Nemocnice na kraji města po dvaceti letech

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58795/bmid_nemocnice-na-kraji-mesta-po-dvaceti-7J4-58795.jpg 3 24 8

Nemocnice na kraji města série

< 2. díl >

Znovu se ocitneme v nemocnici v Boru. Uběhla ovšem hezká řádka let, radikálně se změnila doba, naši hrdinové poněkud zestárli a své vlastní osudy začínají žít i jejich děti - Jan, Veronika a Arnošt Blažejovi, Matěj Pěnkava, Eliška Králová. Do nemocnice také přichází nový personál. Další propletence osobních i profesionálních vztahů opět vytvářejí nové příběhy.... celý text

Přidat komentář

Emik87
14.02.2024 3 z 5

Kniha a potažmo i seriál se mi hodnotí velmi těžko. Kdyby byly samostatně, asi bych je hodnotila lépe. Ale za původním seriálem prostě pokulhávají na obě nohy.

Kontryhelka
09.06.2023 1 z 5

Toto pokračování je paskvil, který nemá s původní nic společného. Samozřejmě je tu odstup dvaceti let, kde se vše změnilo, ale bohužel v tomto počinu k horšímu. Někdy je lépe na úspěch nenavazovat a nechat to být jak bylo.


Knihomolka506
30.12.2021 5 z 5

"Z doby kamenné "
Abrhám, Balzerová, Štěpánková,
žádná role pro ně není nová.
Nemocnice na kraji města,
práce chirurga je nehezká.
Jak film i kniha jsou hodnocené kladně,
myslím, že se vám budou líbit hodně.

K filmu a knize zároveň:  Práce v nemocnici není vůbec jednoduchá a to nemluvím o  téhle těžké době.  Celkově je hodně náročná nejen psychicky,  ale v některých fyzicky. Stížnosti pacientů, napadání personálu nebo nedodržování pravidel nemocničního řádu. S tím vším si musí lékaři a sestry poradit.

petra3242
28.06.2016 4 z 5

Možná jsem jedna z mála, komu se líbil i seriál, úplně si pamatuju jak jsem to hltala v televizi :D
Stejně se mi líbila i kniha. Dobře se čte, jen těm lékařským termínům jsem nerozuměla.

Eidalon
10.09.2014 3 z 5

Kniha se mne dostala opět s další várkou elektronické četby do tabletu a tak jsem neodolal a začetl se, byť jsem natočený seriál viděl v době jeho vzniku (2003) celý. Dnes již seriály sleduji jen vyjímečně a zpravidla jen ty, co stojí za to.

Je známo, že natočení pokračování Nemocnice po dvaceti letech trvalo cca 2 roky, 13 dílů si vyžádalo pečlivou přípravu, souhlas paní Dietlové jako dědičky vysílacích práv byl přislíben dodržením řady podmínek, seriál začala TV Nova, pak ho odkoupila Česká televize, prostě na dnešní poměry pečlivá příprava, řada zmatků, ale nakonec vzniklo dílko, které mne osobně nezklamalo. Kniha je psána dle scénáře, tedy zase jednou otočený postup, kde kniha vzniká dle své filmové předlohy – důvody byly vysloveně komerční. Přesto se mne kniha líbila, jedenáctiletý odstup již „vymazal celkový děj z hlavy“ a ten se tak vybavoval postupně s novými stránkami příběhu.

Za celým projektem a knihou byl pan Petr Zikmund, který je správným synem svého otce Jana Otčenáška – spisovatele. Pan Zikmund (taktéž Jan Otčenášek) zcela pochopitelně tvoří pod svým pseudonymem, myslím, že pochvala z pera paní Dietlové k pokračování je zcela namístě.

Měřeno dnešním úhlem pohledu a „seriálového šílenství“ by seriál dnes musel moc a moc bojovat o diváckou přízeň, ale v době svého vzniku byla sázka na pokračování jistě dobrým rozhodnutím. Byla zde řada diváků a nakonec i čtenářů, kteří pamatovali památný seriál a jeho nadstavbu ještě z pera pana Jaroslava Dietla a kteří s očekáváním a zvědavostí jistě seriál přivítali, stejně pak i knihu.

Ale ke knize. Ústřední postavou je tentokrát primář Blažej a jeho rodina, Sovovi zde již vystupují spíše v pozadí. Společná zůstává Nemocnice v Boru, ortopedický primariát a spousta lidiček a postav, které známe z předchozích cyklů a ke kterým se přidávají postavy zcela nové a pak děti svých rodičů.

Opět je rozehrána řada osudů, vývoj některých postav nabral nečekaný spád, kniha odráží i situaci počátkem devadesátých let, kdy celá česká populace prošla výraznými společenskými změnami.

Je velmi zajímavé sledovat, jak se některé postavy vyvíjejí, nakonec se ale jejich dříve naznačený charakter přece jen prosadí. Začátek knihy je celkem dynamický, děj se rozbíhá, o překvapení není nouze, posléze se ale kniha dostává do pozice, kdy příliš mnoho postav a osudů nelze obsáhnout a tak je závěr knihy již k mnohým postavám vývojově velmi skoupý.

Knihu hodnotím mírně nadprůměrně, nakonec s ohledem na to, že doba pokročila a vývoj je již mnohem dál, nechávám 3 hvězdy. Číst knihu bez znalosti předchozích osudů postav sice lze, ale čtenář jen stěží pochopí onu pikantnost řady proměn v jednotlivých lidských osudech.

Myslím si, že ale toto nebezpečí asi nehrozí. Čtenář neznalý předchozího děje po knize nejspíše nesáhne a ten znalý má buď načteno a nebo si rád vše znovu připomene. Nevím, jestli bych se přiměl se na seriál podívat znovu, knihu jsem si ale přečetl rád a s chutí.

Marčullkas
05.02.2014 2 z 5

Myslím si, že některé knihy by už neměly mít pokračování. První kniha byla sice jednoduchá, ale troufám si říct, že celkem i vydařená. Pokračování řadím spíše mezi horší

danyda
09.11.2011 3 z 5

Knížka je dobře napsaná. Děj mi ale bohužel příjde dosti nudný. Chtěla bych více akce, více romantiky...prostě aby se toho více dělo. První Nemocnice byla určitě o 100 % lepší. Tady mi chyběla Ina, Blažej a vůbec víc zajímavých postav.

Pavelpi
06.01.2011 3 z 5

Protože mám i první díl této knihy,kterou napsal Jaroslav Dietl srovnávám buhužel nesrovnatelné.Pokud by tento díl nenavazoval,je to celkem dobrý příběh.

Štítky knihy

lékařské prostředí zfilmováno nemocnice, špitály

Autorovy další knížky

Petr Zikmund
česká, 1947
2016  88%Já, Mattoni - Legenda o prodavači vody
2003  63%Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
1979  79%Vrah přijde do kina
2021  88%Zločiny Velké Prahy
2000  70%Hotel Herbich