Neznámý Stalin

Neznámý Stalin https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152887/bmid_neznamy-stalin-152887.jpg 4 9 2

Bratři Medveděvovi, proslulí ruští publicisté a bývalí disidenti, přistupují k osobnosti jednoho z nejstrašnějších diktátorů v historii lidstva bez předsudků. Témata jako Stalinova smrt, Stalin a atomová bomba, Stalin a válka, Stalin a represe, Stalin a Bucharin nebo Stalinova matka skýtají množství originálních pohledů na Stalinovu osobnost. Medveděvové odhalují diktátorovu lidskou zrůdnost, od níž se postupně odvíjela jeho životní dráha, vrcholící stihomamem osamělého masového vraha.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Neizvestnyj Stalin , 2001


více info...

Přidat komentář

robo22
09.08.2021 5 z 5

Výborné čítanie plné faktografie, ktorá je ale zbavená neúnosných štatistík, tabuliek, nekonečných zoznamov a detailných položiek. Profil človeka, ktorého historické zabalzamovanie prekonalo jeho zabalzamovanie telesné, je podaný z ľudskej stránky. Veľké množstvo súvislostí, historických následností a kauzálnych vzťahov ponúka priestor pre vytváranie obrazu človeka a nie obrazu na stene, ako to už so Stalinom býva. Veľkým oživujúcim bonusom je fakt, že prvých 100 strán mi pripadalo ako scenár k filmu Ztratili jsme Stalina (2017). Kniha, ktorá drží a nenudí.

jiri2737
11.12.2019 5 z 5

Citace z knihy: V červnu 1917 na tajném zasedání bolševiků ve Stockholmu se delegáti dohadovali jak budou organizovány kolchozy až zvítězí v Rusku revoluce.
Citace: Stalin své matce: "Matičko proč jsi mě v dětství tak bila?" Matka Stalina:"Ale dobrého člověka jsem z tebe vychovala!"
Další citace z knihy: Vědci přišli za Stalinem a řekli mu:"Soudruhu Staline za polárním kruhem nejde pěstovat pšenice a zahradní jahody." A Stalin se jich zeptal:"A zkusili jste to soudruzi?"