Nemocnice na kraji města

Nemocnice na kraji města https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69496/bmid_nemocnice-na-kraji-mesta-iLH-69496.jpg 4 89 25

Nemocnice na kraji města série

1. díl >

Koncem roku1984 přinesl Jaroslav Dietl do nakladatelství Mladá fronta verzi literárního zpracování svého nepochybně divácky nejúspěšnějšího seriálu Nemocnice na kraji města. text ve své dnešní podobě není v definitivním tvaru dle autorových představ,Jaroslav Dietl chtěl na další verzi dále pracovat,náhlá srdeční příhoda však jeho plány přerušila. Verze Nemocnice na kraji města je mezipodobou televizní povídky a literárního scénáře,ve výhodě budou především ti z čtenářů,kteří zhlédli televizní seriál...... celý text

Přidat komentář

Emik87
14.02.2024 5 z 5

Jeden z mých oblíbených seriálů v knižní podobě. Dávám plný počet hvězd, i když knižní zpracování lehce pokulhává.

soupik2012
11.11.2023 4 z 5

Tato kniha se mi nehodnotí vůbec snadno. Kdybych seriál neznala, dala bych jí bez zaváhání plný počet bodů. Je to zkrátka velmi zábavné čtení. Ale když přistoupím k porovnání se seriálovým bratříčkem, musím jí jednu hvězdičku ubrat. Seriál totiž ve srovnání vyšel jako jasný vítěz. Kniha je doslovným přepisem seriálových dialogů. A tedy odmítla mít na vrch tím, že by příběh někdo přepracoval a zanesl do něj myšlenky a pocity. Zároveň jsem byla velmi nemile překvapena, že došlo k drobným škrtům a některé seriálové dialogy v knižním zpracování nejsou. Naproti tomu audiokniha je velmi vydařená a opravdu velice dobře ji načetl pan Milan Neděla.


Nofar197
12.06.2023

Seriál jsem milovala, bohužel v knize se odehrávají téměř výhradně dialogy, žádne popisné části, což také není dobré. Čtenář má zkrátka pocit, že čte scénář.
Ale to nic nemění na faktu, že Nemocnice je dodnes fenoménem. Měla jsem ráda ortopedku Alžbětu, která věděla, co chce, vtipného skeptika Strosmajera, doktorku Fastovou, a světě, zbor se, i sestru Hunkovou. Kdo mi naopak pil krev, byla uknikana sestra Ina a Cvach.

"Řekl jsem, že kdyby hloupost nadnasela, tak by staniční sestra Hunkova lítala jako holubicka. To jsem ji přidal, uznejte. Já taky mohl jmenovat docela jinýho ptáka..... "

"Vy kraaaaaavo nebeská. "

"Vy jste opravdu Sova? "
"To jsem. Proc? "
"Že na mě nepusobite dojmem životního ztroskotance. "
"A proč bych tak měl působit? "
"No když doktorujete na starý kolena v nějakým Týništi, což je velmi slušně řečeno prdel světa, člověka nic jinýho napadnou nemůže. "

DominaCZ
07.11.2022 3 z 5

No, spíš jak banda pubošů která neví co vlastně chce...ať lékaři ohledně postu a práce Karel, tak Dana a Řehoř, Karel vs. Alžběta, starej a sprostá Fasterová, o Blažejovi a čůzině Ině ani nemluvě... prostě furt sem- tam, jo-ne, budu-nebudu, chci-nechci...otřes docela.

Kabuky
05.06.2022 5 z 5

Klasika televizní zábavy.

Jana K
20.12.2021 5 z 5

Legendární seriál Nemocnice na kraji města je podle mě jeden z nejlepších seriálů, co kdy v rámci československé/české tvorby byly natočeny. Nově natočené pseudoseriály s nesympatickými postavami a bez děje se s tímto nedají vůbec srovnávat.
Seriál patří vůbec k mým nejoblíbenějším, viděla jsem ho nesčetněkrát, knihu jsem objevila až později u babičky v knihovně.
Teď jsem se k ní po letech vrátila i v rámci čtenářské výzvy. Kniha se prakticky od seriálu neliší, setkáme se všemi známými postavami i všemi nesmrtelnými seriálovými hláškami.

Ramondia1
28.04.2021 3 z 5

Kniha totožná se oblíbeným seriálem, v podstatě v to, co jsme viděli na obrazovkách je převyprávěné, žádné hlubší zamyšlení nad jednotlivými postavami. Ale celkem fajn.

Booky84
11.04.2021 5 z 5

Čtivá a krásná kniha, stejně jako seriál.

Kontryhelka
25.03.2021 5 z 5

Klasika tehdejšího Československa. Nostalgie, která ve mně zanechala ty nejlepší vzpomínky. A proč také ne? Sice ne všem - jak kniha tak seriál byly po chuti, ale to tak prostě bývá. Na tehdejší dobu opravdová pecka.

anicka6694
25.05.2020 4 z 5

Doslovný popis seriálu.

Katka2382
23.05.2020 5 z 5

Krásné,čtivé,lidské.Stejně tak jako skvělý serial.

petym
10.10.2019 5 z 5

Nemohu jinak než plný počet hvězd. Naprosto úžasná kniha. První jsem viděl seriál a potom jsem se vrhl na knihu abych srovnal a konstatuji, že obě je naprosto dokonale. Kniha je jako scénář k seriálu. Legendární hlášky Dr. Šfrosmajera jsou nesmrtelné. Krásná oddychovka, která nezklame.

Taralcielle
27.08.2019 4 z 5

Velmi milá, příjemná oddychovka. Nejdřív jsem viděla seriál, až pak se mi do ruky dostala kniha. Ač nejsem úplně fanda dietlovských seriálů, ráda se k této vracím. Legendární doktor Sova, hlášky doktora Štrosmajera a sestru Huňkovou - holubičku, si vždycky ráda připomenu.

Peleus
04.03.2019 5 z 5

Skvělá kniha. Výborný seriál.

Oboje prosté přestřelených emočních výlevů a exaltovaných scén, které jsou nyní v módě. Osobní vztahy sice prostupují celým profesním životem hlavních aktérů, avšak nikdo se v nich voyersky nehnípe. Čtenář dostává prostor pro fantazii a nečeká, až mu autor detailně vysvětlí, jak má co chápat.

Nejde než doporučit!

veronika9761
18.02.2019 5 z 5

Velmi ctiva a velmi lidska, i pro cloveka, ktery neni prilisnym fanouskem dietlovych serialu.

lifeoptimist
15.05.2018 3 z 5

Knihu jsem našla doma, asi první vydání, některé hlášky Štrosmajera jsou opravdu legendární :-)

i.stefany
24.04.2018 5 z 5

Tenhle seriál je pro mě nesmrtelný. Viděla jsem ho mockrát a doufám, že ještě mockrát uvidím a stejně jsem neodolala si přečíst i knižní verzi. Musím říct, že je naprosto totožná. Spousty dialogů znám už zpaměti a opravdu i v knize se vyskytují ve stejném znění. Mám ráda příběhy z nemocničního prostředí a tenhle mám ze všech nejraději. Všechny postavy prožívají své lásky, nelásky, radosti, strasti a v mých očích jsou naprosto lidské a uvěřitelné. Kdybych mohla, klidně 10* :-)

hrosik3
02.02.2018 4 z 5

Bezva čtení ke kávě,svižné,milé a tak známé díky seriálu.

Damato
19.09.2017 5 z 5

Vůbec jsem netušila, že z toho suprového seriálu vznikla kniha, až jsem na ni v knihovně narazila a přečetla jedním dechem. V mládí jsem obdivovala Dr. Sovu ( ani se nedivím té zdravotní sestřičce, že ho platonicky milovala - to já taky) a hlavně jsem fandila Dr. Štrosmajerovi, to byl prostě pro nás nedostižný borec.Všichni jsme tenkrát obdivovali i Alžbětu, jak se správně popasovala se svým prvním zaměstnáním. Když jsem nastupovala do svého prvního zaměstnání, kde jsem s červenou čepicí poletovala po peroně jak přízrak , vedle mě tlupa železničních zaměstnanců, kteří se vyloženě bavili na můj účet, nebyla jsem tak statečná a tenkrát jsem je ještě neuměla odpálkovat, jak by si zasloužili. Teď bych jim ovšem dala pořádnou sodu. Jojo, život naučí. Škoda, že už po tom peroně nepoletuju, hodně jsem si z pana doktora Štrosmajera do života vzala :-) a ironii jemu vlastní obdivuji ( a s úspěchem používám) do dnešních dní. Hlavně ta o nadnášející blbosti, ta nemá chybu.

Blurryface
30.07.2017 5 z 5

Schválně jsem si knížku přečetla před zhlédnutím seriálu. Jsem za to ráda. Skvělá knížka na volné chvíle ke kávě.