Nadané dítě: Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu

Nadané dítě: Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381043/mid_nadane-dite-jak-mu-pomoci-ke-stesti-WsX-381043.png 5 25 5

Každý rodič i učitel si přeje, aby děti byly šťastné a úspěšné. Ale nadané děti jsou natolik specifické, že jejich motivace, chování, myšlení i prožívání můžou být okolím nesprávně interpretovány a přinášet jim tak trápení, nepochopení a problémy – jak doma, tak ve škole. Intelekt, paměť, vnímavost, citlivost i zvídavost nadaných dětí bývají od útlého věku fenomenální, v některých oblastech může být ale vývoj naopak nerovnoměrný až opožděný. A proto vyžadují specifický přístup. Výchova a vzdělávání těchto dětí může být pro dospělé velmi náročná až stresující a dostávat je do situací bezradnosti i vyčerpání. Tato kniha umožňuje rodičům a učitelům těchto dětí podívat se pod pokličku a tím jim přinést pochopení, porozumění a bezvýhradné přijetí těchto dětí. Nabízí jim praktická doporučení pro výchovu i konkrétní cvičení, techniky a metody vzdělávání – a to s jediným cílem: aby byly nadané děti šťastné, aby mohly plně rozvíjet svůj mimořádný potenciál a nadání, pracovat na svých slabých stránkách a v životě uspět. Knihu mohou číst i nadaní dospělí, kteří chtějí více porozumět svému vnitřnímu (nadanému) dítěti. Autorka, zkušená terapeutka, velmi empaticky a poutavě přináší poprvé na český trh komplexně zpracovanou problematiku nadaných dětí, založenou na osobní zkušenosti, nejnovějších poznatcích i skutečných příbězích těchto dětí.... celý text

Přidat komentář

fénix56
03.12.2023 5 z 5

Jsem moc ráda, že se ke mně dostala tato kniha. Mám totiž vnuka který spadá do této kategorie. A protože mu jde výborně matematika, musela jsem neustále čelit řečem, že je aspík, Rain Man, Sheldon a podobně. Přitom je nadaný i v jiných předmětech, jen psaní a výtvarná výchova není to pravé ořechové. Zároveň je velmi citlivý, má vysoce vyvinutý cit pro spravedlnost, obrovskou empatii.

Tuto knihu by si měli přečíst rodiče a prarodiče takových dětí a hlavně učitelé, aby odhadli, které děti do té kategorie patří. Ono to totiž na první pohled vypadá, že to tyto děti mají jednoduché, ale není tomu tak. O tomto typu dětí byla jedna epizoda v seriálu Ochránce, pod názvem Ahoj tati. Mimochodem výborně zpracovaná.

mstychov
25.08.2023 5 z 5

Ke knížce mě přivedlo přezkoušení ve škole, kde jsem se dozvěděla, že je náš syn mimořádně nadaný. Jakmile jsem pročetla všechny dostupné články na internetu, potřebovala jsem víc a tato knížka se mi jevila jako nejvhodnější.

Nikdy by mě nenapadlo, jak mě studium nadaných dětí bude fascinovat, že mě rozpláče a otevře mi oči. Knížka je psaná tak, aby ji pochopil i úplný laik. Vše je v ní od základu vysvětleno. Všude jsou samozřejmostí odkazy na studie i čerpanou literaturu.

Co mě opravdu dostalo, byl přístup k dětem. Informace o hranicích IQ a samotném testování. Rozdíly mezi autistou, nadaným, inteligentním a kreativním. Vše se v knize probírá ze všech směrů. Myslím, že by si knihu Nadané dítě měl přečíst každý pedagog, ale i rodič s dítětem, které jakkoliv vybočuje. Ať už je hyperaktivní, jde mu určitý předmět nebo je naopak v něčem pozadu. A hlavně, by si ji měl přečíst každý dospělák, který měl alespoň jednou za život pocit, že ho ostatní nechápou, protože je jiný. Já se v knížce neskutěčně našla, ale také jsem získala mnohem větší jistotu ohledně vzdělávání svého syna.

Těším se na další autorčinu knihu - Život s vysokou inteligencí.

Nejzajímavější kapitoly z knížky:
Hlavní charakteristiky nadaného dítěte.
Nadané dítě ve škole.
Karta pro nadané dítě.

Oblíbená myšlenka z knihy:
Lidé chápou, že se musí snažit, pokud se chtějí zdokonalit v řízení nákladního auta, ve vedení firemního oddělení nebo v hraní tenisu. Přesto se běžně očekává, že schopnost zlepšit fungování vlastní mysli by měla přijít sama od sebe, bez snahy nebo učení. Rick Hanson


lencin
11.07.2022 5 z 5

Výborná kniha. Děkuji za ni.

KvětaŠ.
04.04.2022 5 z 5

Tuto knihu mohu všem rodičům (nejen těm s nadanými dětmi) jen doporučit. Mě ke knize přivedl až výsledek IQ testu našeho syna a zjištění, že se řadí k velmi nadaným dětem (IQ 140). A to způsobuje v rodině dost velké problémy s komunikací. A konečně jsem pochopila, proč mu vůbec nerozumím a že on nemůže rozumět nám. A můžeme začít pracovat na zlepšení.

Hary
14.02.2019 5 z 5

Skvela knizka a navod jak pristupovat k druhym lidem a hlavne detem. Me ta kniha hodne otevrela oci a je jedno jestli mam nadane dite nebo ne. Hlavni je otevreny pristup k vychove ditete, nesoupat je do jedne konzumni hromadky ale pestovat individualni dovednosti v kazdem z nich. Pani stehlikova skvele vse vystihla a popsala tuto problematiku. Tu knihu by mely davat do MŠ,ZŠ jako povinne vzdelavani vsem ucitelum/kam.

Kniha Nadané dítě: Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu je v

Právě čtených2x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst16x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x