Nová Odysea - Příběh evropské uprchlické krize

Nová Odysea - Příběh evropské uprchlické krize https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331565/bmid_nova-odysea-vpB-331565.jpg 4 34 7

Evropa čelí vlně migrace, jakou nepoznala od konce druhé světové války, a jako všechno nepoznané, i tato situace vyvolává protichůdné názory a vypjaté emoce. Proto je důležité mít k dispozici objektivní informace a fakta, a právě ta Patrick Kingsley ve své knize přináší. Autor je zahraničním reportérem britského listu The Guardian, který byl pověřen sledováním uprchlické krize, a zná proto její pozadí i průběh zevrubněji než kdo jiný. V průběhu roku 2015 procestoval Kingsley sedmnáct zemí, kterými vedou nejfrekventovanější migrační trasy, a setkal se se stovkami uprchlíků, kteří putují přes pouště, moře i hory, aby dosáhli vytoužené Evropy. Kingsley s hlubokým pochopením věci vysvětluje, co jsou tihle lidé zač, proč odcházejí ze svých domovů a jakým způsobem to dělají. Z osobní zkušenosti píše o setkáních s pašeráky, s pobřežní stráží, s dobrovolníky i pohraničníky, a poměřuje situaci v terénu s vlažných přístupem vlád a úřadů, které by měly urychleně hledat optimální řešení. Jeho kniha přináší strhující zpravodajství o skutečných osudech jednotlivců podstupujících tuto nebezpečnou a strastiplnou pouť, a připomíná nám, že za bezejmennou masou se skrývají příběhy lidí stejných jako my.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The New Odyssey , 2016


více info...

Přidat komentář

Palorizek85
10.01.2023 5 z 5

Nádherně zpracované temné téma. Je smutné, že Evropa tak rychle zapomněla, že je potřeba pomáhat těm, kdo jsou v nouzi. Na jedné straně jsou zde ultralevicové skupiny, které za práva určitých menšin hromadně pochodují všemi možnými průvody a hrdě skandují hesla na jejich podporu a na druhé straně přehlížíme daleko závažnější porušování základních lidských práv lidí na důstojný život všech lidí. Být "občanem" a "příslušníkem" nějaké skupiny je nadřazováno tomu, být prostě člověkem. Nějak mi ten postoj některých v EU při jejich snahách zábránit "náplavám", aby se k nám náhodou nedostali připomíná 80 let starou vidinu jistého Adolfa, který také usiloval o "čistou" Evropu...jistě vše má své meze a přistěhovalcká krize má i svá temná zákoutí, ale od toho se tomu říká "krize" a každá krize, pokud se správně řeší, může být úspěšně vyřešena...pokud se ale úspěšně přehlíží, pak jen dává prostor šmejdům, aby se na tom přiživili...zajímavé kolik zákonů má EU a její státy proti "domácím telešmejdům" a na ochranu osobních údajů, ale jaksi se pozapomnělo na ocharanu osoby samotné...applaus panu spisovateli, že si to vše prošel od A-Z a snažil se být oporou a dokumentaristou, kde jen mohl.

kramver
22.08.2022 4 z 5

Kniha osvětluje fakta na pozadí osobních a konkrétních případů lidí, kteří si trnitou, náročnou a mnohdy smrtelně nebezpečnou cestu do Evropy zkusili na vlastní kůži. Tím, že nám představuje jednotlivé osudy, vtahuje nás do celé problematiky s mnohem větší empatií, lidskostí a soucitem než pokud by pouze reflektoval fakta. Díky tomu se můžeme na problematiku dívat z úhlu, který možná media běžně nepředkládají. Na druhou stranu se nemohu ubránit tomu, že byť s mnohým souhlasím a s těmito lidmi soucítím, autor se staví pouze na jednu stranu a já jsem přesvědčená, že problém je o kapku složitější.
V zásadě se však jedná o apel na lidskost civilizované společnosti. S přijetím ukrajinských uprchlíků jsme si, doufám, dokázali, že ji v sobě máme.


Škuch
06.11.2017 4 z 5

Výborný popis současné uprchlické krize, jednu hnězdičku ale ubírám za (podle mě) neobjektivní pohled autora na imigranty - jako by jejich chování bylo bezchybné a špatností se doupouštěli jen Evropané...

simona5r
09.10.2017 5 z 5

Pokud chce být člověk alespoň trochu v obraze současné uprchlické krize, tak je tato kniha "must read". Jak autor poukazuje, není možné příliv uprchlíků zastavit, ale je možné ho lépe regulovat.

MagdalénaD
14.08.2017 5 z 5

Absolutní MUST READ pro každého, kdo si myslí, že migrační krizi rozumí, nebo kdo ví, že by jí rozumět chtěl a měl! Za mě jde o nejlepší knihu z žánru literatury faktu, jakou jsem kdy četla.
.
Hlavní linkou celé knihy je příběh Hášima aš-Šaukího, který poté, co byl vybombardovaný dům jemu i jeho příbuzným, a poté, co byl vězněn, utekl s rodinou do Egypta a následně podnikl samostatně cestu do Švédska, aby zajistil sobě a své rodině bezpečí. Tento motiv je vak prokládán osudy jiných uprchlíků, které autor při svém "mapování" potkává.
.
Kniha se snaží ukázat, co vede lidi k tomu, aby opustili svůj domov, svou zem a podnikli riskantní cestu do Evropy. V roce 2015 mapuje dvě zásadní přechody - a to z Libye do Itálie a z Turecka do Řecka. Vše je poskládáno z autorova pozorování, z rozhovorů s migranty, pašeráky, úředníky i dobrovolníky. Zároveň se kniha snaží vysvětlit a mnohdy i vyvrátit představy, které si Evropa o celé migrační krizi utvořila.
.
Autor ukazuje, co uprchlíky na cestě potkává za nebezpečí a co vše musejí absolvovat - nepřímo tím ukazuje, že pouhá vidina větších peněz (my tomu rádi říkáme ekonomičtí migranti) může jen stěží představovat motiv, proč lidé podnikají cesty přes pouště, jsou okrádáni, zneužíváni, vězněni a často i zemřou. Čtenáři tak začne být hned jasné, proč se do Evropy často hrnou mladí muži ve značkovém oblečení se smartphonem v ruce? Vždyť kdo by ohrozil svoje děti cestou v nafukovacím člunu, kam je natěsnáno i 500 lidí? Kdo by cestoval do Evropy v otrhaných hadrech a riskoval tak, že bude zadržen prvním policistou ve vlaku? Mohl by si vůbec nějaký chudák dovolit zaplatit tisíce dolarů pašerákům? Autor také mnohokrát poukazuje na to, že stavění plotů nepřinese žádný výsledek v dlouhodobějším horizontu, neboť lidé, kteří se nemají kam vrátit, nemají příliš co ztratit, a tak se budou pokoušet hledat jen jiné cesty.
.
Jednoduše skvělá kniha, kterou bych nejraději nakoupila po 20 kusech a rozpůjčovala ve svém okolí.

keselylenka
25.07.2017 5 z 5

Knihu podobného tématu jsem četla poprvé a rozhodně ji doporučuji dále. Jsem proti migraci a rozhodně nezvu uprchlíky do Evropy, ale autorovy připomínky jsou zajímavé a pomohly mi dívat se na situaci z jiných širších úhlů. Rozhodně nesouhlasím s jeho závěry, které uprchlíky vykreslují jako téměř chudáky, kteří musí prchat ze svých zemí, ale souhlasím s tím, že problematika není černobílá.

vekune
03.06.2017 4 z 5

Za mě úplně super. Jde vidět, že autor s uprchlíky strávil nějaký čas a ví o čem mluví. Příběhy i fakta jsou psány poutavě. S některými závěry nesouhlasím, ale jinak doporučuji všem, co se jen trochu zajímají o dění okolo.

Štítky knihy

21. století Evropa uprchlíci imigrace

Autorovy knížky

Patrick Kingsley
britská, 1990
2017  87%Nová Odysea - Příběh evropské uprchlické krize

Kniha Nová Odysea - Příběh evropské uprchlické krize je v

Právě čtených1x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce66x
Chystám se číst50x
Chci si koupit6x