Návšteva osobného lekára

Návšteva osobného lekára https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326259/mid_navsteva-osobneho-lekara-dti-326259.png 4 26 8

Vo svojom skvelom historickom románe Per Olov Enquist spracoval krátke obdobie dánskej histórie medzi rokmi 1769 a 1772, keď sa nemecký lekár z Altony, žiak osvietenských filozofov Diderota a Voltaira a osobný lekár duševne chorého Kristiána VII. stal držiteľom absolútnej moci v Dánsku. V priebehu dvoch rokov Struensee uskutočnil stovky reforiem, z ktorých mnohé predznamenali Francúzsku revolúciu. Okrem iných zákonných úprav zaviedol slobodu tlače a usiloval sa o zrušenie nevoľníctva. Skvelému intelektuálovi však chýbali potrebné politické skúsenosti.... celý text

Přidat komentář

000nugatovej
16.07.2022 5 z 5

Enquist je spisovatel s velkým S. Po vynikajícím románu Hamsun tato historická eskapáda. Lakonický jazyk. Na pozadí dramatických událostí z dánských dějin spousta otázek.
Může dobro zvítězit nad zlem? "Nástroje dobra určitě vybírá ďábel. A ten vybírá ty šlechetné, kteří se umějí bát. A když dobří neumějí zabíjet a ničit, pak je věc dobra ztracená." (str. 236) "Možná sní naivní sen o tom, že čistota je možná. Možná že se nechce nechat zašpinit mocí. Možná se mu to podaří, odolat špíně moci, nezabíjet, neničit, nehrát velkou mocenskou hru. Že zůstane čistý. A právě proto byl Struensee odsouzen k záhubě." (str. 120)
Je možno činit dobro pro jiné, a při tom vlastně s nimi nepočítat, neptat se jich? Co když k němu nedozráli? Co když ho vlastně nechtějí? "Na okraj stránek své doktorské práce nakreslil lidské tváře. Bylo v nich něco důležitého, na co zjevně zapomněl. Je třeba vidět mechaniku, a přitom nezapomenout na lidské tváře. To je ono?" (str. 249) Vše je tak složité...
A další a další otázky. Enguist je spisovatel s velkým S.

petrarka72
28.01.2022 5 z 5

Výborné, pomalé, zdánlivě chladně prezentované, přesto dramatické čtení. Johann Friedrich Struensee, Kristián Sedmý, Karolína Matylda, Guldberg, Brandt, Kateřina Botka, královna vdova... Co postava, to nejednoznačný charakter, jejichž souhrn ve výsledku tvoří tapiserii pestrých, přesto tlumených barevných tónů. Z jejich shluků vystupuje nenápadně téma hledání smyslu všeho našeho pinožení, úkolu, který máme během naší návštěvy splnit, ať se nám chce či nechce, možnosti či nemožnosti volby a jejích následků, svobody, paměti - a mnoho dalšího. Obdivuji autorovy dialogy; často vypadají jako sled útržků myšlenek, postavy málokdy hovoří souvisle, snaží se vyjádřit i mimo slova, rytmem, pauzami... Vynikající je navození atmosféry, třeba při popisu jediného, jakoby nekonečného léta na zámku Hirschholm... A vhled do projevů Kristiánovy diagnózy je dechberoucí... Moc jsem si to užila. A Enquista je zatraceně škoda...


kahoma
09.08.2020

Moc hezká kniha. Chystám se ji přečíst znovu, velice mě nadchla! Enquist je jednička!!!

bílárůže
05.08.2019 5 z 5

Tímto románovým zpracováním skutečné události jsem uchvácena. Velmi se mi líbil a vyhovoval způsob, jakým mi byly předkládány informace o dánském panovníkovi Kristiánovi sedmém, jeho manželce Karolině Matyldě a německém lékaři Johannu Friedrichu Struenseem. Již méně se mi líbilo filmové zpracování, jelikož změnili téměř všechny skutečnosti, které jsou popsány v knize. Nejvíce jsem byla pobouřena ztvárněním Kristiána sedmého, který byl velmi odlišný od knižního popisu. Téměř nikdy nečtu knihy vícekrát než jednou, ale u tohoto díla jsem si téměř jistá, že i kdybych si ho přečetla ještě čtyřikrát, pořád mě bude bavit. Podle mě je důležité, aby byla historie předkládána čtivou a zajímavou formou, což se panu Enquistovi podařilo, za což jsem velmi ráda. Za mě si tato kniha zaslouží co nejvřelejší doporučení těm, které alespoň trošku zajímají dějiny Dánska. Netuším, zdali i v tomto zpracování nejsou moc velké příkrasy, ale vzhledem k dostupnosti dobových materiálů jsem za možnost přečíst si tuto knihu velmi ráda.

jaryn
20.09.2014 5 z 5

Název i obálka vypadají nenápadně, avšak kniha je strhující ve svém severském chladu a strohosti. Děj se nekompromisně rozvíjí a stejně tak i skončí.

P.S. Z filmu jsem viděl jen trailer, a stačilo mi to - obávám se, že příběh byl víceméně přetaven do kostýmní "romantické" šou.

JankaK
10.08.2014 5 z 5

Tato kniha mě naprosto pohltila, přečetla jsem ji jedním dechem během dvou dnů. S některými částmi jsem úplně nesouhlasila, na druhou stranu se mi líbilo, že kniha je psaná z pohledu několika osob. Každopádně moc doporučuji, jedná se o velice zajímavou část dánských dějin a vlastně i celé Evropy :)

Yaruschka
03.07.2014 5 z 5

Knížku jsem četla až poté, co jsem shlédla film. Je krásně napsaná, pravda je, že jsem si samozřejmě scény z filmu do knihy promítala a pomohlo mi si spoustu věcí lépe představit. Je to sice "krátká " část dánských dějin, se kterou lidé nejsou až zas tak obeznámeni, ale zapůsobilo to na mne víc než dost. Ale taková už byla zkrátka doba.
Co se týče filmu, ač super výkon Mikkela Boe Følsgaardeho, na charisma Madse Mikkelsena v roli Struenseeho prostě nemá:-)).....

THERISA
29.01.2014 4 z 5

Velmi zvláštně napsáno, na styl jsem si musela hodně zvykat. Je to něco mezi stylem literatury faktu a románem. Nicméně je to skvěle zachycená část dánských dějin, jejíž důležitost je ohromující, když si uvědomíme, že trvala pouhé čtyři roky. Viděla jsem i film, který je sice výborně hodnocen, ale ani zdaleka nedosahuje kvalit knihy. Při čtení doporučuji vytrvat a budete odměněni kusem literárního kumštu, který ve vás zanechá hluboký dojem. Zároveň si opět uvědomíte pomíjivost lidského života a to, jak obrovskou moc má lidská hloupost. Čímž nemyslím onu deklarovanou pomatenost dánského krále Kristiána.