Nebojte se Ameriky. Vyprávění nejen o maršmelou na klacku

Nebojte se Ameriky. Vyprávění nejen o maršmelou na klacku https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65246/bmid_nebojte-se-ameriky-vypraveni-nejen--ezc-65246.png 4 25 9

Kniha popisuje klady a zápory osobního a profesního života v USA a Čechách, výhody a nevýhody amerických stejků a dršťkové polévky, uvádí na pravou míru mýty o rychlé výuce angličtiny praxí a dokumentuje záludnosti amerických záchodků. Čtenář získá představu o tom, co ho v USA překvapí okamžitě a co až po letech pobytu. A také odpovědi na otázky, co je lepší: střídmá, či obrovská porce zmrzliny? Oceán a jachting, nebo houbaření a vandrování po lesích? Národní hrdost, nebo kariéra v USA? Průměrná americká universita, nebo prestižní ústav AV ČR? Koho historie oznámkuje lépe: prezidenta Klause, nebo Bushe? Je lepší být velmocí s válkou v Iráku na krku, nebo malým státem, pohlavkovaným ze všech stran? Dozvíte se i to, co přistěhovalci z Čech bude v Americe chybět: chodníky, Jára Cimrman, pivní pěna, smysl pro ironii a kupodivu české zdravotnictví. Kniha je provázená bohatou fotografickou dokumentací a mnoha tipy pro turisty či potenciální imigranty. Zvažování nad zisky a ztrátami návratu na rodnou hroudu završí odhalení, kdo bude příští americký prezident.... celý text

Přidat komentář

LiLinka
08.03.2022 4 z 5

I když je kniha již mírně neaktuální, je to zajímavý cestopis, který nenáročným popisem přiblíží USA, zejména život v Massachusetts. Bavilo.

Auto999
01.11.2020 5 z 5

Velmi dobrá kniha o USA z pohledu českého vědce, který se do Ameriky přestěhoval ve 30-ti letech.


lencin
27.09.2020

Výborný cestopis. Spousta amerických zkušeností i s vysvětlováním příčin.
(2013)

adam2092
19.01.2020 5 z 5

Perfektní kniha, četla se jedna radost. Autor knihy má výborné pozorovací schopnosti a zkušenosti, které dokáže pak bohatě a barvitě líčit.
Za můj krátký čas strávený v USA, jsem si o životě tam taky již udělal nějaký obrázek. U spusty věcí (jako např. obecně špatné stravování, všudypřítomná absence pěšců) jsem si však nebyl jist, zda se nejedná jen o lokální záležitost. Nejedná. Co se mi na knize ale líbilo nejvíce, je, že autor neporovnává a nehodnotí vůbec černobíle a nepíše ve jménu nějaké ideologie či v prospěch některé politické strany.
Život USA má zkrátka svá pozitiva (více příležitostí, obecně lepší formální mezilidské vztahy, větší možnosti si něco pořádného vydělat), tak svá negativa (kriminalita, stravování, konzumní způsob života, osamělost). V knize se toho ale dozvíte daleko víc, navíc velice vtipně podané. Vřele doporučuji knihu přečíst - i těm, kteří o životě v Americe neuvažují.

Chesterton
21.07.2019 3 z 5

Socík, doláč, Amík, pyžamáč....styl autora mi úplně neseděl. Přesto kniha, či její části stojí za přečtení i za úvahu nad souvislostmi. Trochu k pobavení, zůstala i melancholie nad hrdou Amerikou, ale mnohé je pochopitelné. Nejvíc se mi potvrdilo, že patřím do Evropy v kapitole Na vandr v Americe.

babystar
18.05.2019 5 z 5

Normálně cestopisy nečtu, ale tuto knihu jsem si s chutí přečetla už podruhé. Dokonce jsem se přičinila o to, že ji učitelka angličtiny doporučovala svým studentům jako učební pomůcku k poznání země, kam se případně chtěli vydat. Výborná příprava na civilizační šok, který člověka ani nenapadne. A těm, kdo by chtěli blíže poznat americké zdravotnictví doporučuji knihu Český lékař v Americe od Nonny Auské.

maximus13
30.04.2019 5 z 5

Pokud jste někdy jenom trošku uvažovali o tom, že to je za velkou louží lepší, než na našem rybníčku, přečtěte si prosím tuto skvělou knihu. Realita je drsná. Přesto, že je pan Gilar vysokoškolsky vzdělaný s vynikající angličtinou s lehkou nadsázkou popisuje, jak je těžké i v Americe vydělat na chleba. Osobně jsem měl na knize nejraději srovnávání konkrétních věcí USA vs. ČR. A opravdu si nevedeme vůbec špatně, zejména v důležitých věcech, jako např. stravování a zdravotnictví. Nevěříte? Přečtěte si tuto knihu a napište vaše dojmy.

Monicay
17.05.2013 5 z 5

Skvělá kniha. Autor porovnává rozdíly mezi českým a americkým prostředím, píše o tom, co je civilizační šok a rozebírá odlišnou povahu Američanů. Kniha je psaná vtipně - hodně mě pobavila třeba věta: "Taky se tam hemží krabi podkovoví (Horseshoe crab), kteří vypadají jako kříženec trilobita s prvním vývojovým stádiem Vetřelce." - když se mrknete na fotku, zjistíte, že je to naprostá pravda :-)

SuperSojka
07.02.2013 4 z 5

Pokud se chcete dozvědět, jak se opravdu žije v Americe, tahle kniha stojí za to. Potvrzeno vlastním pobytem za mořem.

Kniha Nebojte se Ameriky. Vyprávění nejen o maršmelou na klacku je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x