Návrat

Návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110211/bmid_navrat-RiH-110211.jpg 3 32 10

Nemecký profesor práva a spisovateľ Bernhard Schlink, autor svetového bestselleru Predčítač, sa aj vo svojom novom románe zameriava na napínavú konfrontáciu minulosti a prítomnosti. Vychádza z Homérovej Odysey, v ktorej nachádza modely správania dnešných ľudí v extrémnych situáciách Európy 20. storočia. Rozprávač Návratu, právnik Peter Debauer, zažíva odyseovské blúdenie a zároveň dramaticky hľadá svoju identitu. Román je plný dramatických zauzlení i rozuzlení a zároveň ponúka akúsi „románovú“ encyklopédiu o charaktere našej doby a ľudí v nej.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Die Heimkehr , 2006


více info...

Přidat komentář

Runinka
12.05.2023 4 z 5

Další kniha od mého oblíbeného autora. A opět k zamyšlení.

klara1550
22.11.2021 2 z 5

Za mě nic moc. Příběh v popisu knihy mě zaujal, ale provedení ne. Nemám pocit, že by se mě kniha čímkoliv dotkla. Tak nějak po mně během čtení stekla, nic neutkvělo...


vladka321
26.03.2020 5 z 5

Krásná kniha, plná zajímavých postřehů. Vše se točí kolem hledání - hledání svých kořenů, hledání lásky, pravdy, otce, sama sebe... na pozadí rozboru díla Homérova Odysseia. Kniha je plná úvah, názorových přechodů. Především však člověk pochopí, že není vše takové jak se tváří či jaké bychom to chtěli mít. Během celého děje Peter dospěl a pochopil...

ibs
15.11.2019 2 z 5

Nijakym sposobom neoslovilo, dlhe, nudne miestami...

lencin
12.06.2019 3 z 5

Líbilo se mi,i když Předčítač byl lepší. Příběh Petera Debauera, který pátrá po konci příběhu, který četl jako malý chlapec a přitom začne rozplétat i svoji minulost.

Acamar
27.03.2019 3 z 5

Kniha, která může být pro ty, jimž se líbil autorův Předčítač, trochu zklamáním, neboť nemá tak silný příběh ani spád, je nenápadnější, všednější, rozdrobenější, ale také reálnější.
Příběhem Petera, jehož pátrání po autorovi kdysi nedočteného románu o návratu z války, se mění v objevování části vlastní minulosti, se prolínají odkazy na Homérova Odyssea jako obecně téma návratu odkudkoli tam, kde očekáváme, že nás někdo očekává... I Peter se nakonec skrze svou minulost i další přidružující se životní peripetie protápe smířen domů, na "své" místo.

asam
19.12.2014 5 z 5

Úžasně zpracované téma hledání pravdy, hledání sama sebe, vyrovnávání se s osudem chlapce, který nepoznal svého otce, se lží a nepochopením své matky. Někomu vadí v knížce odbočky a rozvláčnost, ale cesta za pravdou bývá přece klikatá a někdy dlouhá. Mě se ten román líbil, má v sobě i napětí, chvílemi je to detektivní příběh. Homérův Odysseus - návraty, hledání, zklamání, msta to všecko autor používá jako cestu k hledání a poznání pravdy mladého Petera.

Nina2410
21.02.2014 3 z 5

kniha o vysporiadavaní sa s nacistickou minulosťou, viac rozťahaná ako Predčítač ale tiež dobrá :)

tlapička
10.09.2013

Moc se mi nelíbilo, rozvláčné, zamilované ... Předčítač je lepší,

Adigiotto
21.05.2013 4 z 5

(SPOILER) Dobré čítanie pre náročnejších čitateľov. Kniha nie je prešpikovaná akčnými scénami, ale jej kultivovaný jazyk drží čitateľa v akomsi duševnom napätí - do poslednej chvíle nie je jasné, ako sa Peter Debauer vyrovná s nacistickou minulosťou otca. Hlavná postava románu hlbšie a hlbšie prepadá želaniu odhaliť identitu záhadného autora románu (v románe) Volkera Vonlandena. Cesta za poznaním ho privedie ďaleko od domova. Až tam dospeje k zdanlivo banálnej myšlienke - že blízka osoba hodna lásky je tá, ktorá nás chápe a neopustí vtedy, keď ju najviac potrebujeme.