přepracované) bylo českým novinářem, básníkem, literárním a výtvarným kritikem premiérově publikováno roku 1918. Dnes již klasická Neumannova sbírka obsahuje tři základní oddíly: v prvních dvou ("Zpěvy drátů", "Zpěvy z lomozu") oslavuje básník mohutný nástup technických vymožeností na počátku dvacátého století. Neumann je fascinován pronikavou silou mohutných energií (zvláště pak elektrickým proudem), které začaly ovlivňovat lidské osudy na celé planetě. V kontrastu s těmito dvěma částmi pak působí závěr celého souboru ("Zpěvy z ticha"), kde se básník nechává inspirovat především přírodními obrazy, obsahujícími poetické, lyrické i hymnické reflexe.... celý text

Přidat komentář

Kamínekvoku
12.12.2020 4 z 5

Co k tomu tak říci... nekonečně vypadající ,,My, dráty telegrafní, telefonní a elektrické" se mi koneckonců z celé knížky líbily úplně nejvíc.

Nuny
30.03.2019 3 z 5

Velmi složité souvětí. Opravdu nelehké čtení, nehledě na to, že téma mě úplně nezajímalo, Zpěvy drátů jsou velmi vyčerpávající.