Barvy loučení přehled
Bernhard Schlink
Loučení má mnoho tváří. Loučíme se s mrtvými – s rodiči, sourozenci, s milovanou ženou. Loučíme se s přáteli, známými, kolegy. Pomůže, je-li člověk přítomen umírání? Víme, že se s blízkým člověkem máme rozloučit. Ale tohle vědomí ještě samo o sobě není rozloučením. Rozloučení zařídí jen čas. Barvy loučení tvoří devět povídek, jejichž tématem jsou závažné události nebo momenty ve vztazích, které mají původ v minulosti, ale vyjdou na povrch až po letech. Teprve tehdy nastává rozloučení buď přímo s dotyčným člověkem, nebo s vlastní mylnou představou o něm… Někdy nás loučení hluboce zasáhne. A někdy nás osvobodí. Nový povídkový soubor Bernharda Schlinka je mistrovským dílem: klade zásadní otázky a neváhá na ně odpovídat.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2021 , OdeonOriginální název:
Abschiedsfarben, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barvy loučení. Přihlašte se a napište ho.
Myslela jsem si, že povídky budou o jiném loučení. Tohle mne nebavilo, některé jsem vůbec nepochopila. Líbila se mi jen Milovaná dcera.
Povídky o lidských vztazích, které vám určitě náladu nezvednou. Některé mi připadaly dost o ničem, ale některé byly docela povedené. Jen si pak připravte míč na trudnomyslnost.
Nový soubor povídek od autora slavného Předčítače
14.04.2021
Knižní novinky (13. týden)
28.03.2021
„S rozloučením pohřeb nepomůže - k tomu se nehodí. Pomůže, je-li člověk přítomen umírání.“
„Nevím, proč jsem měl strach, ačkoliv jsem ho mít nemusel.“
„Je to zvláštní, ta dnešní touha být oběť. Jako by to byl čestný titul, jako by svědčil o slavném činu. Člověk, který jinak nic nedokázal, chce být aspoň oběť. Kdo byl oběť, utrpěl mnoho zlého, a proto nemohl nic zlého udělat. Kdo byl oběť, na níž se podepsali jiní, musí sám být nevinný.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Barvy loučení v seznamech
Medailonek
Milovaná dcera
Piknik s Annou
2020
Ne zrovna veselé, přesto pro mne vynikající povídky.