Následující příběh

Následující příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90500/nasledujici-pribeh-90500.jpg 4 10 3

Následující příběh, který poprvé v Holandsku vyšel roku 1991, je příběhem bývalého středoškolského učitele latiny a starého mládence Hermanna Musserta, žáky přezdívaného Sokrates, jehož největší vášní je studium klasických textů a jazyků. První odstavce románu nás přenášejí do Lisabonu, kde se jednoho rána hrdina probouzí jako autor cestopisných průvodců, vydávaných pod pseudonymem dr. Strab. Prostřednictvím jeho vyprávění se pak retrospektivně seznamujeme s příběhem, který tomuto probuzení v „městě Pessoově“ předcházel.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Het volgende verhaal , 1991


více info...

Přidat komentář

MilaSliacka
04.07.2019 2 z 5

Metafyzické čtení, ve kterém je mnoho odkazů na učení antických filozofů, spisovatele, hudební skladatele, mytologii... Pokud se ve zmíněných odkazech člověk neorientuje, tak jen klouže po povrchu, což byl můj případ. Knihu jsem přečetla za jeden den na dovolené, ale nic moc si z ní nepamatuji a nedokážu říct, o čem byla.

pietroaretino
03.04.2015 4 z 5

" Většinou stačím vystopovat své myšlenky až k té pošetilé, ponižující chvíli usnutí, kdy se duch musí vzdát potřebám těla, jež se s otrockou podřízeností ukládá do temna noci a nic mu není milejší než předstírat nepřítomnost."


Sigas
10.10.2013 3 z 5

Ne že bych neměl rád příběhy s filosofickou pointou, právě naopak, ale v téhle hříčce na téma paradoxní povahy času jsem prostě nedokázal odhalit žádný hlubší smysl. Možná mi jen unikl, možná zde žádný není. Mrzí mě to tím spíš, že realistická část vyprávění byla rozehrána docela slibně. Od postav neforemného profesora latiny, nadpozemsky krásné a chytré studentky, dravé učitelky biologie a jejího manžela, básníka, češtináře a sportovce v jedné osobě jsem, nevím přesně proč, čekal hodně. Připadalo mi, že mají potenciál pro velmi zajímavý vývoj a že můžou říct něco podstatného. Jenže jejich příběh se rozplynul do ztracena, začala cesta do mlžných dálek a jediné, co mi na konci zbylo ze všeho očekávání, byla prázdnota.

Štítky knihy

nizozemská literatura Lisabon

Autorovy další knížky

Cees Nooteboom
nizozemská, 1933
1999  82%Rituály
1999  70%Následující příběh
2008  83%Ráj ztracený
1999  63%V holandských horách

Kniha Následující příběh je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x