Někde ještě svítí slunce

Někde ještě svítí slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362345/bmid_nekde-jeste-sviti-slunce-33L-362345.jpg 5 47 14

Strhující paměti psané v první osobě přítomného času sledují očima mladého Michaela stále otřesnější vývoj událostí v nacisty okupovaném Československu mezi lety 1939–1945. Zpočátku v desetiletém Míšovi roste pocit nespravedlnosti, vůči níž protestuje slovy: „Každý den nějaký nový předpis a horší jídlo a žádný fotbal.“ Když německá armáda obsazuje Prahu, sleduje pochodující vojáky spíš zvědavě než vyděšeně, dokud ovšem nezahlédne manželský pár, který páchá sebevraždu skokem z balkónu a až do poslední chvíle se drží za ruce. Pak už je jen čím dál hůř: ghetto, žluté hvězdy, vražda otce, vzrůstající pocit nebezpečí, hlad, ponížení. To vše vrcholí příjezdem rodiny do Terezína. Tam se Míša připojí ke skupině čtyřiceti chlapců, kteří žijí, pracují a hrají si pod přísným, avšak milujícím dohledem mladého muže jménem Franta, který jim říká Nešarimové a vede je k vysoké morálce: „Nesmíme dopustit, aby nás cokoli připravilo o naši lidskost.“ Vynalézavost, láska k bližnímu a odvážný vzdor, kterými se Míša, jeho matka, Franta a další postavy vyznačují, vykreslují na pozadí neustále se horšících poměrů výmluvný odkaz lidské odolnosti.... celý text

Historie
Vydáno: , P3K
Originální název:

Somewhere There Is Still a Sun


více info...

Přidat komentář

Jarka_rybář
19.03.2024 4 z 5

Dobrá kniha o drsných událostech. Líbilo se mi, že je psaná očima malého kluka.
Nikdy jsem vlastně nečetla nic o pobytu v Terezíně, vždycky jen o Osvětimi a vyhlazovacích táborech. I díky tomu je kniha jiná.

pedobro
03.03.2023 5 z 5

Zajímavé zpracování a pojetí tématu z pohledu dospívajícího chlapce. U podobných knih jsem vždy na vážkách, zda je lepší je číst, aby nebylo zapomenuto, nebo by bylo lepší, kdyby k tak tragické části naší historii nikdy nedošlo a podobné knihy by neměl kdo psát. A pokud ano, pak leda jako sci-fi. Tahle kapitola dějin lidstva pro mě, navzdory množství načteného a shlédnutého, bude vždy jednou velkou neznámou v pochopení absence lidskosti u jedněch a urputné snahy udržet si ji ze všech sil u druhých...


denisa7430
14.08.2020 4 z 5

Pobyt v terezinském ghettu očima dospívajícího kluka dle skutečné události. Kniha je psaná pro děti a dospívající, kteří se o tématiku holocaustu začínají zajímat. Doporučuji začít tímto dílem.

ManitraM
08.10.2019 5 z 5

Krásně napsané, přečteno jedním dechem...

Jana512
16.09.2019 5 z 5

Děj vypráví židovský chlapec, který byl odsunut s maminkou a sestrou do Terezína. V táboře byl umístěn s chlapci, kde vytvořili společenství, ve kterém se povzbuzovali, takže on byl za to vděčný. Měl to štěstí, že se z koncentračního tábora vrátil, ale hrůzy, které tam jako dítě prožil, na ty nemohl zapomenout.

Renatecka
09.07.2019 5 z 5

Kniha je opravdu velmi poutavě napsaná, líbila se mi moc.

Raszkulce
24.03.2019 4 z 5

Mě se kniha moc líbila, především díky tomu, že byla psaná z pohledu mladého kluka v ich formě :-) všechny zážitky popisující okem dítěte dávaly dílu další plusovou vrstvu. Rozhodně doporučuji!

Marekh
16.11.2018 5 z 5

Knihu doporučuji. Kniha je vhodná jak pro mladší čtenáře, tak také pro dospělé. Je založena podle skutečné události. Je psaná v první osobě přítomného času, což ještě více umocňuje prožitek, který budou mít čtenáři při čtení této knihy. Moje celkové hodnocení je 100 %. Tato kniha bude patřit mezi knihy, na které budu dlouho vzpomínat.

Hlavní postavou je Michael (Míša), mladý chlapec, který je společně se svou mamkou a sestrou deportován do koncentračního tábora Terezín. Popisuje také události před deportací. V Terezíně se seznamuje s chlapci svého věku, nejvíce na něj zapůsobí jeho vychovatel Franta, který mu a ostatním dětem vštěpuje morální zásady. Všechny děti, které sdíleli místnost číslo 7 ve školní budově L417 ho mají za vzor. Oceňuji na Frantovi, že se věnoval dětem po všech stránkách a po celý čas byl jejich velkou oporou. Někdy také děti prováděly lumpačiny, např. polštářová válka. :)

Míša má rád fotbal, takže v koncentračním táboře probíhají mezi chlapci také různá fotbalová utkání. Jejich heslo, které vykřikují při zápase a které je posiluje nejen při hře, je: "Rim, Rim, Rim, tempo nešarim".

Samozřejmě v knize se nachází hodně smutných událostí, které nepochybně musí zasáhnout každého člověka, který bude pročítat tuto knihu. Nachází se v ní řada momentů, při kterých jsem pociťoval úzkost a smutek. Smutné je, že mezi nežidovskými dětmi se projevovala nenávist vůči židovským dětem stejného nebo podobného věku. Tyto děti se nechovaly správně a ubližovaly židovským dětem. V knize se dočtete o události, která postihla Míšu, když ještě bydlel v Praze se svou rodinou.

Jak se píše v úvodu, autor nemohl nalézt vydavatele pro svou knihu z různých důvodů, nicméně po čase se našel nakladatel, který ho nasměřoval na publicistu Todda Hasaka-Lowyho, který napsal tuto knihu na základě vzpomínek Michaela Gruenbauma. Kniha je koncipována pro mladší čtenáře. Lowy v doslovu píše, jakým způsobem psal tuto knihu, vyjadřuje se k tématu - Knihy podle skutečné události. Oceňuji, že navštívil Prahu a prošel se místy, o kterých mu vyprávěl Michael Gruenbaum. Společnými silami vznikla kniha, která je výborně napsaná, čtivá, kniha plná emocí a určitě si zaslouží, aby se dostala do povědomí většímu počtu čtenářů.

V knize se vyskytují fotografie z archivu Michaela Gruenbauma a také výtažky z Památníku.

berka4151
02.08.2018 5 z 5

Zatím asi nejlepší kniha k tomuto tématu v dětském oddělení knih. Povinnou četbu nemám ráda, ale do doporučené bych ji zařadila. Pamětníci vymírají, je potřeba připomínat co se dělo a nepřipustit, aby se ještě někdy opakovalo.

Vikos
28.06.2018 5 z 5

Tahle knížka vyvolá spoustu emocí - jako každá o 2. světové - ale jelikož tohle byla tak nějak moje první knížka o 2. světové, tak mě to udivilo. Dřív jsem hrůzy, které se za 2. světové války děly, nijak zvlášť nevnímala. Věděla jsem o nich, ale neuměla si je představit. Vezměte si, že s vámi jiní lidé - LIDÉ! - kteří by s vámi měli být rovni, zacházejí jako s odpadem a hůř, diktují vám co máte dělat a nedělat, vyhrožují vám smrtí, týrají vás. To je prostě hnus!
Knížka je moc hezky napsaná a mě se též líbila.

KristýnaMy
15.03.2018 5 z 5

Kniha by měla být součástí povinné četby. Rozhodně doporučuji

kuky921
11.03.2018 5 z 5

Syrová kniha o ukradeném dětství v letech 1939 - 1945. Celé období vypráví desetiletý kluk, je plná jeho pocitů, nespravedlnosti, ale i lásky a soudržnosti v rámci rodiny a kamarádků, kteří se potkali v Terezíně.

Knihu bych zařadila do povinné školní četby, nejsou v ní popisovány detaily zvěrstev, ale aby si každý uvědomil jaké má štěstí, že žije v době, ve které žijeme.

kikies
23.02.2018 5 z 5

Nádherná kniha, ideální způsob, jak dětem přiblížit problematiku holocaustu. Ale nejen děti, příběh podaný dětskýma očima má co dát i dospělým...

kikiša
11.02.2018 5 z 5

Krásná kniha. Rozhodně doporučuji