Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526036/bmid_napoleon-bonaparte-654e871632b3f.jpg 2 6 4

Napoleon Bonaparte. Vstupuje do světových dějin současně s vypuknutím francouzské revoluce, které slouží, kterou ovládne a kterou ukončí, aby se korunoval císařem a vedl dobyvačné války nebo ne? V každém případě patří mezi velké postavy dějin a zaslouží si, abychom mu věnovali pozornost. Ostatně, má-li dodnes své „nepřátele“, je i v jejich zájmu jej studovat, poznávat a svým způsobem i oceňovat jeho kvality, protože lesk vítězství se na prvním místě měří velikostí poraženého protivníka. Předkládaná kniha je souborem vybraných textů publikovaných na webech Security Magazínu a Projektu Austerlitz v posledních letech. Jejich společným jmenovatelem jsou životní osudy Napoleona a jeho současníků především z hlediska dobového vojenství, protože přese vše byl Napoleon na prvním místě vojákem a vojevůdcem.... celý text

Přidat komentář

Vorganov
06.02.2024 4 z 5

Škoda, že kniha má zavádějící název. Sice se na obálce dočteme, že se jedná o ucelené publikování autorových textů v internetovém médiu, nicméně každý kdo bude očekávat, že kniha je o Napoleonovi, ve smyslu životopisu, bude trochu (hodně) zklamán.
Nicméně co dostaneme? Velkou dávku textu o vojenské historii a dobovém válečnictví od předního českého znalce daného období, ve kterém se dozvíme o formování moderního vojenství. Ano, není to dlouhá próza, pokud od knihy o vojenství a taktikách někdo čekal Vojnu a mír, pak chyba není na straně knihy, protože takto prezentována není. Pokud někdo čekal sáhodlouhé opisy vojenských tažení, pak chyba není na straně knihy, protože takto prezentována není.
Dostáváme dobře podaný, znalostmi podpořený a kvalitně ozdrojovaný exkurz do vojenství doby napoleonské. A v tom je kniha na našem trhu výjimečná. Kde v naprosté většině knih dostáváme popisy tažení, případně medailonky osobností, zde se dozvíme, jak a proč se voják choval na tažení a proč nepřítelem neklečel. Proč Suvorovovo heslo bodák je chlapík, je nejen zavádějící, ale hlavně neplatné. Tímto je kniha nejen ojedinělá, ale i důležitá, pro každého kdo sice sleduje na mapě pohyby Napoleona při tažení do Moskvy podle knih našeho předního napoleonského historika, ale rád by se dozvěděl proč voják dělal to co dělal.
V některých částech knihy se autor zamýšlí nad některými moderními stereotypy až archetypy jako Napoleon diktátor, Napoleon otrokář, opřené o zcela vybájené a nepochopené argumenty dobové propagandy a moderního progresivismu a revisionismu. Na známá fakta se podíváme jiným pohledem, které nabízejí alternativu ke shora uvedenému.
Respektuji způsob prezentace textu, protože se jedná o převzaté texty z internetového média, které má určité zákonitosti třeba týkající se udržení pozornosti čtenáře. Nicméně si dovolím tvrdit, že texty měly být upraveny tak, aby odpovídali době vydání knihy a ne době, kdy článek vyšel.
A doufám, že časem od autora dostaneme ucelenější a komplexní pohled na dobové válečnictví, nejen různé texty k náhodným událostem. Pro fanoušky doby stále odkázané na zahraniční a často přežité texty by byla taková práce velkým přínosem.

Materidouska67
22.01.2024 odpad!

Směska textíků o Napoleonovi nevalné kvality odpovídají úrovni slohové práce středoškolského studenta. Z triviálního stylu autora je jasné, že se v tomto případě jedná lidově řečeno o absolventa tzv. vysoké školy života, nikoliv o promovaného historika. Bohužel je očividné, že si tento laik touto slátaninou marně léčí svůj mindrák z nízkého vzdělání neuvědomujíc si, že se svými omezenými znalostmi nemůže konkurovat kvalifikovaným historikům typu Jiří Kovařík. Svým jednoduchým stylem a omezenou slovní zásobou omílajícím známá fakta o Napoleonovi a jeho době je tato kniha určena pro intelektuálně méně zdatné a méně náročné čtenáře.


HarrietF
18.01.2024 4 z 5

Toto není monografie Napoleona od A do Z. Možná to mělo být patřičně zvýrazněno hned na obalu (neboť, jak známo, obal prodává – i knihy). Na první pohled totiž kniha působí jako životopis. Anebo to byl právě ten záměr? Aby se prodávala? Každopádně pokud si ji někdo koupí s touto představou, může být zklamán, ba i roztrpčen.

Ve skutečnosti publikace obsahuje soubor příspěvků, které v uplynulých letech vycházely na webu Security Magazínu a Projektu Austerlitz na různá témata spojená s Napoleonem a jeho dobou. A i když jsou uspořádány do určitých bloků, tak přirozeně souvislé vyprávění o Napoleonovi nenabízejí. Nicméně já osobně většinu Samkových textů na obou webech s oblibou čtu, a tak mne těší, že je mám všechny pohromadě. V té souvislosti by stálo za to u jednotlivých článků připomenout datum původního vydání.

Autor si témata zjevně vybíral jednak podle vlastního zájmu, jednak v reakci na určité vnější podněty – ať už to jsou výročí, anebo aktuální debaty třeba na téma Napoleon a otroctví či rasismus. Některé texty jsou odborné a určené hlavně pro vyhraněné zájemce o dobové vojenské postupy – zabývají se způsoby boje a výcviku, zbraněmi (z nich mimo jiné samozřejmě dělostřelectvem, což byla Napoleonova oblíbená zbraň), ale třeba i natolik specifickými záležitostmi, jako jsou bubenické signály...

To nejsou všechno obecně známá fakta, stejně jako třeba rozbor situace v koloniích v souvislosti s otroctvím, z jehož obnovení bývá Napoleon poslední dobou obviňován. Tyto kapitoly mohou zaujmout i širší veřejnost, stejně jako ty, jež pojednávají o vybraných Napoleonových bitvách, některých jeho vojevůdcích, ženách v jeho armádě, anebo – a to asi především - polemizují se současnými „progresivistickými“ pohledy na Napoleona. Kromě obnovení otroctví tu jde hlavně o nařčení z rasismu a genocidy, či o nesmyslné srovnávání Napoleona s Hitlerem.

Autor, který už dvacet let spolupořádá akce tzv. re-enacmentu a sám se na nich podílí, toho o napoleonské době ví opravdu hodně, má očividně úctyhodný přehled o odborné literatuře a nad tématy dokáže přemýšlet. Jeho styl je přehledný, hloubavý, vysvětlující, jasně argumentující. Takže i když nejde o komplexní pohled na Napoleona, přesto lze publikaci považovat za obohacení napoleonské literatury na našem trhu.

PavelCh.
18.12.2023 odpad!

Na tuhle knihu jsem jako na novinku narazil v knihkupectví a protože mě Napoleon zajímá, chtěl jsem se na ni blíže podívat.
Bohužel je to nekoncepční snůška všeho možného, nemá to hlavu ani patu a styl je prabídný. Docela by mě zajímalo na jaké univerzitě tento člověk své vědomosti obhájil, protože podle způsobu psaní to vypadá jako by snad neměl ani maturitu, natož vysokoškolské vzdělání. O úrovni knihy svědčí i to, že se dá už v pohodě sehnat za pár stovek použitá na Aukru, kde se ji zbavuje nějaký antikvariát. Což je pro novinku, která sotva vyšla dost smutné. Pokud by si tuhle zoufalou spatlaninu přiživující se na jménu Napoleon chtěl přece jen někdo pořídit, doporučuji počkat si pár týdnů než skončí v levných knihách za 19,90. Za víc to nestojí. Ostuda vydavatelství a nesoudnost autora.

Štítky knihy

Napoleon Bonaparte, císař, 1769–1821 vojevůdci

Autorovy knížky

Jakub Samek
česká, 1979
2023  40%Napoleon Bonaparte

Kniha Napoleon Bonaparte je v

Přečtených6x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x