Noteka 2015

Noteka 2015 https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22372/bmid_noteka-2015-e8z-22372.jpg 4 22 4

Sbírka sci-fi povídek, kde spojení autorovy představivosti s vědou umožňuje čtenáři pohlédnout z jiného úhlu na paradoxy současné civilizace. Povídky jsou vtipné, ironické a můžeme je zařadit do polit-fiction domýšlející možné důsledky současného politického vývoje do budoucnosti. Postavou, která spojuje jednotlivé příběhy je novinář Radoslav Tomaszewski.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Noteka 2015 , 2001


více info...

Přidat komentář

Metla
12.09.2018 4 z 5

"Noteka 2015" je pro mě tak trochu očekávaným příjemným překvapením, Poláci prostě píšou dobrou fantastiku a tahle knížka jen potvrzuje pozitivní zkušenosti. Lewandowski ve svých povídkách zavede čtenáře na území Polska v blízké budoucnosti a naráží přitom na různé nešvary současnosti: tuhle si rýpne do korupčních politiků, támhle kopne do ekologů, poškádlí náboženské fanatiky, ošklíbne se nad Evropskou Unií, zkrátka aktuálními postřehy a názory autor nešetří. Satira a všemožné vtipkování však automaticky neznamenají odpočinkovou četbu - ve spoustě povídek se skrývá hlubší myšlenka a kromě toho je Lewandowski schopný rozvíjet různé složitě znějící teorie převážně z oblasti (meta)fyziky. Tématicky se nenechává omezovat a veleschopnou ústřední postavu novináře Tomaszewského neváhá protáhnout událostmi na hony vzdálenými realitě. Největším zážitkem pro mě byl hned úvodní "Mazal", zasmála jsem se u válečné "Noteky 2015" a zaujalo mě také "El Niňo 2035". Ani ostatní příběhy nejsou špatné, vždy se mohou pochlubit zajímavým nápadem nebo alespoň kvalitním humorem, obvykle obojím. Poutavé a vůbec ne hloupé počtení: možná bych měla zkusit návrat ke "Kočkodlakovi Xinovi", který mi v dobách puberty nesedl, ale v současnosti mě tento Lewandowskiho fantasy cyklus třeba osloví víc.

Caa
30.12.2017 5 z 5

Povídky s originálními zápletkami, které se odehrávají v Polsku v blíže neurčené budoucnosti. Společnost je přetechnizovaná, sešněrovaná nařízeními Unie a lidé zhloupli. Tedy až na výjimky, jakou je například novinář Tomaszewski.
Českému čtenáři je blízké jak prostředí, tak i mentalita postav.


Nahnilaruka
11.07.2015 4 z 5

Tak tohle bylo opravdu velmi příjemné překvapení. Je vidět, že autor není jen obyčejný pisálek, ale má přehled, zajímavý, částečně neotřelý styl. Občas jsem musel navštívit strýčka Googla a nechat si poradit, co různá slova znamenají. Soubor povídek má vždy stejnou hlavní ústřední postavu, která se dostává do netradičních situací a díky svému intelektu a kousku štěstí se s nimi dokáže vypořádat.

Děj u většiny povídej je zajímavý a čtenář netuší, jak příběh dopadne, jaké bude to správné řešení, většinou je příjemně ubíhající, dynamický. Délka povídek je odpovídající, větší rozsáhlost by spíše škodila.

Proč ne, stojí za přečtení, za mě 85%

steppen-wolf
02.04.2013 5 z 5

Vynikající sbírka velmi vzdělaného a inteligentního spisovatele, který je u nás známý spíš fantasy sérií o kočkodlakovi. Ta přitom vůbec neukazuje celý autorův potenciál. Povídky z této výborné sbírky žánru polit-fiction vycházely částečně v 90. letech v Ikarii, kde jsem se s nimi seznámil poprvé (Mazal, Tácek, Noteka 2015), ale po letech jsem se ke sbírce rád vrátil. Přece jen už vím o světě trochu víc, a tak jsem si je také víc užil a mnohé lépe pochopil. Protože tyto povídky vyžadují čtenáře, který se zajímá o okolní svět a cosi o něm ví. "Paradoxy současné civilizace," je docela dobré shrnutí tematického okruhu sbírky, kromě nich se ještě sbírka hodně věnuje filozofii a metafyzice. Témata, které řeší jednotlivé povídky jsou mimo jiné úpadek vzdělanosti a schopnosti přemýšlet, masová stádovost a ovládání médii (asi všechny ...), terorismus (Mazal), válka, politika velmocí a propojení politiky a organizovaného zločinu (Noteka 2015), hledání metafyzické podstaty reality (Tácek, Ztracený výzkumák, Oheň), nebo možnost ovlivňovat davy lidí jednotlivcem (Myslotvary). Lewandowski je vzděláním chemický inženýr, který léta přednášel na vysoké škole filozofii vědy a techniky, což je obor, ze kterého psal doktorskou práci, takže k tématům má správnou dávku erudice a ví o čem píše. Povídky jsou vtipné, ironické, většinou až (pseudo)cynické, mrazivé a velmi, velmi čtivé. Nechybí jim vynikající nápady a pointy. Zkrátka a dobře, výborná sbírka skvělých SF povídek, jež má šanci zaujmout i čtenáře jiných žánrů.

"Bylo znát všeobecnou úlevu, že nás konečně přestali cpát do evropské krabice. Policie klidně usměrňovala manifestaci, která požadovala spoustu věcí, s výjimkou demokracie.Zdálo se, že konečně máme své oblíbené zřízení - diktaturu bez teroru." (Noteka 2015. Psáno na Polsko, zemi, která si jako svého nejlepšího "syna" zvolila Josefa Pilsudského. Ale zkuste to aplikovat na Česko... :) )

"Zastihl jsem tam rozzářeného japíka, kterému šéf málem padal k nohám. Při pohledu na něj se mi dělalo špatně.... Zde přede mnou stál bezvadně oblečený bioautomat profesních úspěchů. V pracovní době vyjadřuje všemi póry náklonnost ke světu a lidem, a po fajruntě vezme sekeru a jde mordovat těhotné ženy. Musí se nějak odreagovat... Muž mi okamžitě podal vizitku. Pod jménem měl nápis: executive officer - ať už to znamená cokoliv. Třeba "svačinář?" (Myslotvary)

Štítky knihy

povídky polská literatura sci-fi

Část díla

všech 9 částí díla

Autorovy další knížky

2002  76%Kočkodlak Xin
2004  65%Kočkodlak a nomádi
2003  73%Kočkodlakova mise
2002  68%Návrat kočkodlaka
2006  73%Noteka 2015