Největší tajemství Třetí říše

Největší tajemství Třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384435/bmid_nejvetsi-tajemstvi-treti-rise-rYK-384435.jpg 4 9 9

Přidat komentář

Eicherik
předevčírem 5 z 5

Kniha se z největší části zaobírá Projektem Riese, pod který spadají komplexy Książ, Rzeczka, Jugovice Górne, Wlodarz, Osówka, Soboň a Sokolec. V souvislosti se zámkem Książ zde padlo také jméno nacistického lékaře a národního socialisty Hubertuse Strugholda. Jmenovaný byl něčím mezi Wernherem von Braunem a doktorem Mengelem. Musím ale podotknout, že jeho přítomnost na zámku Książ je pouhou spekulací. Z dalších zajímavých témat mě hodně zaujaly části věnované legendárnímu Zlatému vlaku, komplexu Mölke, v kterém se nachází tajemná Mucholapka a také mauzoleu Totenburg, ležícím ve Valbřichu. Všechna zmíněná místa se nacházejí v Sovích horách a většina z nich byla ve válečném čase uzavřeným prostorem. Autor nám dává nahlédnout do světa štol, podzemních sálů, sklepení a tunelů. Je to velmi vzrušující pohled, ale ta nejtajemnější místa ukrývají závaly a nebo důmyslné zábrany, protože podzemí Sovích hor je jako ten ledovec, je vidět jen jeho špička. Na závěr pochválím přebohatou obrazovou část.
Citace: V Polsku vznikla velká diskuze ve chvíli, kdy autor Igor Witkowski označil toto místo za možné testovací zařízení tajných technologií - časem z toho vzniklo zařízení pro kolmý start "naziUFO". Witkowskému bylo vyčítáno, že přeci musí vědět, že se jedná o chladicí věž elektrárny. To on nikdy nepopíral - i ve svých knihách nechává promlouvat svědky, kteří mu tento fakt potvrzují. Jenomže tahle konstrukce nikdy jako chladicí věž nesloužila. Witkowski tvrdí, že byla adaptována pro jiný účel. Jsou v ní místa pro velké kabelové svazky, a to směřuje úvahy o smyslu stavby jiným směrem než chladírenským.

Viopes
24.02.2024 5 z 5

Nevyčerpatelné téma, hodně informací, fotografií, dobře se mi četla.


erberberb
08.07.2018 5 z 5

Poutavá kniha s množstvím fotografií a plánků .

WolfIssen
18.05.2015 5 z 5

Ihned, jak jsem na knihu narazil, neváhal jsem a koupil si ji, protože o Sovích horách jsem četl nějaké články, ale co se týče knih o záhadách podzemí Sovích hor, tato je zatím jediná u nás vydaná. Když jsem před dvěma týdny v některých komplexech Sovích hor byl (a zanedlouho se tam opět rád vrátím), doslova jsem záviděl Polákům, kolik mají knih o tomto dechberoucím tématu. Nicméně kniha Milana Zacha Kučery je dosti vydatná na informace, přečetl jsem ji jedním dechem a do budoucna doufejme, že přibude ještě další kniha na toto nevyčerpatelné a vskutku záhadné téma plné otázek. Autorovi i celému S.G.P. přeju spoustu nových zjištění a úspěchů ve výzkumu.