Nejbohatší žena světa

Nejbohatší žena světa https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210790/nejbohatsi-zena-sveta-210790.jpg 3 2 1

Nejbohatší žena světa je detektivka, která se odehrává v Monte Carlu, New Yorku a na jednom z Karibských ostrovů. Mediální magnát John Spencer si najme detektiva Gery Monteira, aby sledoval jeho manželku, půvabnou Carolinu. Detektiv Monteiro odlétá z Ameriky do Monte Carla, avšak dřív, než začne se svým sledováním, Caroline záhadně zmizí. Detektiv, který si původně myslel, že bude rozplétat manželský trojúhelník, najednou řeší několikanásobné vraždy, únos a spiknutí mezinárodního významu. Autor se pro postavu Johna Spencera inspiroval některými momenty ze života multimilionáře a mediálního magnáta pocházejícího z Československa Roberta Maxwella.... celý text

Přidat komentář

-Pečivo-
29.01.2017 3 z 5

Když zadáte do slovensko německýho překladače Kavčiak, vyjde vám Kafka. Náhoda? Nemyslím si.

Tenhle slovenský velikán se ale vymyká jakýmkoli zažitým představám o literatuře jako takové. Příběh se sice zdá jako laciná detektivka, která se dává na benzině zdarma k natankování, ale Kavčiakovi se daří vyšperkovat tuto mezinárodní taškařici o několik levelů výš. Svůj literární breakdance o americkém mediálním magnátovi a jeho unesené manželce podkresluje skvostama jako například - a tady rovnou můj oblíbený citát:

"Život není sendvič, který máte připravený ve dne v noci u postele.”

Aby podtrhl dramatičnost, nebojí se Kavčiak napsat o postavě, že něco “řekl tónem, kterým se vystavuje úmrtní list.” Přirovnání pro odvahu se nese v podobném duchu: "Muž, za kterým si Cyrus zajel, nepatřil mezi typy, kterým se hned podlamují nohy, a nebylo to jen proto, že už několik let trávil na invalidním vozíku.” A v neposlední řadě ovládá pan Kavčiak i smutek: “Detektiv Gary Monteiro smutně pohleděl ze svého okna do noci, i přesto, že byl ještě den.”

Při čtení tohohle bizaru jsem si připadal jako když koukám na novej film režírovanej Vítem Olmerem, kde všechny postavy hraje Jirka Krampol. Zatímco podobný filmy mám rád když mám kocovinu a ležim s pizzou a fantou u televize, tak bohužel knihy takhle číst neumim a necelých 300 stran mi přišlo jako utrpení, protože i přes výše popsaný Kavčiakovi slohový delikatesy, je to furt jen nudná detektivka, která je spíš za trest.