Návštěvníci

Návštěvníci https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108527/mid_navstevnici-Ler-108527.jpg 4 88 18

Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje přelet neznámého tělesa, které může mít pro Zemi katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace 25. století. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. Vědecká expedice dva muži a dívka vedená akademikem Richardem, se vydává do našeho století, aby našla sešity malého Adama Bernaua... O. Hofman s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti.... celý text

Přidat komentář

SONP
05.05.2023 4 z 5

Společně s Cestou slepých ptáků pravděpodobně jedno z prvních sci-fi, které jsem někdy v 7-8 letech přelouskal, pochopitelně pod vlivem TV seriálu. Vzhledem k tomu, že původně šlo o četbu na pokračování v časopise Pionýr, je děj knihy oproti seriálu o něco stručnější. I tak ale, jako tomu v beletrizacích bývá, se čtenář dozví řadu zajímavých věcí nad rámec původního obrazového díla.

Tak například se dozvíme, že kvůli Bernauovu principu cestování v čase vyhynuly včely, kvůli čemuž muselo být vynalezeno něco, nazývající se "pylátor". K tomu se samozřejmě u Návštěvníků váží humorné průpovídky:

"Pylátor zavinil nadúrodu citropomů a navíc vrčí a smrdí!"
"Nový typ vyvinutý ve spolupráci agrocentra s CML už ne."
"Chcete říct, že nesmrdí?"
"Chceme říct, že nevrčí!"
"To není totéž!"

Kdo se ale těšil, že se konečné dozví, co je to humidace, těší se zbytečně.

Kniha je psána zvláštním Hofmanovským stylem, který můžeme znát už z beletrizace Pana Tau. Nicméně samotného by mě zajímalo (a zjistit se to na webu zatím nedá), zda dříve byla je kniha rozvinutím původního scénáře. Některé postavy se totiž jmenují jinak (pozdější ak.Filip a následně ak. Richard se zde jmenuje ak. Rudolf, postava technika se nejmenuje Kane Leo, ale Leo Kars), a kromě toho přímé řeči takřka doslova odpovídají replikám ze seriálu.

Kniha je sice o něco méně kultovní než sám seriál, ale už původní vydání z roku 85 obsahuje fotografie ze seriálu (dokonce jednu plešatou nahotinu!) a tak je atmosféra zachována. Škoda, že to celé bylo zamýšleno jako četba pro děti, čemuž odpovídá už níže zmiňovaná stručnost. Rozvinutější pasáže zejména z roku 2484 by byly naprosto skvělé - takto se musíme spokojit s popisem kinetodromu a reklamami na účast na mezihvězdné expedice.

80%!

marketa3815
10.02.2023

Prý pro čtenáře od 9 let, takže hodnotit nebudu, počkám, jestli si přečte i dcera. Ve srovnání se seriálem o něco horší, ale čte se docela dobře, i díky tomu, že jsem viděla seriál a jednotlivé scény si vybavuju, jinak by mě přílišná stručnost a útržkovitost knihy nenadchla.


Leona333
10.02.2023 5 z 5

MOTTO:
Všichni souhlasíme s tím,
že vaše teorie je šílená,
rozcházíme se však v názoru,
zda je dostatečně šílená,
aby mohla být vědecky pravdivá.
Obávám se, že vaše teorie
není dostatečně šílená.
NIELS BOHR

Ve 25. století, přesněji v roce 2484, žijí lidé ve světě míru, lásky a bez válek. Poklidně žijící lidstvo je však náhle překvapeno poplachem. Centrální Mozek Lidstva CML - hlavní superpočítač, dohlížející na dění na Zemi hlásí, že v blízkosti planety má za 177 dní proletět kometa, která ji vychýlí z dráhy a následkem toho se stane velká část Země neobyvatelnou.
Jak to nakonec celé dopadne, mnozí čtenáři vědí, nebo viděli seriál... Každopádně se jedná o pěknou knížku z mého dětství, ve které je spousta fotografií a návod, jak si připravit amarouny... ; )

kuky921
03.01.2023 4 z 5

Paráda, připomínka dětství ….

Corso
17.02.2022 4 z 5

Pise sa rok 1983 a Ceskoslovenska televize v koprodukcii so Svajciarskom, Francuzskom, Nemeckom (tym zapadnym!!!) toci Navstevnikov. Inak... asi vdaka tomu dojde par krat aj na nahotinku Daady Patrasove, co malym divakom vyvalilo ocne bulvy z dulku. Serial bol skvely, vtipny, kopec trikov. Kazdy chcel mat doma OKO 3, kazdy chcel ochutnat Amarouny. Z Abicka sme lepili papierovy model Lady Niva. Proste televizny sukcess... a na tu dobu parada.
Pise sa rok 1988 a v knihkupectve sa objavila Hofmanova kniha Navstevnici. Obsahuje zbeletrizovany dej serialu. Ako bonus pohlad na natacanie, odhalene niektore triky, a ze ich teda v seriali bolo! Hry s modelmi, kulisy z buducnosti, dom v plamenoch, hry s perspektivou, proste najlepsia trikarska skola. Ziadne pocitacove pixely, poctiva filmarina s napadmi. Takze kniha bola pre mna povinnost, hlavne ked vtedy sa serial nedaval v telke kazdu chvilu ako teraz. Jak sa vravi, cennejsie je to nahliadnutie do zakulisia, dej je lepsie zhliadnut, nezostarlo to ani po tolkych rokoch. Kniha sa v poho da zohnat po antikoch.

Monika1717
19.08.2020 5 z 5

Mám ráda knihu i seriál. Amarouny, kufr likvidátor, Adamův sešit a další vymoženosti z budoucnosti. Knihu ráda kdykoli znovu otevřu. Doporučuji všem, kdo seriál viděli i těm, kteří se na něj teprve chystají.

Usignolo
03.12.2018 5 z 5

Super, schválně jsem si nejdříve přečetla knihu (seriál mě v dětství minul) a teď se na to kouknu. Zrovna u tohoto věřím, že seriál bude ještě lepší než kniha.

SSTknihy
19.06.2018 4 z 5

Takové připomenutí a hutné shrnutí skvělého a neuvěřitelně populárního seriálu z 80. let, doplněné fotografiemi ze seriálu i natáčení a nechybí ani pár nakouknutí do zákulisí. P.S. pokud vás zajímá, jak probíhalo Humidování, tak vás zklamu – ani tentorkát to neprozradili. 

Lutzka
28.12.2017 3 z 5

Seriál mě kdysi nadchl více. Nevim, jestli je to jen věkem, nebo jestli knize něco chybí.

Torino
29.10.2017 3 z 5

Vzhledem k tomu, že je 1. vydání knihy datováno roku 1985 a seriál roku 1983, tak soudím, že tato kniha byla původně pouze scénářem pro seriál a poté se díky velkému zájmu z příběhu stala kniha jako taková. No a celý tento proces je na ta této knize znát. Kdyby ji totiž autor psal už původně jako knihu byla by jistě lépe propracovaná a já bych neměla pocit, že čtu krátké kapitoly, které na sebe ani nemusí navazovat. Ale co se týče příběhu jako takového, tak je to samozřejmě kultovka našeho mládí.

tatafa
07.08.2017 3 z 5

Možná protože jsem od knihy nic neočekávala, tak mne nezklamala, ale na druhou stranu ani nepřekvapila. Myslím si, že se dá říci, že kniha se mi četla relativně dobře, ale ničím mne výrazně neoslovila. A je to možná i tím, že jsem ani nikdy nebyla příliš velkým fanouškem televizního seriálu ...
Ač je by se televizní a knižní zpracování díla nemělo porovnávat, protože každé má své, u Návštěvníků musím říci, že z mého pohledu je seriál podstatně lepší. U knihy mi chyběly drobné slovní hříčky a velice osobitý projev herců, kteří příběhu dodávali jiskru. Přesto bych knihu vřele doporučila k přečtení a to především dospělým čtenářům, kteří si u knihy jistě rádi zavzpomínají na své dětství, kdy tento seriál v televizi běžel.

4xbabča
28.03.2017 4 z 5

Kniha se mi líbila, dobře se četla, ale ráda vzpomínám i na televizní seriál, který byl v době svého vzniku výborný.

RichardvonT.
17.01.2017 5 z 5

Dnešním mladým už to asi moc neřekne, ovšem pro nás čtyřicátníky to byla pecka. Frčíme do třetího kola! V budoucnosti budou delfíni s námi hlasovat. Peníze nebudou. A pivo se taky zrušilo. Všelidovým hlasováním. Zeptejte se CML.

kamila234
15.06.2016 3 z 5

Moc mne kniha bavila než jsem ji polila film mne taky mov bavil .

Pavelpi
30.01.2014 5 z 5

Seriál se mi líbí a občas se na něj podívám i dneska na DVD.Kniha je trochu jinak stavěná,ale já si při čtení stejně představuji seriál,takže to vyjde nastejno a líbí se mi pořád.

Marčullkas
27.01.2014 4 z 5

četla jsem jako dítě a knížka mě moc bavila:) pohodová oddechová knížka pro větší děti

Kate.S
28.12.2012 5 z 5

To je prostě klasika. Úžasný příběh, na který nedám dopustit.

Dandulka
25.04.2012 5 z 5

Super seriál a ani knížka se nenechala zahanbit!