Neviditelný muž William Seward Burroughs

Neviditelný muž William Seward Burroughs https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89520/neviditelny-muz-william-seward-burroughs-89520.jpg 4 12 4

Biografie amerického spisovatele, vrstevníka Kerouaca a Ginsberga, proložená ukázkami z jeho díla. (www.mlp.cz)

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Votobia
Originální název:

William Burroughs: El Hombre Invisible , 1993


více info...

Přidat komentář

ozzak
23.02.2023 5 z 5

Úžasná biograografie beatnicke legendy Williama Burroughs. Kniha popisuje život beatnicke legendy od raného dectvi po závěr jeho bohatého života popisuje jeho bohatou skusenost s různými drogami které ho provázeli po celí život a byli mu inspiraci při tvorbě. Cestování po světě. Kniha dal obsahuje velmi dobře rozbory jeho děl co ho inspirovalo a kde se ukazuje jako velky prorok který už v 60 letech předpověděl ovládání manipulaci a utisk ničení planety proti čemu celý život bojoval. Doporučuji všem příznivcům autora a beatnicke literatury.

Pablo70
22.09.2021 5 z 5

Víc mě baví číst o Burroughsovi než louskat jeho šílená dílka. Co to bylo za chlapa? Moc hezky popsal už míru autenticity svého psaní: v Los Alamos se romanticky zamiloval do svého kamaráda a své adolescentní fantazie si zapisoval. Když ho rodiče ze školy vzali, deník tam zapomněl. Dlouho pak trnul hrůzou, zdali ho spolužáci neobjevili a nečtou si v něm. Nakonec se pro něj vrátil a doma ho hned zničil. Náhle pochopil, že jeho psaní ztratilo původní upřímnost, napsal o tom: „Samotný proces psaní se stal odporným, nechutným a hlavně lživým. Nebyl to sex, co mě v deníku uvádělo do rozpaků, byla to příšerná falešnost vyjádřených pocitů. Když jsem viděl svá slova na papíře, dělalo se mi špatně!“
No, není to fascinující?
Když bydlel v NYC na 115. street, s Ginsbergem a Kerouacem trávili čas přehráváním „čísel“ (routines). Hypnoanalýza tehdy odhalila vrstvy Billovy osobnosti:
absolvent Harvardu - vzdělaný potomek staré jižanské rodiny
samolibá anglická guvernantka která se chichotá a vříská
Old Luke, starý dobrák s náturou psychotického jižanského šerifa
němý holohlavý Číňan umírající o samotě hlady na břehu Jang-c´.
„Čísla“ byla průzkumem vědomí, která uvolnila stavidla B. spisovatelství (viz „mluvící prdele“ z Nahého oběda ad. nápady dohnané ad absurdum). Bill nepřestával vymýšlet další a další „čísla“ a myslel, že Ginsberga pobaví, ale tomu z toho běhal mráz po zádech – nebyl zvyklý na takový fanatismus… (Však to taky špatně později dopadlo!) Vyberte si z toho co chcete.
Doplním douškou z B. deníku, těsně před smrtí:
„Myšlení nestačí. Nic nestačí. Nikdy není dost moudrosti, zkušenosti – žádný svatý grál, žádné nejvyšší satori, žádné konečné řešení. Jenom konflikt. Jediné, co dokáže konflikt vyřešit je láska, jakou jsem cítil k Fletch, Ruskimu, Spooner a Calico. Čistá láska.“ (Poslední slova)
Burroughs dokázal milovat alespoň svoje kočky…
(Snad se vám to daří lépe!) :-)
Zbytkem se prokousejte dle libosti!


Bassquiat
15.05.2019 3 z 5

1) Autor je Burroughsem úplně oslněn. Kniha je zcela adorační, neobsahuje žádný střízlivý, kritický úsudek.
2) Jedná se o velmi neodbornou, naivní a chaotickou literární analýzu. Minimum obecných soudů. Hodnotné tak maximálně pro Burroughsův fanklub.
3) Mnoho zajímavých postřehů z jeho života, relativně kvalitní životopis, Burroughs ostatně představuje výživné téma

NEGR
12.10.2013 4 z 5

Samuel Beckett řekl o Burroughsovi: "No, je to spisovatel...", což prý od dotyčného byla ojedinělá pochvala.

Autorovy další knížky

Barry Miles
anglická, 1943
2008  91%Charles Bukowski
1993  76%Frank Zappa - jeho vlastními slovy
1996  82%Neviditelný muž William Seward Burroughs
2007  84%Pink Floyd 1964–1974
2001  95%Po mnoha letech

Kniha Neviditelný muž William Seward Burroughs je v

Přečtených16x
Knihotéce20x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x