Na shledanou, Emile

Na shledanou, Emile https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160780/bmid_na-shledanou-emile-v03-160780.jpg 5 4 2

Biografie legendárního českého atleta poválečných let je svým lehkým vyprávěčským stylem určená především mladým čtenářům. Ti v ní poznají, že nezměrnou lze dokázat vše. Například aby se z mladíka, který si o sobě myslel, že ani neumí běhat, stal olympijský šampion. Kniha je doplněna výsledkovou částí a černobílými fotografiemi.... celý text

Přidat komentář

Katrinreading
20.02.2022 5 z 5

Mám biografie ráda. Tahle je bez patosu, věcná, což se mi na ní líbilo a což není u Kožíka, mistra patosu, pravidlem.

triatlet
13.08.2018 4 z 5

Kniha je místy poplatná době, Kožík občas upozorňuje na bratrství, spolupráci. Tyto pasáže se vymykají v jinak čtivém příběhu.
"Krátce před tímto památným přátelským bojem, dne 18. září 1954, ve výroční den hrdinské smrti Julia Fučíka, byl Emil Zátopek poctěn udělením Československé ceny míru. Dostal toto vzácné vyznamenání za svou vynikající sportovní činnost, kterou dal do služeb myšlenky mírového soužití všech národů, za příklad, který dává mládeži celého světa."
Kožík měl ale především dar zachytit zážitky dvou skvělých sportovců, ale i vypravěčů. Při líčení trojnásobného Emilova vítězství na olympiádě v Helsinkách jsem četl s napětím, jako bych neznal výsledek.
Doporučuji číst v době před Zátopkovou 10, závodem, který se pořádá na trati u Staré Boleslavi, kde Emil Zátopek trénoval.
Děkuji, Ťopku, děkuji, Danéšku, děkuji, pane Kožíku.