Neuróza a lidský růst

Neuróza a lidský růst https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84852/bmid_neuroza-a-lidsky-rust-rFG-84852.jpg 4 24 5

Autorka se v knize zabývá neurotickým procesem jakožto zvláštní formou lidského vývoje, která je opakem zdravého růstu. Popisuje jednotlivá stádia tohoto vývoje, neurotické nároky, tyranii vnitřních diktátů a neurotická řešení zmírňující tenzi, která vzniká následkem konfliktů.

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Triton
Originální název:

Neurosis and Human Growth , 1950


více info...

Přidat komentář

J.F.
23.06.2022 4 z 5

Ano, hodně složité, taky proto, že výklad se někdy složitě větví, ale kapitoly nejsou nijak členěny; výklad je navíc skoro jen teoretický, kazuistik pomálu. Ale četba stojí za to; získáme důkladný vhled do "základního vnitřního konflktu" mezi idealizovaným já a já skutečným; do dvou podob idealizovaného já; do mechanismu neurotické pýchy a neurotického sebepohrdání; do tří neurotických "řešení" vnitřního konfliktu (expanze, sebezapírání, rezignace). O terapii, tj. o tom, co s tím vším, se dovíme relativně málo, ale i to je cenné.

Věruška994
03.01.2022 5 z 5

Při čtení člověka napadne, že má všechny popisované příznaky. Kniha donutí přemýšlet nad hodnotami, smyslem života, chováním v běžných i zátěžových situacích. Jednoduše objevíte další kousek svého já. Psychoterapii asi nahradit nemůže, nevím, nemám zkušenosti, ale člověk si může pročítat části znovu a znovu a vracet se v myšlenkách, dokud nepochopi.


Beebee
14.03.2017 5 z 5

Opakovaně jsem knihu četla, hodně dobrý pomocník pro péči o pacienty a pochopení vlastní neurosy... Horneyová je velmi dobrý psychoterapeut s vhledem do souvislostí, odhaluje jen tušené a to dopodrobna a svým specifickým způsobem. Dle toho co, vím, sama válčila se svojí symptomatikou a odhodlaně pátrala, aby to co nejlépe pochopila.

Graem
14.12.2014 4 z 5

Opravdu hodně složité, rozhodně by to chtělo číst s nějakým dříve nabytým povědomím o tématu. Na to, že jsem to četla jen kvůli krátké práci na psychologii, jsem si teda naložila. Ale na druhou stranu mě obohatila novými informacemi z oblastí, o jejichž existenci jsem pomalu neměla tušení. Opravdu logicky podávala vysvětlení všech svých teorií a tvrzení a pro někoho, kdo se zajímá o neurózu obecně a o to, co se v člověku s neurózou odehrává, je to skvělá kniha.

petaSk
06.07.2014 5 z 5

Hutná kniha, co do informací. Nevím, jak platné nebo rozvinuté jsou poznatky Karen Horney dnes, ale její výklad o neuróze mi smysl dával a pomohl mi nahlížet na mnohé vnitřní konflikty z jiného pohledu. Ale jak píše sama Horney, intelekutální uvědomění nestačí, musíme své konkrétní konflikty procítit, abychom poznali sami sebe. Ačkoliv je kniha velmi poučná, nemyslím si, že by v případě neurotiků stačila jako náhrada za psychoterapii. Ale to by nedokázala žádná kniha a tato k tomu ani nebyla určena.

Štítky knihy

psychologie psychoanalýza neurózy

Autorovy další knížky

Karen Horney
německá, 1885 - 1952
2000  88%Neuróza a lidský růst
2007  89%Neurotická osobnost naší doby
2004  77%Ženská psychologie
2023  %Sebeanalýza

Kniha Neuróza a lidský růst je v

Právě čtených4x
Přečtených37x
Doporučených5x
Knihotéce15x
Chystám se číst40x
Chci si koupit13x