Neznámá moře

Neznámá moře https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66493/bmid_neznama-more-UHj-66493.jpg 5 9 4

V patnáctém století, v první významné etapě námořních objevů, se svět za hranicemi Evropy pomalu vynořuje z šera mýtů, legend a výplodů lidské fantazie. Pro ty, kdo se odvážili vypravit do neznáma, byl život drsnější, než si dokážeme představit. Jejich příběh je plný vášně, krve a zrady, nedostižné statečnosti a majestátních obzorů. Tu cestu otevřeli Portugalci. Dodnes nesou významné orientační body, pobřežní čáry a mořské proudy po celém světě jejich jména a světové oceány jsou jedním obrovským hrobem portugalských mořeplavců. Zanechali po sobě impérium sahající od Číny k Brazílii, do něhož patřila i velká část Afriky a jižní Asie. Vrcholem jejich snažení byl da Gamův objev mořské cesty do Indie – cesty k téměř nepředstavitelnému bohatství. Zlato, drahokamy a koření však nebyly jediným lákadlem těchto plaveb. Neméně důležitými cíli byly kolonizace, získávání otroků, přinášení jistoty křesťanství pohanům a nakonec i znovudobytí Jeruzaléma.... celý text

Dobrodružné Literatura faktu Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

Unknown Seas , 2006


více info...

Přidat komentář

witiko
16.07.2020 5 z 5

Skutečný majstrštyk populárně naučné literatury! Skvěle vystihuje kulturně-historické, ekonomické a politické souvislosti, příčiny a důsledky jedné ze tří nejvýznamnějších objevných plaveb v lidských dějinách, a to čtivě, poutavě a napínavě. Autor nenápadně využívá beletristické postupy, aniž by sklouzl do vyloženě fiktivní literatury. Pomocí autentických, téměř reportážních prvků (časté citace dobových dokumentů) dokáže evokovat atmosféru plavby a podat první cestu Vasca de Gamy kolem Afriky do Indie jako úchvatný příběh, ve kterém se touha po poznání dosud neobjeveného a vyšší ideály přirozeně prolínají s přirozenou lidskou ziskuchtivostí, touhou po bohatství a po moci. Osobnost tohoto portugalského kapitána fascinuje nejen přirozenou autoritou, kterou si vždy dokázal udržet, a námořními schopnostmi, ale také obdivuhodným diplomatickým úsudkem, bez kterého by ničeho nedosáhl. V tom se tolik lišil nejen od Magellana, který byl zatvrzelý paličák a introvertní vizionář, ale hlavně od Kolumba, který byl ve srovnání s ním spíš jen nesoudný a nepoučitelný chvástal, kterému pomohla především náhoda. Moc se mi líbí i to, že na závěr autor připojil dodatek s alternativními názory a interpretacemi jiných autorů.

Arev122
08.04.2019

Výborně a čtivě zpracované dějiny mořeplavby a námořních objevů Portugalců v 15. a 16. století, které vyvrcholily obeplutím Afriky a objevením cesty do Indie ( Vasco de Gama)


Lady Greystoke
12.06.2018 5 z 5

Jedním slovem: FASCINUJÍCÍ

braunerova
01.02.2018 5 z 5

Kniha popisuje vznik portugalské námořní říše, od dobytí Ceuty přes objevování Afriky až po první plavbu Vasco da Gamy do Indie.

"Bůh dal Portugalcům za kolébku malou zemi, ale za hrob celý svět."
jezuita António Vieira