Vzpomínky na Zemi

Vzpomínky na Zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12820/vzpominky-na-zemi-12820.jpg 4 30 4

Návrat domů série

1. díl

Planeta zvaná Harmonie byla osídlena lidmi před čtyřiceti miliony lety. Kolonie byla svěřena do péče umělé inteligence umístěné na oběžné dráze planety. Tento centrální počítač měl jediný příkaz: střežit obyvatele Harmonie. Ale teď je v nebezpečí on sám. Jeho systém se poškozuje. Během tisíce let vypukne na Harmonii katastrofická válka, pokud nebude opraven. Centrální počítač určil, že se lidé musí vrátit zpět na ztracenou Zemi; někomu na Harmonii musí být vrácena znalost toho, jak cestovat vesmírem, aby planeta byla zachráněna od pohromy. Pro jednu z rodin, vybranou těsně před blížící se občanskou válkou, se tak navždy změní celý život. Vzpomínky na Zemi jsou první ze série pěti nových knih, řadících se mezi vynikající díla jako "Dune" od Franka Herberta nebo "Winter" od Ursuly Le Guin. Planeta Harmonie je jedním z nejlepších Cardových děl. Sága o návratu lidí na Zemi nemůže být nikdy zapomenuta.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Classic And
Originální název:

The Memory of Earth , 1992


více info...

Přidat komentář

R47
15.01.2023 1 z 5

Nedočteno. Moc religiózní a vlastně vůbec sci-fi.

Stauff
02.03.2021

Největším nedostatkem této série je, že česky vyšel jen první díl a ostatní čtyři už ne. Takže pokud nechcete další díly louskat v jiném jazyku, nepouštějte se do čtení. Škoda.


Marryzlis
11.01.2021 4 z 5

Dobré téma, zajímavý příběh, sympatické postavy... Ale kruciš, jak to pokračuje?!

kapr
06.12.2020 3 z 5

Knihu čtu vždy večer před spaním už asi od poloviny minulého měsíce a mám s ní docela potíže. Zatím jsem ani ne v polovině. Lítají tam tisíciletí jakoby nic a nikde ten vývoj není znát. Snad jenom v podle mne pokřivených rodinných vztazích. Představa ovlivňování vývoje společnosti řízené "počítačem", tedy umělou inteligenci není principielně zase tak špatná, ale způsob popisovaný v knize je mírně tristní.
Ještě k těm rodinným vztahům. Kdysi na základce jsem šel navštívit jednoho spolužáka, tedy zřejmě jsem měl za úkol něco mu donést, jiný důvod si už s odstupem času nedokážu příliš představit. Na dveřích jsem našel jmenovku se třemi jmény a příjmeními. Jedno z nich bylo onoho spolužáka. Odvodil jsem si z toho, že jak jeho "matka," tak i "otec," jsou nositeli jiného příjmení nežli on. Nakonec jsem ani nezazvonil, otočil jsem se, a zmaten šel domů. Dnes už by mne to nevyvedlo z míry, ale tehdy jsem si nějak nedovedl představit život mezi "cizími" lidmi.
Podobným způsobem na mne v knížce působily názvy kapitol, DŮM MATKY, DŮM OTCE. Nějak mne to mátlo. Trošku mi to připomínalo detektivku, kde se stala vražda na rodinné oslavě, které se zúčastnilo asi dvacet lidí, a převážná většina z nich byla nositeli stejného příjmení. Kdysi jsem na něco podobného narazil, a ona konkrétní skupina se tehdy navíc ještě vyznačovala tím, že většina mužských i ženských křestních jmen si byla často velice podobna, a většina mužských a ženských křestních jmen začínala téměř vždy týmž písmenem. To se zde zatím nevyskytuje. Pamatuji se, že jsem tehdy knihu dočetl jen s největším úsilím, a v závěru jsem si už pletl oběť s některým z potencionálních vrahů. Zde mne poněkud vyvádí z míry to, že osoby zřejmě vystupují chvíli pod svým oficiálním jménem, a chvíli pod přezdívkou. Převodník mezi nimi je přiložen na začátku knihy.
K tomu doplňuji, že Enderova hra mne kdysi uchvátila, a od té doby jsem autora považoval do značné míry za jednoho z mých kandidátů na oblíbence. Enderovu hru samotnou se pokouším používat jako určitý normativ, jako názorný příklad i jako vysvětlení tehdy, když se mi někdo diví, proč čtu rád sci-fi.
Až dočtu, a doufám, že to bude ještě letos, tak se v každém případě ke komentáři vrátím.
2020 12 11
Tak už jsem asi ve třech čtvrtinách. Pocity se velmi nepatrně zlepšily, ale i tak je to přinejlepším na průměr, cítím to tak na 2,8. Upřímně čtu to už jen s největším odporem, zatím je to o ničem. Pokud se nestane v závěru ještě něco důležitého co by mé pocity z knihy mohlo změnit, a v což stále ve skrytu duše tak trošku doufám, tak se mé hodnocení bude pohybovat mezi dvojkou a trojkou. Prozatím dávám trojku, ale obávám se, nakonec té dvojky.
Pro zajímavost a pro srovnání doplňuji hodnocení na Goodreads.com:
The Memory of Earth
(Homecoming Saga #1)
by Orson Scott Card
3.58 · Rating details · 15,350 ratings · 574 reviews

Autorovy další knížky

Orson Scott Card
americká, 1951
1994  88%Enderova hra
2002  89%Mluvčí za mrtvé
2001  89%Enderův stín
2002  78%Xenocida
2010  84%Ender ve vyhnanství