Narcisový dům

Narcisový dům https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59066/bmid_narcisovy-dum-udk-59066.jpg 4 18 5

Dům na kopci obklopený narcisy, o něž pečují a z nichž také bohatnou rodiče jediné, dávno dospělé, dosud však svobodné dcery Marie – to je prostředí, v němž se odehrává Rážova psychologická sonda do života jedné prosté rodiny na malém městě. Do jejich zdánlivě poklidných dnů pronikne zpráva, že si Marie našla milence – neznámého přivandrovalce, absentéra, opilce. Rodiče se odhodlávají k zoufalým pokusům zachránit dceru, dobrou pověst rodiny i dům, symbol touhy, lásky, sobectví i nesnášenlivosti. Ve vypjatých scénách vychází najevo dávná vina a rozpory, jež hrdiny tohoto příběhu poznamenaly. Mariina neústupnost dovádí rodinu k rozkladu. Zpočátku bezvýznamný dceřin milenec stává se v domě hnací silou veškerého dění, které nezadržitelně směřuje k dramatickému vyvrcholení. Roman Ráž vyjádřil ve své knize znepokojení nad morálním stavem lidských vztahů. Nepřistupuje však ke svým hrdinům jako soudce, v některých okamžicích jsou jednotlivé postavy románu téměř sympatické. Napsal metaforu o neschopnosti a neochotě porozumět si navzájem, metaforu o lidské nesnášenlivosti a sobectví. Nutí čtenáře k zamyšlení nad sebou samým, nad vlastním chováním, nad vztahem ke světu.... celý text

Přidat komentář

Calinda
08.11.2022 4 z 5

Četla jsem kdysi, a to opakovaně, moc se mi líbila, hezká, ale taky smutná knížka.

Jonna
26.11.2020 4 z 5

Knihu jsem četla několikrát, je to pro mě taková vzpomínka na to," jak to tenkrát chodilo", a autor navíc píše čtivě, umí výborně vykreslit postavy. Je zajímavé, že ač jsem inscenaci viděla, pamatuji se na ni, na rozdíl od knihy, jen velice matně.


Zoy
30.05.2018

Kdysi jsem jako puberťák viděla seriál, který se mi líbil. Kniha byla pro mne lehkým čtením na víkend. Nečetla se špatně, ale naprosto mne iritovalo chování a hlavně starání otce i matky. Dnes se žije jinak, asi to bylo normální v tehdejší době, rodiče stavěli pro své potomky domy atd. Samozřejmě i opačné chování bylo velmi zle, nedovedu si představit takové chování u své dcery.

gabra03
23.06.2017 4 z 5

V dvoudílné televizní inscenaci jsme mohli v jeho poslední roli vidět herce Eduarda Cupáka

28401
24.01.2017 5 z 5

Odpočinkové čtení, zároveň proběhlo i v tv jako dvoudílná inscenace.