Nebezpečný efekt

Nebezpečný efekt https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467925/bmid_nebezpecny-efekt-xXq-467925.png 4 11 6

Přední kyberpsycholožka vysvětluje, jak online svět mění lidské chování Průlomové dílo od přední světové kyberpsycholožky Mary Aikinové, které popisuje, jak online prostředí mění lidské chování. Zabývá se nejrůznějšími aspekty internetu, digitálních médií a sociálních sítí a jejich vlivem na člověka a jeho jednání. Mary Aikenová přináší nejen překvapující statistiky, údaje, ale především je ilustruje skutečnými alarmujícími případy odhalujícími skryté trendy, které formují naši kulturu a nastolují znepokojivé otázky, kam nás digitální revoluce zavede. Kniha čtenáře bere na cestu do hlubin digitálního světa, kde na nás čekají netušené nástrahy, které mohou změnit lidstvo nepředstavitelným způsobem a zásadním směrem ovlivnit přirozenou evoluci. Zvláštní důraz klade kniha na to, jak nové technologie ovlivňují a jaká nebezpečí mohou znamenat především pro děti. Jak provést děti současným hyperpropojeným světem je pro dnešní rodiče jednou z největších výzev. Autorka jednoznačně a s přehledem odděluje realitu od mýtů. Upozorňuje, kdy je třeba se znepokojovat, a radí, jak děti v jejich digitálních životech udržet v bezpečí a při zdraví.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika , Věda

Vydáno: , Zeď
Originální název:

The Cyber Effect , 2016


více info...

Přidat komentář

eviku19
19.01.2024 3 z 5

Zaujímavé, ale tie častokrát desať rokov staré výskumy a štúdie to dosť kazia.

Maki_Puchalovic
15.05.2023 4 z 5

Kniha má dle autorky neděsit a neodrazovat, ale ukázat, jak děsivým a zrádným místem může kyberprostor být. Myslím, že svůj cíl úspěšně splnila.


Guepp
12.09.2022

Přiznám se, že jsem v knize hledala konkrétní odpovědi na své otázky, spíš jsem tedy přeskakovala. Kniha je výrazně obsáhlá a snaží se téma zasadit do širokého kontextu. Což je výhoda i nevýhoda. Vše je psáno čtivě a poutavě, text plyne hezky.
Líbí se mi, že autorka nabádá k řešení situace, která tu vývojem je a už navždy bude. Online svět zasáhne každého, je tedy zbytečné nadávat a mluvit stále o negativních dopadech závislosti, ale spíše se zaměřit na adaptaci a edukaci. Celkově mi ale přijde, že kniha spíš vybízí k debatě, než že by dávala jasnou vizi, co se s daným tématem má dělat. Nehodnotím hvězdičkami, není to mé téma. :)

hu_87
31.08.2021 4 z 5

Těžko říct, co bych si o knížce myslela, kdybych o kyberpsychologii už něco nevěděla.
Je to bichle, o tom žádná. Zajímavý to taky je, o tom žádná. Na konci knížky je dokonce slovníček pojmů, což je velmi užitečné. Čte se to taky dobře, všechny ty disinhibiční a jiné efekty jsou tu popsány přesně v souladu s populárně-naučnou filozofií.
Přesto mám z toho všeho pocit, že se to mohlo snadno vcucnout do mnohem méně stránek. Autorka se často opakuje (hlavně v souvislosti varování před nadměrným používáním internetu), ale zase tohle umí, takže to mnohým ani nepřijde; jako je to určitě nadprůměr, jsou tu zmíněný některý mnohdy až šokující kauzy a pro laiky je to výhodné čtení už jen z toho důvodu, že autorka i překladatel odvedli solidní práci.
A jak už bylo napsáno - knížka má poměrně jasnou a přehlednou strukturu.

Miginka
30.07.2021 4 z 5

Na tuto novodobou studii o online světě a technologiích jsem měla od začátku poměrně vysoké nároky. Úlevou pro mě je to, že kniha se četla velmi lehce (zčásti proto, že jsem z oboru) a má od začátku danou strukturu, která umožňuje ucelení myšlenek čtenáře. V knize je mnoho nových, inovativních myšlenek a určitě ji doporučuji nejen pro všechny rodiče. Co bych vytkla a co mě zároveň trochu mrzí je absence jakéhosi návodu či doporučení ohledně toho, jak tento "nebezpečný efekt" zvrátit nebo alespoň zpomalit. To by podle mě ocenili zejména rodiče, na které je v knize tolik apelováno.

vito_s
20.04.2021

Publikace irské psycholožky napsaná v americkém střihu, který nemusí každému sedět. V několika kapitolách pokrývá (někdy víc, někdy míň) letem světem fenomény současného on-line světa, jinými slovy: od normalizace sexuálních úchylek prostřednictvím internetu, střet moderních technologií a batolat, přes problematiku selfie, teenagerů a sociálních sítí, nástrah číhajících na děti na síti, po klamný svět on-line seznamek, hypochondra v ordinaci MUDr. Googla nebo darknet. Autorka chvíli píše o sobě, pak cituje statistiky a výzkumy, aby následně důležitě vysvětlovala některé pojmy či psychologické koncepty, což pro napětí prokládá např. tragickými případy kyberšikany teenagerů, mrtvých Asiatů v internetových kavárnách, apod. Není přitom divu, autorka říká, že podstatu její práce vystihuje televizní seriál Kriminálka: Oddělení kybernetiky / CSI: Cyber (2015). To, že technologie pomáhají a škodí zároveň víme všichni: závislost na mobilu, únik do světa počítačových her a/nebo konzumace internetového porna. Jak z toho všeho ven autorka naznačuje jen rozpačitě a dílčím způsobem. Hlavní apel autorky, který se dá shrnout jako "...a jak k tomu všemu přijdou děti?", vychází nějak do prázdna.

Autorovy knížky

2021  87%Nebezpečný efekt

Kniha Nebezpečný efekt je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst34x
Chci si koupit9x