Nacistova snoubenka

Nacistova snoubenka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508166/bmid_nacistova-snoubenka-UzH-508166.jpg 4 109 24

Jaká byla láska tváří v tvář obrovské nenávisti, smrti a ponížení? Bylo správné se z ní těšit, zatímco tolik lidí přicházelo o život? Je konec srpna 1938. Hania Wolińska, polská studentka germanistiky, je společnicí bohaté německé hraběnky. Setkává se s vnukem své zaměstnavatelky, hrabětem Johannem von Richterem a začíná se mezi nimi rozvíjet vzájemná fascinace. Na rodinném sídle von Richterů v Mnichově se Polka setká tváří v tvář s nacistickým fanatismem, který se šíří Německem. Na pozadí nastupujícího nacismu a hrozící války v Evropě se Hania a Johann do sebe zamilují. Dívka jako snoubenka hraběte vstupuje do německých salonů a setkává se s nejvyššími představiteli Třetí říše. Zároveň je polskými úřady naverbována, aby jim předala Hitlerovy tajné plány pro Polsko a Evropu... A tak jsou najednou nuceni z opačných stran barikády svádět morální boj o lásku.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Narzeczona nazisty , 2021


více info...

Přidat komentář

albert19
10.04.2024 4 z 5

Zpočátku jsem se ztratil v obsahu, pak už to bylo lepší, ale naplno mi to neuchvátilo. Vcelku dobré.

Ivetaa
07.04.2024 5 z 5

Zajímavý a čtivý příběh o mladých lidech, kterým nebylo přáno.


Kskaja
11.03.2024 5 z 5

Literárně skvěle napsaná kniha. Příběh se mi líbil, bylo to okouzlující a děsivé.

Madelisi
20.02.2024 4 z 5

Příběh Romea a Julie zasazený do druhé světové války, kdy Julie je Polka a Romeo je Němec. Tato kniha je nesmírně čtivá, moc se mi líbily i pasáže z roku 1950.
Je škoda, že autorka neuvedla, zda měly postavy předobraz ve skutečných osobách.
Hania mi přišla uvěřitelnější než Johann. Od začátku jsme viděli, že byl spíše formální nacista, ale nedostali jsme vysvětlení, proč vůbec cítil povinnost pokračovat ve Wehrmachtu. V roce 1944.
Z děje mě zaujalo, že bylo možné z Polska jet několikrát vlakem až do Anglie. Poté mě zaujalo, že Hania je v září 1938 v Mnichově a nedostaneme žádnou zmínku o mnichovské dohodě.
Příběh se mi moc líbil, doporučuji.

Radka1911
09.02.2024 5 z 5

Velice silný příběh, nezapomenutelná kniha. Doporučuji.

Ludmila91
08.02.2024 5 z 5

Mě se kniha moc líbila. Přečteno za dva dny protože se neslo odtrhnout. Silný příběh.

Racík
01.01.2024 4 z 5

Nebylo to špatné čtení. Ale moje očekávání bylo, i vzhledem ke zdejšímu hodnocení, veliké. Podle mého názoru je Slavík, ale i třeba Esterčini otcové úplně jiná liga. Tohle je spíš romantický příběh, ale nepohltil mě, že bych knihu nemohl odložit. Za přečtení ale určitě stojí.

cornetka
26.09.2023 3 z 5

Chvílemi bylo čtění děsivé, chvílemi až moc romantické. Za mě spíš průměr. Chybělo mi tam něco, kvůli čemu bych řekla "wau, to byla fakt dobrá knížka".

cotaholkacte
11.09.2023 4 z 5

Knihu jsem si koupila s představou, že to bude příběh dívky, která se zamiluje do Němce, který je nacistou tělem i krví a bude svádět vnitřní boj sama se sebou a svým svědomím. Johann von Richter je ale nacistou z donucení, aby přežil, veškerá ideologie se mu příčí.
I když je příběh postaven do strašlivého dění druhé světové války, je to především romantický příběh. Válka je tu jen jako děsivá kulisa, komplikace v cestě za láskou. To nic nemění na tom, že se kniha čte moc hezky a do příběhu jsem se ihned ponořila, jenom jsem očekávala něco jiného dávám knize 75%.
Knihu ale určitě doporučuji, obzvlášť pokud třeba chcete číst knihu z tohoto období, ale pokud nechcete číst přímo o holokaustu a nevyhledáváte surové popisy tehdejších událostí.

IG: @cotaholkacte

soukroma
25.08.2023 3 z 5

Jakkoli z děsivé doby - předválečné a válečné - z Německa a Polska, je to pořád především romantika. Málo historické - autorka nepřičinila závěrem žádnou poznámku, proč zrovna takový příběh, co ji inspirovalo, jaké jsou základy ve skutečnosti a co je fikce. Zřejmě tedy komplet smyšlený romantický příběh.
Čtivé by to i bylo, nebýt toho, jak často autorka (nebo jen překladatel?) používala ve vyprávění slovo "dívka" místo jména hlavní hrdinky nebo alespoň zájmena. Tak se to v jednom odstavci hemží větami o "nějaké dívce". Pro mne nepříjemně rušivý styl.

Fidibus
26.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Dobře napsaný silný příběh, ukazující válku z druhé strany. Německý šlechtic, zadaný, se bezhlavě zamiluje a přitom na něj nacistický fanatismus dotírá stále více. Mladá žena, která se zasnoubí, aby svého přítele nezklamala. Nesvede je dohromady osud, ale Johannova babička - za s jeho avantgardní sestrou Ninou stojí jediná na jeho straně. Hania se potýká s podobnými předsudky a nenávistí ve Varšavě, přitom slouží vlasti jako špionka. Přesto se rozhodnou zasnoubit, ale pak začíná válka a Johann je vojákem. Snaží se svou lásku opět najít a obnovit, ale válka vše zamotala a oběma, a nejen jim, jde o život. Konec naznačí už epilog, vlastně s velkou částí děje, což považuju za jediné negativum knihy.
Celkově zamyšlení nad tím, co je člověk schopen pro lásku obětovat a jaké by to bylo, kdyby nepřišla válka...
"On ji přece miloval, nezajímalo ho, že je Polka, tak proč by ji mělo zajímat, že je Němec?"

ydnac
20.07.2023 5 z 5

TOHLE MI VZALO DECH!

Existuje láska, která překoná všechno?
Možná...
Hania a Johann se do sebe zamilovali před druhou světovou válkou.
Ona byla Polka, on byl Němec.
Jeho země zaútočila na Polsko. Masakrovala její přátele, příbuzné. Mučila je...
Johann byl přinucen nastoupit k Wehrmachtu, byl svědkem vražd, znásilnění, ubližování lidem, ale sám zabíjet nechtěl. Nacismus a válka pro něj nic neznamenaly, nesouhlasil s tím co se dělo, styděl se, ale neměl na výběr.
Člověk si řekne, že mohl odejít, utéct s Hani, ale nemohl.
Nevystavil by svoji lásku nebezpečí a ona by svoji rodinu také neohrozila.

VÁLKA JE ROZDĚLILA...

Všichni říkali, on je nepřítel, ona je nepřítel.
A jak to dopadlo?
To si přečtěte!

Napínavý a srdcervoucí příběh.
DOPORUČUJI.

Zuzulinka
19.07.2023 5 z 5

Krásná kniha!

Mišmiš
16.07.2023 5 z 5

za mě naprosto úžasný,silný a uvěřitelný příběh.
romantický příběh je zasazen do reálných událostí.
kniha se mi moc líbila a četla se sama.

zdehan
09.07.2023 5 z 5

Nádherny silný přiběh ktery vas dostane mě se to libilo a doporučuji.

Mandlevest
24.06.2023 5 z 5

Tento příběh má jedinou vadu a to, že to není druhý Slavík, jak se dočtete na přebalu. Ale když nepodlehnete očekávání, budete odměněni velečtivým, krásným příběhem, kde prim bude hrát osudový vztah polské dívky Hanii a německého hraběte Johanna. A vše je zasazeno do opravdu dobře popsaných reálií v době těsně před druhou světovou válkou a během ní, a to jak v Polsku, tak i v Německu. Kniha je poměrně hutná, autorka velmi dobře vystihla dobu a místa, kde se odehrává. A velký dík za to, že i romantickou linku udržela opravdu vkusnou a uvěřitelnou. Opravdu pěkné čtení, které Vás zaujme od první do poslední stránky. A pro mě již druhý polský autor, kdy budu doufat, že nakladatelství vydá i jeho další knihy (první je Max Czornyj). A i když, zejména v emoci, jsem v tomto příběhu druhého Slavíka tak úplně nenašla, knihu určitě doporučuji. Knih z tohoto období vychází opravdu hodně, byla by škoda, kdyby tato v tom velkém množství zanikla. Bude se líbit, o tom žádná:-).

boeink
22.06.2023 4 z 5

Krásná a trochu jiná kniha z doby druhé světové.
Ne každý německý voják musel být zapálený nacista a ne všichni Němci byli nutně zlí lidé. Nad tímto jsem nikdy takhle nepřemýšlela, ale tato kniha mě k této pravdě přivedla.
Příběh krásné a statečné Polky Hanii a německého hraběte Johanna, jejichž lásce nepřeje doba těsně před vypuknutím války. To, jestli si svou lásku vybojují, přestože stojí na opačných koncích barikády, si přečtěte sami. Kniha za to stojí, je napsaná čtivým jazykem, nic jí nechybí a dávka romantiky a napětí je v rovnováze. Navíc má fakt krásnou obálku.

Renatecka
01.06.2023 5 z 5

Mistrně napsaná kniha, skvěle se četla a příběh neotřelý, nepřeslazený a realistický. Doporučuji.

Raislin
16.05.2023 5 z 5

Nádherná kniha z druhé světové války. Hlavní hrdinové jsou neuvěřitelně silní. Obdivuji odvahu a těžký boj s vlastními morálními zásadami, rodinou, vlastenectvím a láskou. Mě kniha nadchla a řadím k oblíbeným.

zimolka
12.05.2023 5 z 5

Další krásně napsaná kniha na toto téma.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) polská literatura milostné vztahy

Autorovy knížky

2023  89%Nacistova snoubenka

Kniha Nacistova snoubenka je v

Právě čtených4x
Přečtených129x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených12x
Knihotéce122x
Chystám se číst173x
Chci si koupit30x
dalších seznamech3x