Nehanebné skutky a tiež vraždy, podvody, sabotáže a šialené pokusy spáchané v mene vedy

Nehanebné skutky a tiež vraždy, podvody, sabotáže a šialené pokusy spáchané v mene vedy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498690/bmid_nehanebne-skutky-a-tiez-vrazdy-podv-sZs-498690.jpg 4 16 2

„Aj veda má svoje hriechy, za ktoré sa musí svetu zodpovedať.“ Sam Kean, autor bestsellerov podľa New York Times, prichádza s pútavými, doteraz nevyrozprávanými dejinami tých najtemnejších tajomstiev vedy. Veda je sila, ktorá usiluje o dobro na svete, teda aspoň zvyčajne. No občas vedcov či vedkyne niečo posadne a ušľachtilý úmysel sa v ich rukách mení na čosi zlovestné. Pod vplyvom svojej fascinácie je veda jediná vec, ktorá pre nich existuje, nech to stojí, čo to stojí. Sam Kean rozpráva pravdivý príbeh o tom, čo sa stane, keď nikým nehatená ambícia núti mužov i ženy v mene vedy prekročiť čiaru, pošliapať etické hranice a často pri výskume aj páchať zločiny. Nehanebné skutky a tiež vraždy, podvody, sabotáže a šialené pokusy spáchané v mene vedy majstrovsky prevádzajú čitateľky a čitateľov dvomi tisícmi rokov, počínajúc Kleopatrinými temnými skutkami v starovekom Egypte. Kniha okrem iného odhaľuje, že veľká časť modernej vedy má pôvod v transatlantickom obchode s otrokmi v 18. storočí, a tiež sa pozerá na zištné pohnútky Thomasa Edisona pri podpore elektrického kresla. Nie všetky hriechy vedy sú však pochované v minulosti. Mnohé z nich, ako nám pripomína Kean, nás ovplyvňujú ešte aj dnes. V zneužívaní medicíny v nacistickom Nemecku sa, napríklad, dá vidieť priama súvislosť so súčasnou vakcinačnou zdráhavosťou. V lobotómiách vykonávaných sekáčikom na ľad zas vzťah so súčasnými zlyhaniami starostlivosti o duševné zdravie. Kean nás dokonca berie do budúcnosti a hovorí o pokročilých počítačoch a genetickom inžinierstve, ktoré by mohli otvoriť celkom nové možnosti toho, ako si navzájom ubližovať.... celý text

Literatura faktu Historie Věda
Vydáno: , barecz & conrad books
Originální název:

The Icepick Surgeon: Murder, Fraud, Sabotage, Piracy, and Other Dastardly Deeds Perched in Name of Science , 2021


více info...

Přidat komentář

soukroma
22.07.2023 3 z 5

Nezaujalo: autor vytahal pár postav jak z klobouku - začal v 18, století pirátem, následoval otrokář, poté se rychle přesunul ke zlodějům mrtvol a vrhl se na vraždy, týrání zvířat (Edison!), podvody až špionáž. Žádný příběh mne nezaujal (jen snad zmínka o předobrazu Dr. Jekylla), v tomto podání a uskupení. Povětšinou to ani nebyli řádní vědci a vzdělanci, ale zvídaví laici, maximálně samoukové, kteří mnohdy obohatili vědění - obdivovali je pro jejich objevy, zatracovali je pro jejich metody. V naší "moderní" době jde mnohem víc o peníze, než šlo zřejmě badatelům minulosti..., a zločiny se bezpochyby v nějaké formě dějí dál..., a jen o některých se kdy svět dozví.
Některé příběhy by si opravdu zasloužily originální románové zpracování; jen o lupičích mrtvol v Edinburgu, kolébce moderní medicíny včetně anatomie, bylo již sepsáno vícero zajímavých a napínavých románů, stejně jako o válce proudů. Pak by to bylo čtivější a zřejmě přínosnější.

Iki1
20.03.2023 3 z 5

Je poznat, že autor se o tuto problematiku důkladně zajímá. Kniha obsahuje značné množství informací, kterými jsem si doplnil své vzdělání. Výhrady mám k výběru vědců. Hodně mě zaujal příběh o rivalitě Edisona a Westinghouse, téměř středověké příběhy piráta Dampiera či strašidelné získávání mrtvých těl k anatomickým pitvám. Některé příběhy mi přišly nedotažené (ruská špionáž k získání atomovky), jiné až příliš moralizující (otroctví). Možná až polovina příběhů je z mého pohledu marginálních zasluhujících si spíš zpracování časopisecké, ne knižní. Také dějově má autor rezervy, určitě by zpracovávané příběhy mohly být napsány čtivěji, nejen pouze naklást fakta, která si zájemce nejspíš může snadno zjistit na internetu.


Štítky knihy

vraždy věda věda kriticky pokusy (věda) podvody

Autorovy další knížky

Sam Kean
americká
2016  79%Mizející lžíce, růžový sníh a jiskřící bonbóny
2022  87%Atomoví parchanti
2022  78%Nehanebné skutky a tiež vraždy, podvody, sabotáže a šialené pokusy spáchané v mene vedy

Kniha Nehanebné skutky a tiež vraždy, podvody, sabotáže a šialené pokusy spáchané v mene vedy je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Doporučených3x
Knihotéce28x
Chystám se číst29x
Chci si koupit10x