Neviditelná dívka

Neviditelná dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304897/mid_neviditelna-divka-3ye-304897.jpg 4 49 13

Vnučka slavného spisovatele Ernesta Hemingwaye napsala působivou knihu o tom, jaké to je vyrůstat s vědomím, že vaši rodiče trpí depresemi a jsou závislí na lécích, sestra je duševně nemocná a dědeček několik měsíců před vaším narozením spáchal sebevraždu. Mariel Hemingwayová popisuje dětství a mládí prožité v rodině, jejíž členové byli sice obdařeni nadáním a slávou, avšak poznamenaly je deprese, alkoholismus, schizofrenie, rakovina a sebevraždy. Sama Mariel jako dívka trpěla obsesivně-kompulzivní poruchou a měla problémy s příjmem potravy. Autorka v knize mluví přímo k mladým čtenářům, teenagerům, a snaží se je přesvědčit, že navzdory bolesti má život smysl, že rodinné prokletí lze překonat a že na konci tunelu může každému zasvítit světlo.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Portál
Originální název:

Invisible Girl , 2015


více info...

Přidat komentář

kocka.v.oreganu
03.06.2023 3 z 5

Za mě taková jednohubka na večer. Čekala jsem, že autorka bude víc popisovat své pocity, ale spíše bere věci s nadhledem, což je občas potřeba. Přečetla bych si to ale znova? Asi ne. P.S. přidávám bonusové body za moudra a postřehy, které jsou na konci každé kapitoly.

Chesterton
15.06.2022 5 z 5

"SOUČÁSTÍ ŽIVOTA JE I NAUČIT SE, KTERÉ VĚCI ZMĚNIT NEMŮŽETE A KTERÉ ZMĚNIT NEMUSÍTE."
"Dokonce i ta největší bolest, jakou můžete zažít, se časem zmírní, nikdy ale nezapomenete na to, jak moc jste milovali."

Křehká a jemná kniha o bolavých věcech očima dívenky. Trochu jsem se bála ponurosti nebo tíhy, ale Mariel se sepsala svůj život s nadhledem a určitou lehkostí, která není zbytečně tíživá, ale směřuje k odvaze a nabízí řešení.

"Když si o lidech myslíte něco dobrého, budou dobří, a pokud si dokážete vytrvale myslet dobré věci i o sobě, budete dobří i VY !"
"Bůh stvořil croissanty, aby se nám dobře vstávalo."
Nejde o literaturu v pravém smyslu slova, spíš o podanou ruku všem, co to potřebují...
5/5⭐


Berulidemknihy
27.02.2022 3 z 5

3,5/5*
Musím říct, že jsem čekala všelicos, ale toto ne. Mladá dívenka jejíž život už teď vykazuje nedostatek lásky. Mariel musela dospět o něco dříve něž jiné děti.
Kniha byla psána krásným naivním jazykem, který vyloženě dodával věrohodnost, že jde o zpověď holčičky.

Runinka
26.06.2020 4 z 5

Příběh, který postupně odkrývá denodenní trápení mladé dívky..zaujaly mě myšlenky za každou kapitolou

foxi_ii
16.03.2020 4 z 5

To co si s dětství odneseme už se s námi táhne po celý život a tato kniha je tomu důkazem. Ano, je potom jen na nás, co s tím dále uděláme, jak budeme bojovat a jestli to nevzdáme.
V knize se nenachází jen příběh malé holčičky, která vypráví střípky ze svého dospívání, ale i řešení. Protože v dnešní době je mnohem více prostředků jak si pomoci nebo pomoci druhým. Je to zvláštní.. deprese a další duševní nemoci jsou v dnešní době daleko více rozšířené a jdou více do hloubky, je to i tím kolik je toho na nás v dnešní době naleženo, ale zároveň, dřív nebylo moc organizací a osob na které by jste se mohli obrátit. Tak se toho nebojme využít!
KNIHA se mi na počátku nejevila moc dobře, říkala jsem si, že mi moc nevyhovují moc krátké pasáže, ale když jsem si knihu rozdělila do vícero dní vyplatilo se! I tak jsem ale čekala trošku něco víc. Víc příběhu. Ale jak píší výše, kniha a hlavně závěr nese důležité informace, které by se měli dále šířit mezi lidi!!

menalinda
06.03.2020 5 z 5

Super,doporučuji přečíst i knihu Slunce vyšlo a tak se více seznámit pohledem na život vnučky E.H.

lushi
08.09.2017 1 z 5

Kniha se mi vůbec nelíbila, je napsaná zvláštním stylem, jednotlivé kapitoly na sebe občas časově nenavazují (tím pádem nepůsobí pravdivě). Problémy, na které se autorka snažila upozornit, jsou jenom tak líznuté, kniha rozhodně nepřináší žádnou podporu. Tomu, jak se poprat s různými nemocemi, se věnují jiné romány - a lépe. Upřímně na mě kniha působila jako první pokus nějakého mladého děvčete o knihu nebo blogové články...

Vlašule
24.06.2017 5 z 5

Jednohubka je to správné slovo, ale tady rozhodně platí, že důležitá je kvalita a ne kvantita. Výborné, rychlé čtení, které Vás posune v přemýšlení a v pohledu na svět zase trochu jinam...

janulka1310
21.05.2017 4 z 5

Kniha je v podstatě jakousi zpovědí malé holky, která postupně dospívá. Její pohled na svět je velmi obohacující, protože kolikrát si dospělí spoustu věcí neuvědomují. Určitě bych uvítala delší vyprávění, klidně až do dospělosti. Pohled na rodinu Hemingwayů zevnitř je velmi zajímavý.

Iwíček
10.02.2017 5 z 5

Tuto knihu shledávám za naprosto převratnou. Autorka v ní odkryla nejen sama sebe a slasti a strasti svého života. Snaží se v ní odtabuizovat různá témata, jež se snaží společnost „zneviditelnit“. Líbí se mi, že se autorka pokusila otevřít oči všem čtenářům, kteří knihu vezmou do ruky. Vše je provedeno čtivou formou s velkou dávkou nadsázky. Veškeré příběhy mají pointu, jež má velký potenciál poučit společnost a vyléčit ji z některých neduhů, jež jsou zkryté v této knize. Věřte tomu, že vás kniha bude neskutečně bavit a je jedno, jestli vám je 10 nebo 90 let. Mohu vřele doporučit všem čtenářům.

Život-s-Kačí
20.12.2016 4 z 5

Dovídáme se tu opravdový život rodiny Hemingway a ne jen ten z bulváru. Mariel byla již od dětství statečná dívka, která musela čelit spoustě problémů. V knize odkrývá svůj život, který nebyl nijak lehký a při čtení s ní nejednou soucítíte.

MartinaF
12.09.2016 4 z 5

Zajímavá kniha pro mladé lidi o dívce, která předčasně dospěla.

milunka21
02.09.2016 5 z 5

Příjemná jednohubka, která nám dovolila nahlédnou do života statečné dívky.