Nevinný záskok

Nevinný záskok https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477013/bmid_nevinny-zaskok-e5i-477013.jpeg 4 107 34

Heather má novou práci… V čem je háček? Heather není ta, za koho se vydává. A už vůbec se nejmenuje Heather. Birdie a Heather jsou nejlepší kamarádky a spolubydlící. Heather je zodpovědná a má v životě jasno. Birdie je tak trochu střelec a neví, co se sebou. Když se Heather překvapivě vydá s novou láskou do Itálie a zruší tak vysněnou letní práci someliérky ve Skotsku, rozhodne se za ni Birdie zaskočit. Vždyť co na tom může být tak složitého? K masu červené, k rybě bílé… A tak Birdie stráví léto v luxusním pětihvězdičkovém resortu. Dokáže ale obalamutit bohaté zákazníky při servírování vína, kterému na rozdíl od své spolubydlící ani za mák nerozumí? A hlavně – dokáže se neprozradit před hezkým a sympatickým kuchařem Jamesem, prvním mužem, který se jí doopravdy líbí?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Cosmopolis
Originální název:

The Summer Job , 2021


více info...

Přidat komentář

Eva-K
03.07.2023 3 z 5

Četla jsem v němčině, český překlad tedy neposoudím. Je to žánr, který běžně nečtu, v češtině už vůbec ne. První polovina knížky pro mě byla spíš otravná, dělalo mi problém se začíst, vadily mi rádoby vtipné dvojsmysly, nic moc se nedělo. Ale od půlky to chytlo spád, kolikrát jsem se i zasmála a skoro se nešlo odtrhnout. Za mě tedy nakonec pohodové letní čtení.

Knihochod
14.01.2023 3 z 5

Už len podľa názvu a anotácie pochopíte, že sa nebude jednať o žiadnu náročnú knižku, ktorá by vám svojim obsahom vyrazila mozog z hlavy. Že by ste i tak dúfali, že to nie je pravda? Pozor, aby ste neboli sklamaní!

Ja som sa do tohto príbehu púšťala s vidinou milučkého, príjemnučkého a klišoidného oddychového čítania, ktoré som aj reálne dostala. Nič ma popri čítaní neprekvapilo i keď je pravda, že som sa niekoľkokrát schuti zasmiala, čo pri knihách tohoto rázu vždy rada uvítam. A maličký plusový bodík môže dostať aj zvratík takmer na konci príbehu - cením si ho.

Možno by však nebolo na škodu, keby to celé bolo o pár stránok kratšie, keďže v niektorých kapitolách sa nedialo nič závratného, čo by vyslovene bolo pre príbeh potrebné.

Nemám viac, čo by som k tejto knižke napísala. Snáď len, že pokiaľ hľadáte nenáročnú oddychovku, ktorú ste schopní za pár dní prečítať, preniesť sa na chvíľku do Škótska a dozvedieť sa čosi málo o víne, túto vám môžem s kľudným svedomím odporučiť. I keď teda neurazí, no ani nenadchne.


bookcase
17.08.2022 3 z 5

No, musím souhlasit s předchozími názory, zejména s JessieEx. Birdy je opravdu zvláštní, nepříliš sympatická hrdinka, která ten jinak fajn příběh (Skotsko a tak...) zabila.

Gabetka
06.04.2022 2 z 5

Očekávala jsem vtipnou knihu pro oddech, ale byla jsem trochu zklamaná. Vtipu by se v knize vešlo sotva za nehet, dvojsmyslné narážky nemohou zachránit každou situaci, naopak občas působí spíše trapně. Autorce se bohužel nepovedla zásadní věc a to, aby čtenář sympatizoval s hlavní postavou a dokázal se do ní vcítit. Birdy mi prostě nesedla, možná až v závěru, kdy začala používat mozek. Podle mě knize nepomohl ani nepříliš povedený překlad.
Až na název, ten mi přišel vtipně dvojsmyslný. Jediné, co autorka dokázala popsat dokonale, byla atmosféra skotského venkova a milých povah zdejších obyvatel, takže tím u mě vyvolala touhu Skotsko navštívit. Proto knihu nezatracuji úplně, a pokud vám nevadí příliš ztřeštěné ženské hrdinky, tak klidně do ní.

alzbeta4340
09.12.2021 3 z 5

Romantiky opravdu jen nádech, to má jinak hezká obálka pravdu. Škoda. A na konci se nová, milá Birdy strašně omlouvala, to mi až vadilo. Celkově hodnotím jako průměrné čtení, které ale neurazí a doporučuji čtenářkám, které mají rády Skotsko.

NannyOgg24
05.12.2021 5 z 5

Pěkná oddechovka, postavy mi byly sympatické.

JanaDor
30.11.2021 3 z 5

Romantické knihy mám velmi ráda. Ale někdy to není přesně ono, co očekáváte dle anotace. Tato kniha na obálce nabízí svěží a lehkou romantiku. Upřímně mělo to vzestupnou tendenci. Díky hlavní postavě se mi to moc nelíbilo, ale naštěstí si uvědomovala své chyby a konec byl moc pěkný. Takže tady radím vydržet a pročíst se do stádia, kdy se vám to bude líbit.
Celkově se kniha dobře četla. Na začátku je více trapasů, které nejsou ani vtipné. Ale postupně se to obrací a od půlky jsem si knihu začala užívat. Závěr byl dobře promyšlený. Je to kniha, která trochu zkouší čtenářovu trpělivost, ale je za ní odměněn. Faktem je, že se každému líbí něco jiného. Pokud vás kniha zaujala, tak si ji určitě přečtěte.

JessieEx
29.11.2021 2 z 5

2,5*
Po delší době se dostavilo i jedno knižní zklamání a moc mě to mrzí. Kniha by totiž vůbec nebyla tak špatná, nebýt příšerné hlavní hrdinky, která pro mě ten příběh úplně zabila.
Bylo mi úplně jedno, jak to s ní skončí. Vadila mi její bezohlednost. Vrhla se do dobrodružství a vůbec ji nenapadlo, že je to zaměstnání jako každé jiné, kde na ni ostatní lidé spoléhají a kde musí být zodpovědná. Místo, aby projevila snahu a doplnila alespoň nějaké chybějící znalosti, ve volném čase se opila a usnula.

Heather, tedy vlastně Birdy, padala z jednoho průseru do druhého, mnohdy s sebou stáhla i další lidi. A co hůř, ty její průsery a trapasy mi nepřišly vtipné. Jako když koukáte na Mistra Beana a je vám za něj hrozně trapně, až vás z toho bolí žaludek, ale zároveň se nedostaví ani ten smích.

James mohl být fajn postavou, ale pro mě ztratil veškeré kouzlo právě tím, že podlehl kouzlu Birdy. Měla jsem z něj pocit, že asi nebude nejostřejší tužkou v penále, když ji neprokoukl, ba naopak, ještě se "uculoval" těm jejím rádoby vtípkům.

Birdy mi vtipná nepřišla ani omylem, marně jsem taky přemýšlela, kde vzala tak obrovské sebevědomí. Já jako nová v nějakém zaměstanání (kterému prd rozumím), bych si rozhodně takhle nevyskakovala. Její zlepšení v druhé polovině knihy mi přišlo málo uvěřitelné, nicméně ta druhá půlka to alespoň trochu zachránila. Byla čtivější i když strašně předvídatelná.

Na knize bych ale ráda vyzdvihla krásné prostředí - Skotsko, nádherný hotel a i ta práce v pohostinství byla velmi zajímavá, obzláště ráda jsem se dozvěděla něco o práci someliérů.

terryaknihy
13.10.2021 4 z 5

Knihu jsem vzala do ruky, když jsem hledala něco lehkého a něco, co mě zaujme a pohladí na duši. Tohle přesně mi Nevinný záskok dal. Původně jsem knihu rozečetla před nějakou dobou, pak odložila a před pár dny ji zase vzala do rukou a během pár následujících hodin přečetla! Příběh je psán neskutečně čtivě, narážky na Cizinku nejde nemilovat. Skotsko je moje vysněná destinace, takže knihy z tohohle prostředí, to je moje. Lehce potrhlá a velmi dobře vykreslená hlavní postava Birdy byla skvělá, mezilidské vztahy byly také dobře popsány. Objeví se nám tam i nejen části, u kterých se člověk zasměje, ale zároveň i nějaká ta těžší tématika. Podle mě je tohle ideální příběh do nepohody a knihu doporučuji :).
P.S. - alkohol skoro vůbec nepiju, ale při čtení bych sklenkou rozhodně nepohrdla :)!

Kristyna_Bubu
12.10.2021 3 z 5

Debut Lizzy Dentové Nevinný záskok. Jsem spokojená, kniha je přesně taková, jakou jsem chtěla a čekala - vtipná, pohodová, na konci napínavá, nechybí samozřejmě láska ‍️️ Všem je jasný, jak kniha dopadne, ale to u tohoto typu literatury bývá a mně to vůbec nevadí, ba naopak. Bavila mě Birdy, která jako neřízená střela vzala za svou kámošku Heather místo someliérky v luxusnim hotelu, i když o vínu neví nic. Heather ani nikdo další netuší, že se vyměnily...
Doporučuju! Jen bych ji možná o pár desítek stran zkrátila

stesti.s.knihou
08.10.2021 3 z 5

Další fajn letní pohodovka, jen se připravte, že pokud se do knížky pustíte, budete mít při jejím čtení pravděpodobně obrovskou chuť na víno (aspoň na mě to tak stoprocentně působilo).
Birdie se vydává pracovat do skotského hotelu a restaurace jako someliérka. Problém je však v tom, že žádnou someliérkou není a pouze se za ní vydává. Vzniká tak spoustu humorných situací, součástí je samozřejmě nějaká ta letní láska, jak jinak Ale vůbec nejvíc mě na knize bavilo to, jak se Birdie snažila rychle naučit vinný lístek, který čítal asi 120 vín, a zapamatovat si, které víno se hodí k jakému pokrmu. A přesně to byly ty momenty, kdy jsem měla neodolatelnou chuť na víno a dobrý pokrm!

Knižní střípky
02.10.2021 3 z 5

Pokud chcete nějakou odpočinkovou a místy i lehce vtipnou knihu z krásného skotského prostředí, mohu NEVINNÝ ZÁSKOK doporučit. Nic víc ale opravdu neočekávejte. Já jsem měla zhruba první polovinu knihy dost velký problém s hlavní hrdinkou, protože mi neskutečným způsobem vadil její přístup k životu, její nezodpovědnost hraničící mnohdy až s bezohledností vůči svému okolí, nebyla schopná vyhodnotit dopady svého jednání, což od určitého věku u dospělých lidí očekávám, to bylo na mě už trochu moc. V druhé části příběhu se Birdie naštěstí vzpamatovala a začala se chovat konečně jako dospělá žena. Kniha je velice čtivá, je to opravdu takový lehký letní příběh z pro mě atraktivního prostředí. A nebýt hlavní hrdinky, užila bych si ho ještě krapet více.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

blanka5960
26.09.2021 3 z 5

Na knížku jsem se velmi těšila, lákala mě, jak žánrově, tak především destinací, do které je příběh zasazen a tou je milované Skotsko.
Z knihy jsem malinko zklamaná, váhám, jak ji hodnotit, měla jsem příliš velká očekávání a ta se bohužel nenaplnila. Hlavní hrdinka Birdie byla za mě nezodpovědná, vše brala na lehkou váhu, tak nějak jí bylo všechno a všichni jedno a doufala, že jí její lži projdou. Prostě tak trochu dítě, fracek, který má vše tzv. na háku. Nejvíce mě iritovala její arogance a nezájem, že kolem sebe potopí spoustu lidí, kteří tvrdě pracují a chtějí dostat hotel zpět na výslunní. Co mně také vadilo, byly vulgarismy, pravděpodobně měly dokreslovat charakter Birdie, mě jako čtenářce ovšem nebyly příjemné.
Ostatní postavy byly sympatické, oblíbila jsem si Roxy, Billa i Jamese.
Ale abych nebyla jen negativní, musím říci, že jsme se v druhé polovině knihy dočkali toho, že se Birdie začala chovat zodpovědně jako dospělá žena, našla sama sebe, našla svůj sen i cíl. Také jsme se mohli kochat popisy známých skotských míst, za mě by jich mohlo být i více, ale i tak jsem byla ráda, že jsem se konečně dočkala.
Některé čtenářky příběh Birdie přirovnávají ke knihám od Julie Caplin, s tím nemohu souhlasit, u Caplin najdete milý příběh, který vám nabídne pohlazení po duši, krásný popis míst, cítíte atmosféru destinace na každičké stránce a romantická linka je nenásilná a krásná.
Tady se to pro mne bohužel tak nestalo. Přesto věřím, že se najdou čtenářky, kterým styl autorky vyhovuje a Nevinný záskok se stane jejich oblíbenou letní romantickou knihou. A je to v pořádku, sto lidí sto chutí, aneb každá kniha má svého čtenáře.

Luccinda
21.09.2021 4 z 5

Prostředí Skotska, zmínky o Cizince a práce someliérky v luxusní restauraci, to jsou tři věci, kvůli kterým jsem si chtěla Nevinný záskok přečíst. Nakonec jsem ale byla moc mile překvapená, protože i v jiných ohledech byl tenhle román moc fajn. Byla to ve výsledku vtipná a zábavná oddechovka s lehkou romantickou linkou, která mi neskutečně sedla do nálady.

Hlavní hrdinkou knížky je Birdie, která tak trochu neví co se životem, a tak se rozhodne odjet do Skotska a místo své nejlepší kamarádky Heather nastoupit na pozici someliérky v luxusní restauraci, kterou Heather odmítla. Jak asi tušíte, tento podvod se neobejde bez řady komických situací, které v průběhu děje nastanou. Do toho všeho se Birdie připlete pod nohy sympaťák James, takže tu vzniká i romantická linka, která příběh skvěle dokresluje.

Jo, bylo to fajn. V hlavě mi tenhle příběh asi moc dlouho nezůstane, ale čtení jsem si užila a to je na takovém typu literatury to nejdůležitější. Pokud hledáte odpočinkovou knížku na letní dovolenou nebo jen chcete po těžkém dni v práci vypnout u něčeho nenáročného, Nevinný záskok by pro vás mohlo být to pravé. Obzvlášť pokud milujete Skotsko. Anebo víno.

bookbug_cz
20.09.2021 4 z 5

Humorná kniha na léto jak vyšitá. Anotace slibovala vtipný děj, ale když postupem času knihu čteme, objevují se v ní i vážná témata. Birdie se chytne příležitosti a vezme práci v jednom skotském hotelu místo své kamarádky Heather. Háček je ale v tom, že si bere nejen její práci, ale i identitu. Pozice someliérky ale není tak easy, jak si Birdie myslí a každý den je jako zkouška ohněm. Birdie o víně neví vůbec nic. Možná tak pozná rozdíl mezi krabičákem a láhvovým vínem. Každičký den, každičká stránka, je tak plná humorných situací, trapásků, které jsou sice úsměvné, ale přiznám se, že já musela často zavřít oči a přetočit stránku.
Birdie totiž nezvládla ani otevřít šampus, aniž by si špuntem nevystřelila obličej. Až tak mi bylo za Heather trapně. V hotelu se totiž seznámí s několika skvělými lidmi, a jak čas ubíhá, zjišťuje, že má kolem sebe konečně rodinu, o jakou kdy snila. Mají ji rádi, starají se o ni, není jim lhostejná. A to včetně Jamese, kuchaře, který se jí do srdce dostane ze všech nejhlouběji. Birdy pochází z disfunkční rodiny, občas jsme svědky jejího smutného vyprávění o otci alkoholikovi a možná tak víc chápeme, proč určitě věci v životě vlastně dělá. Postavy jako je Bill nebo Roxy si zamilujete, až jste ke konci celí napjatí, jak zareagují, jakmile se dozví pravdu.
Příběh je vykreslen jednoduchým, ale barvitým stylem. Každá stránka vás bude bavit, každý konec kapitoly vás bude nutit číst dál a dál. Protože prostě potřebujete vědět, jak to skončí. A to vám nebudu prozrazovat – prostě si to musíte přečíst sami! ️

Janápek621
18.09.2021

Nemůžu hodnotit, nedočetla jsem to. Hlavní hrdinka mě už od začátku štvala, jak měla vše na háku. Nutila jsem se číst dál, ale pak jsem to vzdala. Třeba to může pokračovat pěkně, ale já už to nedám. Pro mě škoda peněz za tuto knížku.

hana007
14.09.2021 4 z 5

Oddechovka na dovolenou nebo pro vypnutí hlavy před spaním. Mě kniha bavila, očekávala jsem od ní romantiku a pobavení, a to se splnilo :)

lena.o.knihach
12.09.2021 2 z 5

Nevinný záskok doporučují autorky Beth O'Learyová a Emily Henryová. Při čtení mě občas napadalo,  že jsme asi nečetly stejnou knihu, protože já z ní vůbec nadšená nebyla.

Postavy si mě po celou dobu nezískaly, byly mi úplně jedno. Nevěřila jsem jim ani nos mezi očima. Romantická linka byla hodně slabá a vůbec mě neoslovila. Prostředí bylo místy fajn, ale myslím si, že by se krása skotské krajiny dala popsat ještě detailněji a lépe.

Chtěla jsem se prostřednictvím Nevinného záskoku rozloučit s létem. Tohle zakončení se mi ale nelíbilo. Do čtení jsem se musela nutit. Nebylo to vtipné, lehké, svěží. Bylo to nudné, zbytečně dlouhé, bez jiskření, chyběla tomu šťáva (asi protože se tam pilo jen víno, že).

Čenichnaknihy
10.09.2021 3 z 5

Krásná žlutá obálka, příslib romantické linky a k tomu hlavní hrdinka sommeliérkou. Prázdninová oddychovka jako vyšitá pro nás, říkali jsme si. Pravdou je, že očekávání se úplně nepotvrdila.

Hlavní postava Birdie se vydává za kamarádku Heather, znalkyni vín, a bere za ni místo sommeliérky v pětihvězdičkovém hotelu ve Skotsku. Balancuje na hraně odhalení, memoruje, jak která lahev chutná a do toho koketuje se sympatickým kuchařem Jamesem.

Problém bude asi v Birdie. Holka, co má všechno na háku a životem tak nějak proplouvá, nám prostě nepřirostla k srdci. Ale kdo ví, třeba, jiná čtenářka nebo čtenář se do téhle “střelkyně” lépe vcítí.

Celou dobu jsme také čekali na situace, kdy nás bude svrbět ruka i jazyk, abychom si tu skleničku nalili a vychutnali při čtení. Ani ty se nedostavily.

Někdo tady v recenzích tvrdí, že příběh potěší fanoušky knih Julie Caplinové, ale s tím nemůžeme souhlasit. Caplinová má knížky jemné, milé, pohltí vás atmosféra místa, Dentová nám tyhle pocity nenavodila.

Ale kdo ví, možná jsme se jen s touhle letní knížkou neprotli v tom správném čase, věku, prostoru a vy budete úspěšnější. Rozhodně ji nezatracujeme.

Beruska18
09.09.2021 3 z 5

Lehká letní oddechovka, nebylo to vyloženě přeslazené, takové příjemné čtení s chutí vína.