Škola snů

Škola snů https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383469/bmid_norra-latin-zup-383469.jpg 4 73 18

Norra Latin série

1. díl

Tamar sní o tom, že se stane herečkou. Clea na divadle a filmových natáčeních vyrostla. Jednoho deštivého srpnového dne obě začínají studovat prestižní divadelní program na škole Norra Latin ve Stockholmu. Chodí do stejné třídy, ale žijí zcela rozdílné životy. Tamar opustila svou rodinu i své přátele a odstěhovala se do nového města, kde zjišťuje, že na své škole nezapadá. Clea ve Stockholmu bydlela už od narození a v kolektivu zcela samozřejmě zaujme pozici na vrcholu sociální hierarchie. Starobylá budova ale skrývá mnohá tajemství. V době, kdy Norra Latin byla ještě školou pouze pro chlapce, se v aule při inscenaci Snu noci svatojánské odehrála tragédie - jeden z učitelů zemřel a jeden z mladých herců beze stopy zmizel. Dnes se o nich vypráví městská legenda. Co je pravda a co fikce? Co se tu noc před skoro sedmdesáti lety stalo? A co číhá ve stínech gymnázia?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Norra Latin , 2017


více info...

Přidat komentář

zirafinec
28.12.2023 4 z 5

Příběh jako takový se mi líbil, o tom žadná. Problém jsem ale měla v pasážích z Erlingova pohledu. Většinu času jsem se v nich vůbec neorientovala a nechápala jsem, co se děje.

Jinak ale byla kniha čtivá, zajímavá a minimálně z mého pohledu originální.

maja8148
08.01.2023 2 z 5

Tahle kniha vypadá dobře a zní dobře. 

Dokud ji nezačnete číst, protože pak se ukáže, že není dobrá a její čtení je v některých chvílích až utrpení. Má neskutečně rozvleklí začátek a celkově děj, jen proto, aby nám pak naservírovala useknutý konec.

Sledujeme příběh z pohledu dvou dívek, což by nemusel být problém, kdyby pohled té jedné nebyl úplně absolutně k ničemu, protože když byste jej s knihy vystřihli, tak vám ani jedna informace nechybí, protože v její dějové lince se vlastně nic zajímavého neděje a pokud se tam náhodou něco zajímavého stane, tak se to stejně znovu dozvíte i v druhé dějové lince. 

Což je jeden z dalších bolestivých prvků knihy. Několik událostí je vysvětleno z pohledu obou postav, ovšem tento druhý pohled je tam absolutně k ničemu, protože nám nesděluje žádné nové informace. 

Ne toto byla hodně slabá kniha.


elizabeth_e
14.09.2022

Tak.Občas kniha byla zdlouhavá,to ne že ne.Ale nakonec jsem velmi ráda že jsem ji dočetla.Poatavy mi sympatické, skutečné.Asi je jasné ze Tamar prostě vítězí.Ale jedna věc mi tam příšerně vadila.Ta angličtina.Proste proč? Příšerně mě to iritovalo.

itsnotgab
25.08.2022 5 z 5

Ani ve snu by mě nenapadlo, že knížka z knihobudky mi natolik přiroste k srdci:) Ačkoliv se děj zpočátku poněkud táhne, netrvá dlouho, než vás zcela pohltí a donutí si dvě hlavní postavy naprosto zamilovat. Autorka, možná až s děsivou přesností, vystihla temnou tvář života mé generace, který silně kontrastuje s prostředím školy a dává tak příběhu svou zvláštní, avšak zajímavou atmosféru. Rozhodně stojí za přečtení!

magdalena7110
30.07.2022 4 z 5

Uprimne prvními strankami jsem se hodne prokousavala, ale jsem moc rada , ze jsem knihu neodlozila. Spisovatelka moc dobre vi co ctenari chteji. Vzila jsem se do role Tamar, kterou jsem si opravdu zamilovala. Cely pribeh se toci hlavne kolem hlavnich postav, coz se mi ovsem libilo.
Netusila jsem, ze me kniha dokaze takto pohltit a v hlave jsem mela cely dej "neco vic jako sen".
Doporucuji. Adrenalin velky, kniha se dobre cte, skvele popsane veskere pocity postav. Jednoslovne.
Miluju.

Miriota
15.07.2022 1 z 5

Knihu zatím odkládám, nedočetla jsem ani polovinu zkusím se k ní vrátit za nějaký čas.
Příběh se moc vleče a nějak mě nezaujal, i když tento žánr mám ráda.

broskev28
01.05.2022 4 z 5

Mně se kniha líbila moc, až jsem byla překvapená.
To propojení studia, divadelního prostředí a pubertálních zmatků mi připadalo sympaticky zkombinované, docela vyvážené a reálné, jen bych - za sebe - posunula věk hrdinů o pár let dopředu. Když někdo, komu ještě nebylo 16, mluví o svém ex/partnerovi (a přemýšlí nahlas, kdy se vyspí s tím novým), nesedí mi to. Jenže je klidně možné, že jsem ve svém babičkovském věku mimo realitu, nevím.
A pokračuju v obdivu: magická stránka v tomhle příběhu nebyla nijak přitažená za vlasy, Pukovi/Shakespearovi jsem to věřila. Nadchnul mě taky přebal knihy, předsádka i předmluva, podobně jako časová (ne)souslednost příběhu. Různá rodinná prostředí, výborná Ilona i Margot, neskutečná princezna Evženka. Neodradil mě ani rušivý překlep (Merkio), časová nesrovnalost (1949, rok po válce) nebo nevhodné použití zájmena svůj.
Takže já určitě doporučím.

"Jak jsem se s ní vůbec předtím mohla bavit? Měla jsem spoléhat na svůj první dojem, když jsme se potkaly u malby prince Evžena a ona mě zpražila. Někdy je ale snazší vidět lidi takové, jací jsou, než je člověk pozná. Pak přijdou naše přání o tom, jací by mohli být, a zatemní nám zrak. Hlavně když je člověk sám a zoufale touží po tom mít někoho, s kým by mohl sedět na obědě."

ladyxx
25.02.2022 4 z 5

Příběh je velmi zasazen na střední divadelní školu, což je velmi příhodné, jelikož se nenajde snad jediný student, který by před ostatními něco nehrál a nepředstíral. Zajímavé je propojení příběhu se shakespearovými dramaty v kombinaci s magičnem. Autorka poměrně dobře vybalancovala emoční stránku spojenou s pocity (nejen) dospívajícího člověka a mysteriózní část, ve které se postupně odhaluje událost z historie školy. Až na nadměrnou koncentraci homosexuálně orientovaných postav se mi kniha líbila, i když nemám v plánu přečíst si pokračování.

hol58186
03.11.2021 5 z 5

Knížka Norra Latin mě velmi překvapila. Na tohle sychravé počasí je knížka ideální a skvělou volbou. Hned mě knížka chytla, hned jsem se začetla, jelikož autorka skvěle vykreslila hlavní hrdinky, všechno měla skvěle promyšlené a v průběhu vše do sebe skvěle zapadalo. Knížka je plná temna, ideální na dlouhé zimní večery, kdy je venku brzo tma, to je ta pravá atmosféra pro čtení téhle knížky. Čtení jsem si moc užila a jednoznačně jí doporučuji.

lidacz
14.08.2021 5 z 5

Nádhérná kniha, těším se na další díly.

Fortuna7
26.10.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila, jen ze začátku se stále řešil vztah mezi hlavními hrdinkami a pak bylo moc informací najednou...

Anannas
17.06.2020 3 z 5

Zřejmě to nebyl můj šálek čaje. Zasazení příběhu do divadelního prostředí bylo nejspíš to jediné, co se mi na ději líbilo.

knihomolka27
17.04.2020 4 z 5

Kniha mě bavila, líbil se mi příběh, oblíbila jsem si hlavně Tamar. Propojení s divadlem bylo trefou do černého. Při citování hlášek z divadelních her,filmů jsem byla v sedmém nerdovském nebi. Bavily mě i části psané z pohledu Cleii, byly to takovéto,, milý deníčku....dneska jsem dělala to a to...atd. Tenhle styl mi vyhovuje i v jiných knihách. Mysteriozní, lehce detektivní zápletka s motivem tragické,tajemné legendy příběhu tomu dávala ten správný říz. Bavilo mě se s Tamar prokousávat informacemi a dozvídat se víc a víc. Tamařino cestování do mezisvěta ,do 30 let kdy žil Erling , to jak se dostala do minulosti své vlastní školy a prožívala Erlingův příběh bylo prostě hodně epický.

Efeméra
21.02.2020 4 z 5

Nepamatuju si, že by někdy moje čtení tolik připomínalo jízdu na horské dráze – někdy jsem knížku nedokázala odložit, a když jsem musela, neustále jsem nad příběhem přemýšlela, jindy jsem se nudila tak, že mě to nenutilo Norru Latin vlastně vůbec otevřít. Škrtání by bylo rozhodně na místě. Moc jsem si ale užila to, jak autorka spletla zápletku – shakespearovská dramata, staré tajemství z první poloviny 20. století, magie. Ačkoliv to rozhodně není nedostatek, škoda, že tu nebylo víc romantiky. Čtení o nezdravém vztahu Cley a Tima chtělo trpělivost. Velmi se mi taky líbilo prostředí Stockholmu a že autorka pro svůj děj využila bývalou školu Norra Latin, kterou v jejím románu pro změnu nikdy nezavřeli. Hodnotím spíš 3.5 hvězdičkami, ale i tak to je docela dobrý příběh.

HančaŠ
04.02.2020 2 z 5

Když jsem tuhle knihu viděla v knihkupectví, tak mě ohromně zaujala. Když jsem jí ale doma otevřela a začala číst, tak nadšení nějak opadlo. Myšlenka je sice dobrá, ale příběh sám o sobě se hrozně vleče.

janak89
29.01.2020 4 z 5

Výsostně aktuální a vynalézavá ghost story trpící špatnou redakcí. Oceňuju funkční intertextovou provázanost se shakespearovskými dramaty a snahu načrtnout dospívání, umění a lásku v jejich ambivalenci.

annasglamour034
10.01.2020 3 z 5

Upřímně mě kniha nejvíce nalákala svým obalem už v knihkupectví a obsahem. Bohužel se knížka hrozně dlouho vlekla a je opravdu psaná pro náctileté. Velmi často řešeny problémy mladých lidí až moc do podrobnosti, ale tajemná linka se tam vlekla velmi málo. Popravdě jsem knihu četla už jen z pocitu, že ji chci dočíst. A nevím jestli bych se k ní někdy ještě vrátila. Popis divadelních her mi sice není úplně blízký, ale znám je. Asi bych více očekávala toho tajemného než problému puberťáků.

Veruu95
22.12.2019 4 z 5

Kniha, která vás vždy něčím překvapí. Když už si myslíte, že je vám vše jasné, objeví se další zvrat. Některé věci mi v knize úplně nesedly (možná proto, že nejsem tak zapálená do divadla :D), ale příběh to byl moc hezký a napínavý. Do dalšího dílu se určitě pustím (až bude).

Autorovy další knížky

Sara Bergmark Elfgren
švédská, 1980
2012  78%Kruh
2014  86%Klíč
2013  86%Oheň
2019  74%Škola snů

Kniha Škola snů je v

Právě čtených3x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených2x
Knihotéce142x
Chystám se číst84x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x