Nejtemnější noc

Nejtemnější noc https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493613/bmid_nejtemnejsi-noc-qfP-493613.jpg 4 21 9

Napříč tisíci světy povstávají mrtví. Tito Black Lanterni, hrdinové i zlosyni, jsou verbováni ze záhrobí za jediným účelem: zničit veškeré světlo – a život – ve vesmíru. Hal Jordan už smrt jednou porazil. Coby největší Green Lantern, který kdy vládl mocí smaragdového prstenu, má nyní nezpochybnitelnou povinnost vést živé do boje proti zdrcující převaze armády mrtvých. Zatímco Nejtemnější noc pohlcuje pozemské hrdiny, sedm sborů reprezentujících barvy emočního spektra musí ukončit vzájemnou válku – nebo být svědky zkázy všeho bytí. Každý z těchto výrazně odlišných sborů – poháněných vztekem, chamtivostí, strachem, vůlí, nadějí, soucitem či láskou - nyní musí bok po boku stanout proti Black Lanternům. Ale jen ti, jejichž světlo září nejjasněji, dokážou zahnat stíny vržené Black Handem a jeho následovníky. A tak se ze Země stává poslední bojiště živých a mrtvých, kde existuje pouze jediná jistota. Před smrtí nikdo neuteče. Hvězdný scenárista Geoff Johns (GREEN LANTERN, FLASH) spolu s kreslíři Ivanem Reisem (GREEN LANTERN), Oclairem Albertem a Joem Pradoem exhumují největší tajemství vesmíru DC v emocemi nabitém příběhu, který hrdiny zasáhne přímo do srdce.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Blackest Night , 2010


více info...

Přidat komentář

mirec88
30.10.2023 5 z 5

V podstate je to non-stop akcia, aká je pri eventoch potreba, ale kto zomrel, zomrie, ožije, zmŕtvychvstane a podobné peripetičky sú veľmi zaujímavé a áno aj veľmi emotívne. Príbeh si ma získal aj použitie niektorých záporných postáv na stranu dobra, aj keď tak uvažujeme... smrť je zlá pre všetkých, tak je logické, že proti nej budú bojovať aj záporne postavy. Kresba bola niečo neskutočné. Jedna z najkrajších ak nie najkrajšia v superhrdinskom komikse. Tie dvojstránky, panely, hra s "kamerou" a správne nakreslené emotívne okamihy boli fakt bombové. Škoda, že tu Crew nedali, ako som to už občas videl, zloženú 4-stránku, ktorá sa v jednom okamihu priam žiada. Ivan Reis sa tu fakt vyšvihol medzi hviezdy. Dúfam, že Crew raz vydá aj pokračovanie Najjasnejší deň. Odporúčam.

Norri
14.11.2022 2 z 5

To byla ale pitomost! Je to pro mě zklamání, protože jsem se na Nejtemnější noc vážně těšil. Green Lanterni, které jsem doposud četl, mě docela bavili, zejména Tajemství původu. Celý ten lanternovský svět s jeho prsteny a důrazem na Zemi a lidské Lanterny je hodně naivní a vlastně i směšný, ale v předchozích knihách to zachraňovala osobní rovina příběhu. Zkrátka se mi líbil Hal Jordan jako člověk, pilot i Lantern zároveň. Nejtemnější noc je ale úplně jiná.

Nejtemnější noc je jedna velká nepřetržitá rvačka o osud celého vesmíru. To hlavní se samozřejmě odehrává na Zemi. Jeden velký guláš, ve kterém jsou snad všichni známí i neznámí superhrdinové a superpadouši. Živí i mrtví. Prostě všichni. Jedno velké obludárium. A celé se to bere hrozně vážně a osudově. Přitom tam pořád řeší barevné prsteny a jejich podivné zákonitosti. A ty jejich rýmované přísahy k tomu. Drama jak ze zubní pasty Tuti Fruti. Ale pořád se to tváří vážně a děsivě. Hodně mi to připomnělo jiný event - Metal. Tam byli taky všichni, taky to mělo hororovou atmosféru a taky mě to nebavilo. Příště se budu muset třikrát rozmyslet než si nějaký další DC event koupím. Je to zlo!

Kresba je pěkná a barvy taky. Jen mě nebaví to občasné otáčení kvůli dvoustránkám na výšku.


robin9739
05.10.2022 5 z 5

Jedná se o vynikající komiks, který mě dostal nejen příběhem a celkovou nápaditostí, ale také množstvím hrdinů, kteří v něm figurují. Nejtemnější noc má výbornou atmosférou a celkový vizuál je na té nejvyšší úrovni. Tento komiks doporučuji.

RaptoR
20.09.2022 4 z 5

S touto knihou se vám do rukou dostává skutečná DC legenda, kterou by měl znát každý fanoušek komiksu. Je to napínavé, dostatečně akční a naštěstí pro nás málo ukecané.
Více v recenzích.

Ivan Kučera
20.09.2022 4 z 5

„Obloha dneska vypadá temnější.“ Ja proste GL môžem. Toto sa síce nevolá Green Lantern: Nejtemnější noc, ale iba Nejtemnější noc, no všetko sa točí okolo GL a je to akési (dočasné) vyvrcholenie udalostí z greenlanternovského runu od Geoffa Johnsa, takže sa to naozaj pokojne mohlo volať Green Lantern: Nejtemnější noc. Problém je, že dotyčný run u nás vyšiel v zmasakrovanej podobe: raz taký diel, potom onen, X dielov pre istotu vôbec nevyšlo a aktuálne prichádza tento megacrossover. Napriek tomu si ho môžu užiť aj čitatelia, ktorí s GL veľa skúseností nemajú (nejaké by ale určite bodli). Samozrejme musia ovládať základné pravidlá hry a vedieť kto je kto (a o čo mu ide), ale dosť im život uľahčí vysvetľujúci text na začiatku. Nejtemnější noc je vskutku mohutný, impozantný komiks. Disponuje síce aj civilnými okamihmi (mrazivý úvod s vyvražďovaním, Gordon a Babs na streche), ale je to v prvom rade kolosálny Geoff Johns, pre ktorého slovo striedmosť nič neznamená. Takže všetko je zámienka pre rozpútanie megalomanských akčných orgií, kde sa každý bije s každým a nikto neumiera a ak aj umrie, tak prežije. Nie som úplne fanúšik tohto druhu písania, ale mám pre GL slabosť a Nejtemnější noc som si fakt užil, lebo presne tento typ „šialeného“ písania sa k nemu hodí. Zjavne si smaragdovú jazdu užil aj démonický brazílsky ilustrátor Ivan Reis, ktorý je v téme ako doma, keďže robil už Pomstu Green Lanternů alebo Tajemství původu (a všeličo ďalšie). Vyzdvihnúť musím koloristu Alexa Sinclaira (Wonder Woman: Kruh, Batman: Evropa), ktorý sa vyhral so vskutku širokým spektrom emočných farieb. Resumé: Metal vs. Zombie z Marvelu? CREW toto zásadné dielo amerického mainstreamového komiksu vydáva v edícii Legendy DC, takže veľa strán, tvrdá väzba, prebal a desiatky strán bonusov.

GoodGames
18.09.2022 4 z 5

Nejtemnější noc je znovu komiks v edícii Legendy DC, v ktorom nie je hlavnou postavou Batman a som za to veľmi rád. Len by tu mohli vyjsť aj komiksy v ktorých nie je tak obrovský počet superhrdinov. Šikovný scenárista Geoff Johns to síce ukočíroval, ale občas som mal z toho obrovského počtu postáv chaos. Je to aj poriadne akčné a snáď na každej tretej strane je nejaký súboj. Celkovo asi najdivokejší superhrdinský komiks, aký som kedy čítal.

hroubek
14.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Komiks, na který jsem se těšil už od okamžiku, kdy byl oznámený, že zde vyjde. Mám Green Lanterna (Hala Jordana) jako postavu moc rád, a pokud je možnost, tak si vždy přečtu nějaký komiks s ním.

Největší problém je v tom, že v Česku těch příběhů moc nevyšlo, a když už nějaký vyšel, tak se to četlo hodně náročně, jelikož Green Lantern má velmi těžkou a složitou komiksovou historii. A ono, když dostane příběh uprostřed velkého příběhu a nevíte vůbec nic, tak v tom prostě plavete, i přestože se distributor snaží dát nějaký text na začátek příběhu, abyste alespoň trochu tušili, o co jde.

Nejtemnější noc si nejvíce užijí lidé, co mají hodně načteno anebo jsou fanoušky postavy Green Lanterna. Nejtemnější noc je velká komiksová událost od Geoffa Johnse, která je velmi působivá, napínavá, velkolepá, parádně napsaná, úžasně nakreslená, dojemná a taky plná odkazů na celou historii DC světa. Není to snadné čtení, protože pokud neznáte důležité momenty z historie DC světa, tak se budete ztrácet nebo neoceníte precizně vystavěný příběh plný drobných detailů a odkazů. Osobně doporučuji si před čtením tohoto komiksu načíst tyto komiksy - Krize identity, Krize na nekonečnu Zemí, Green Arrow: Prázdný toulec 1 a 2, Flash: Znovuzrození a pak všechny díly Green Lanterna co tu vyšly - Tajemství původu, Žádný strach, Pomsta Green Lanternů a Hledaný Hal Jordan. Plus samozřejmě další příběhy. Samozřejmě, že se to dá přečíst i bez těchto příběhů a pochopíte více méně všechno, ale nebude to mít na Vás takovou sílu a odezvu.

Johns miluje komiksy od DC a tímhle stylem píše. Pokud na to přistoupíte a smíříte se s tím, že si občas budete muset něco vyhledat na internetu, tak Vás čeká luxusní komiksová událost. Johns rozjede příběh hezky zvolna, ale ještě než skončí první sešit, tak budete sbírat čelist z podlahy. Příběh zrychlí z nuly na sto během pár stránek a začíná velkolepá jízda. Hrdinové umírají, všechny ligy jsou pod tlakem, z vesmíru se na naši planetu řítí hrozba, kterou nepůjde zastavit hrubou silou, a nemrtví vylézají z hrobu. Nejtemnější noc se naplňuje, a pokud mají hrdinové přežít a zachránit všechno, musí spojit síly s nepřáteli. Všech sedm sborů musí spolupracovat, aby nezvítězila temnota.

Johns zde rozjede epickou podívanou, která v průběhu příběhu parádně graduje. V každém sešitu je několik vynikajících momentů, díky kterým pochopíte, proč je Geoff Johns výborný scénárista. Osobně mám rád scény s Barrym a Halem. Jsou to velcí kamarádi a oba potkal podobný osud. A to jakým způsobem se vyrovnávají s tím, co se stalo a co se teď děje, je tak parádně napsané a dojemné, že jsem si to užil na maximum. Hodně moc se mi líbilo, že Johns dal prostor jiným hrdinům a výborně s nimi pracuje (Mera, Atom, Firestorm, Sinestro).

Komiks má neskutečně nádhernou kresbu od Ivana Reise a brilantní barevnou paletu od Alexe Sinclaire. Slibuji Vám, že se v průběhu čtení několikrát zastavíte a budete se kochat těmi nádhernými obrazy a panely. To, jakým způsobem se zde pracuje s barvami, je prostě neskutečně nádherné.

Jsem z toho komiksu nadšený. Má samozřejmě několik chyb, kterých jsem si dost vědom, ale to nic nemění na tom, že jsem si ho dost užil. Navíc vychází Nejtemnější noc v luxusním provedení se spoustou bonusů jako jsou skici, medailonky o autorech, ukázka ze scénáře nebo rozbor komiksu z pohledu tvůrců. Z mé strany se jedná o parádní komiks.

PS: Modlím se, aby se Nejtemnější noc prodávala co nejlépe, abychom dostali pokračovaní, které nese jméno Nejjasnější den.

Lioncz24
28.08.2022 5 z 5

Tato kniha vyšla na moje narozeniny 16.8 2022 a musel jsem to hned koupit. A vůbec toho nelituji. Svět Green Lanternů je prostě úžasný. Všechny hrdinové z počátku jsou mrtvý a přežil Flash a Hall Jordan. Na konci jsou alternativní obálky + komentáře o autorů jak vlastně vznikly panely jednotlivých stránek

fvalek
27.08.2022 5 z 5

Tak tohle bylo zkrátka velkolepé! Ani nevím, kde začít. Celé vydání je naprosto úžasné, jak jen Legendy DC umí. Bonusy v podobě alternativních obálek, komentářů autorů a scénáře jsou boží, ale to není nic proti kresbě, která je úžasná a vysoce převyšuje běžný standard, přestože je taková moderní, má velmi přesný styl, nic moc abstraktního nebo autorského.

Celkové zaměření na Green Lanterny je originální a v Česku docela neprobádané, navíc zapojení všech sborů z toho všeho dělá extra barevnou show, což je prostě nádhera. Kniha krásně navazuje na předešlou Krizi identity, která mapuje pro mě tak nějak konec jedné etapy, a to zhruba závěr universa před New 52. Výhodou tohohle pokročilého universa je nejen to, že je co objevovat, protože je všechno pořádně rozjeté, ale že se ani nebojí zabíjet. Nebo naopak oživovat?

Temná atmosféra je patrná už od prvních stránek a táhne se od začátku do konce. Proto jsou proti ní barvy Lanternů a světla natolik kontrastní a rozehrávají hru barev. Ilustrátoři skvěle pracují nejen s barevným spektrem, ale i samotnou černou, kterou umí podpořit všechnu temnotu okolo, nebo prostě jen udělat z jakékoliv postavy něco hrozně děsivého a hnusného. Nechci vyzrazovat moc o samotném příběhu, ale možná bych to trošku přirovnal k Marvel Zombies, ale v mnohem kultivovanější a možná bohužel trošku střídmější verzi. Smrt je tu všudypřítomná, stejně tak krev a bolest, ale zároveň se drží zkrátka, protože příběh musí pokračovat a není nijak alternativní, takže si nemohou vyvraždit všechny postavy. Naopak se objevuje i soucit, naděje a život, což v Marvel Zombies chybí. Ale přesto si tu užijeme děsivou a smrtící podívanou, která si zahrává se všemi stereotypy, které ve světě hrdinů a dobra a zla bývají.

Nechci úplně říct, že je tenhle příběh bezprecedentním narušením DC kontinuity a obrovským eventem, který všechno mění, nicméně nemůžu říct ani že by nebyl. Minimálně počty postav s... řekněme, změněným statusem života, je mnohem vyšší než třeba u první Krize na nekonečnu zemích apod. Některé postavy přijdou, některé odejdou, ale spíš mi to přišlo jako uzavření některých kapitol, které už v novém universu nebudou mít místo. Stejně tak naopak upevnění některých postav a dějových linek, které tak nějak visí ve vzduchu a je potřeba je upevnit a znormalizovat. Ale jako co si budeme povídat, tenhle komiks je obrovská pecka, bez něj se fanoušek DC prostě neobejde. Přeju ty nejlepší pocity všem, co se chystají to číst a lituju všech, kdo nebudou. je to plné emocí a je to pro mě osobně asi nejlepší komiks tohohle měsíce (ne, nemám žádnou rubriku ani žebříček, ale kdyby ano, tak by byl!). Příběh je to velmi zásadní! :)