Na slepačích krídlach

Na slepačích krídlach https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69025/bmid_na-slepacich-kridlach-KpT-69025.jpg 4 40 8

Autorka žijúca vo Švajčiarsku píše svoje súkromné dejiny z Trenčína päťdesiatych rokov. Spomienky na detstvo filtruje cez poučene naivistický pohľad, rafinovane zarámovaný kontextom životnej skúsenosti zrelej ženy, ktorej nechýba zmysel pre humor, ba až satiru. „Páči sa mi ostať ležať a byť mŕtva, keď som sa obetovala za druhých. Škoda, že je už po vojne aj po Veľkej revolúcii a naši proletári sú slobodní. Všetko dôležité je vykonané, teraz už len musíme byť šťastní, a to je strašne ťažké.“... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Aspekt
Originální název:

Die beste aller Welten , 2008


více info...

Přidat komentář

lencin
17.03.2023 5 z 5

To bylo tak smutné a hořké a přitom tak přesné.....Při čtení se mi vybavilo mé dětství, sice o 25 let později, ale něčím tak podobné. Dítě beroucí doslovně svět kolem sebe, který je ovšem prolhaný a žije se dvojmo, jinak doma, jinak veřejně.

petrarka72
17.10.2022 3 z 5

"Jsme malá země a máme velkého přítele. Ani se mi nechce věřit, že někdo tak velký má zapotřebí malého přítele. Ve škole se velké děti s malými nezahazují. Musí v tom být nějaký háček, že se o nás zajímá největší země světa." (s. 115) Příběh dospívajícího děvčete a rodného jazyka, který ji ochraňuje, ukrývá, vede, zároveň mate, znejisťuje - a pomáhá přežít... Oproti Budžesovi hořčí a nemilosrdnější čtení.


ferdada
28.03.2018 3 z 5

Mně to ani nepřijde vtipné. Příběh je pravdivým konstatováním skutečnosti takové, jaká ve skutečnosti byla. Zažila jsem ji. Pamatuju, jak de facto bez výhrad jsme dokázali věřit výkladům a hodnocením učitelčiným. To to trvalo, než… Přesto na své dětství vzpomínám ráda a vlastně z jeho nálad a bezstarostných chvil sosám dodnes. Dítě tu smutnou realitu nevnímalo jako fádní, plnou šedivých obrázků a absurdních výjevů. Takový pocit aspoň mám.
Pro mě by kniha, jako osvěžení a připomenutí minulosti, vystačila s polovinou napsaného textu.

YogiB.
01.03.2018 3 z 5

Podobně pojaté vyprávění jako Hrdý Budžes od Ireny Douskové. Bohužel v tomto porovnání se Nejlepší ze všech světů jeví jako slabý odvar prózy Ireny Douskové.

evasamankova
17.03.2017 4 z 5

Forma dětského naivního pohledu v tomto případě nádherně a křišťálově zrcadlí dobu "budování lepších zítřků"...
Mohlo by to být neskutečně vtipné... kdyby to nebylo tak smutné...

KatkaŽandy
05.09.2014 5 z 5

Děsívě trpce vtipná kniha, která vás občas donutí přestat číst a jak nevěřícně zírat...

Marčullkas
22.07.2013 4 z 5

Malá holčička svýma dětskýma očkama popisuje život za těžkého socialismu! Dojemný příběh, u kterého vás zabolí u srdce:(

Alma-Nacida
20.11.2010 5 z 5

Nádherná kniha, která vypovídá o socialismu mnohem víc a dojemněji, než kterýkoli dokument.