Naši otcové

Naši otcové https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23438/bmid_nasi-otcove-PJz-23438.jpg 5 4 3

Andrew OHagan v knize, která byla mj. nominována na prestižní Booker Prize, zobrazuje srážku mezi generacemi, mezi starým a novým Skotskem, mezi životem v ideálech a důsledky takového idealismu. Je to příběh tří mužů ze tří generací, kteří každý po svém hledají svou Utopii, příběh pýchy a klamu, víry a alkoholu, národnostní hrdosti a konce starých časů. Autor vynikajícím způsobem nastínil otázku vztahu lidí k historii, kde se vždy mísí pohled ryze osobní s pohledem celospolečenským.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Our Fathers , 1999


více info...

Přidat komentář

palka452
03.10.2021 5 z 5

Moc osobní...

MatoLenka
10.06.2021 5 z 5

Pro mě velký objev - hned jsem si objednala z knihovny další autorovy knihy.


bondula
31.12.2013 4 z 5

Román, ktorý ukazuje Škótsko z nie celkom typického, mne doteraz neznámeho pohľadu. Žiadna tajomná vysočina, či romantické ostrovy, hoci tým všetkým je život hrdinov diela ovplyvnený. Sú to korene, z ktorých Škótsko vyrastá, na ktorých stoja jeho tradície, no skutočný život sa odohráva v uliciach miest, medzi stenami vežiakov.
Autor rozoberá životy troch mužov, troch generácií Škótov, z pohľadu najmladšieho, ktorý sa pri dedovej smrteľnej posteli vracia sa do svojho detstva, do detstva svojho otca a deda. Ústredným motívom je zmena, kontrast starého, tradičného a nového (v oblasti bývania, správania sa mladých kedysi a dnes atď). Odkrýva sa tu škótska identita - whisky a pivo, vzťah mužov a žien, opozícia voči Anglicku a celému svetu. Prekvapila ma vysoká miera nacionalizmu, či lokálpatriotizmu, ktorú z diela cítiť.
Našich otcov považujem za skvelý pohľad na škótsku realitu, bez obligátnych klišé, so skutočným pisateľským majstrovstvom. Odporúčam v kombinácií s pohárikom whisky.