Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Ostravska a Karvinska

Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Ostravska a Karvinska https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49543/nejkrasnejsi-povesti-severni-moravy-a-slezska-49543.jpg 4 13 3

Další díl ze série pověstí nás zavede do kraje křižovaného spoustou podzemních důlních chodeb, kde se ukrývá nejedno tajemství. Pojďte je s námi odhalit! Možná znáte pověst o tom, jak kovář Keltička objevil uhlí. Ale víte například, odkud se v erbu třetího největšího města naší republiky vzal krásný bílý kůň se zlatým sedlem nebo kdo v noci obchází chodbami slezskoostravského hradu?... celý text

Přidat komentář

haki34
28.03.2023 4 z 5

kamarádka chtěla posunout dál...tak posunula :) a než se rozodnu, co dál, zda knihobudka či náš malý knižní koutek v práci, přečetla jsem. Nenáročné čtení, v kratičkých pověstích přibližuje další kus Moravskoslezského kraje.. ze Šenova dvě ověřené a známé - Bílá ruka a Meluzína... často se v jednotlivých místech regionu opakuje vodnická a havířská tématika , a ta je všude v principu stejná - ať už v jiných částech republiky, či v pověstech na Slovensku (banícke slovenské povesti sú v podstate rovnaké..)
Zbojícka tématika - či Ondráš, či Jánošík - taky nastejno... ukázat svůj um, bohatým brát, chudým dát..ovšem, není chudý jako chudý - těm oprsklým a drzým raděj naložit něčeho poučného. No a pak samozřejmě několik historek z dob švédských válek. A oblíbené poklady...pozor, Velikonoce se blíží ! třeba na Velký pátek někdo nějaký ten poklad zahlédne ;)
Kdo má rád pověsti a chce se trošku více poohlédnout po vyprávěních z Ostravska a Karvinska, doporučuji.

Vojslava
15.11.2015 3 z 5

Pěkné čtení na dobrou noc - jazykově to sice moc pověstem neodpovídá, hezky je na tom vidět, jak se pověsti stěhují z jedné strany země na druhou, ale opravdu se to pěkně čte a doporučila bych to nejen dospělým, i starší dětem by se to mohlo líbit.


Always a reader
09.07.2015 4 z 5

Je to poučná a pěkná knížka