Na kuchyňské frontě

Na kuchyňské frontě https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510156/bmid_na-kuchynske-fronte-63e737fbe7749.jpg 4 88 27

Za okny zuří druhá světová válka. Nacisté postupují, blesková válka zničila města a ponorky přerušily dodávky potravin. Ženy ve Velké Británii musí být v kuchyni kreativní. Ve snaze jim pomoci vyhlašuje rozhlasový pořad Na kuchyňské frontě kuchařskou soutěž o místo první ženské spolumoderátorky pořadu. Pro čtyři velmi rozdílné ženy by to znamenalo životní šanci. Mladá vdova by dokázala splatit manželovy dluhy. Kuchyňská služebná by mohla opustit službu a postavit se na vlastní nohy. Zámecká paní by byla schopná uniknout despotickému manželovi. A pro vyučenou šéfkuchařku je to zkrátka výzva. Pomůže soutěž komunitu stmelit, nebo ji naopak rozdělí?... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Kitchen Front , 2021


více info...

Přidat komentář

Alena_S
22.04.2024 5 z 5

Krásná kniha, volně inspirovaná pořadem vysílaným za války, dokonce včetně receptů. Konec je možná až podezřele sladký (ministerstvo výživy varuje), ale já tyhle found-family příběhy prostě můžu.

Maki229
16.04.2024 5 z 5

Za mě letos nejlepší kniha, kterou jsem četla. Dovídáme se, jak si běžné ženy musely poradit za II. světové války a navzdory všemu žít "obyčejný" život, starat se o děti a sehnat potraviny na lístky i bez nich, jak se dalo. Kromě toho všeho je to bezva ženský román, mimo jiné i o kuchařské soutěži. A já mám ráda dobré konce. Doporučuji všem, jsou tu lásky, přátelství a to vše čtivě naservírováno.


Vojslava
23.02.2024 4 z 5

"Laskavý válečný příběh" zní možná trochu divně, ale celkem knize tahle charakteristika sedí. Není problém skvěle vařit, ale skvěle vařit z válečných přídělů (a se slušným přídělem fantazie i z toho, co kde najdete), to knihu docela hezky okořenilo. Čtyři protichůdné povahy, které nakonec k sobě našly cestu, válka v dálce, tři uličníci, trochu lásky, jeden padouch a tyran, jeden povrchní nevěrník, jedno rozkošné miminko a kupa receptů, přesně vyvážená směs na lehoučkou pochoutku k nenáročnému čtení po večerech. Jako položka do Čtenářské výzvy naprosto ideální a já jsem se dobře bavila!

kaja77
22.02.2024 4 z 5

Jakože jo... kniha se četla rychle a snadno, jedná se o takový holčičí román odehrávající se v období II. sv. války, s poměrně předvídatelným dějem, místy úsměvnou naivitou aktérek a hromadou "levných a provizorních válečných receptů" . Např. mě pobavil recepis na Zeldin nákyp, kde kuchařka v záchvatu válečné nouze použila 2 lančmíty a maso ze čtyř divokých pečených holubů :D Jakože v recenzi se teď tvářím velmi nad věcí, ale nakonec jsem celkem fandila Zeldě v jejím boji o místo na slunci a také Nellie. Co musím autorce přičíst ke cti jsou celkem reálné figury, upachtěná Audrey, narfněná Gwendoline, nesmělá Nellie i bojovná Zelda určitě někdy někde po světě běhaly a působily dost reálně. Četla jsem i autorčin předchozí román "Sbor chilburských dam" a v této knize jsem našla dost společných až stejných prvků, až by mohly knihy splývat v jednu. Každopádně zařazuji si knihu do čtenářské výzvy - kniha odehrávající se za války.

irskádívka
21.02.2024 4 z 5

Bylo to moc pěkné čtení! Kniha je o překonávání překážek, smutku, nalézání přátelství a o jídle.
Je skvělá, příběh svižně ubíhá, odhalují se nám postupně osudy postav, které se vzájemně proplétají, pro mě to kazil konec, který byl až příliš sluncem zalitý a skvělý a báječný (takový jako konce amerických filmů). Přesto čas s touto knihou byl moc příjemně strávený.

Noisette73
25.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Bylo to takové čtení na odpoledne k čaji nebo kávě a vždy nesmělo chybět něco k snědku. Jak já jsem litovala hrdiny kvůli přídělům a náhražkám.
Jsem jen ráda, že je nemusím mít též.
Četlo se to velice svižně, jazyk byl běžný, ani ne poetický ani ne úplně nespisovný, byť tam bylo pár hovorových výrazů, což patřilo do kontextu, ale mě to v knihách vadí a nejen v nich. Moc nesouhlasím s osudem Nell, která mi byla i nejméně sympatická kupodivu. Nejvíce mi k srdci asi přirostla Gwendoline. Konec byl táák pohádkový až mi zrak přecházel. A zkazil celkově dobře rozjetou knihu, takže na pět hvězd to není.

Mandlevest
16.01.2024 5 z 5

Možná si maximální hodnocení kniha nezaslouží, příběh je to celkem jednoduchý, ale já jsem vděčný čtenář těchto románů o přátelství žen různých osudů. Navíc prostředí anglické vesničky a doba druhé světové války, kdy vše bylo na příděl a hospodyňky musely často nahrazovat základní potraviny tím, co dala příroda, bylo jen přidanou hodnotou tohoto románu. A navíc se moc dobře četl a soutěžní linka o nejlepší válečné pokrmy ( najdete zde na ně i recepty s postupem práce) mu dodala potřebnou kapku napětí, aby nenudil. Kniha je pěkná a zajímavá nejen příběhem uvnitř i obálka a zejména ořízka, připomínající kanafasové záclonky, které kdysi zdobily spoustu kuchyňských oken, se moc povedla. Kdo nebude čekat hutné, náročnější čtení, se spoustou informací, ale milý, nenáročný příběh o vaření a přátelství, bude určitě spokojen.

Librorumistka
30.12.2023 4 z 5

Tato kniha kniha si mě získala už samotným námětem, protože velice ráda sleduji různé pořady o vaření a této knize se tento prvek povedl uvěřitelně zasadit do doby 2. světové války. Každá z ústředních postav byla dobře vykreslena, měla své motivace a své specifické charakteristiky. Velice jsem ocenila, že v knize se nacházejí skutečné recepty na jídla z válečných potravinových dávek, což jí dodává punc autentičnosti. Děj mě také velice bavil a měla jsem pocit, že kniha byla výborně napsaná. Jediné, co bych vytkla, byl příliš idylický konec. Na konci se totiž vše velice snadno vyřešilo a přišel happy end bez jakéhokoliv zádrhelu, což se mi k tomuto typu příběhu moc nehodilo. Tato kniha za mě však i tak má jedno obrovské “ano!

Kokoska92
30.12.2023 5 z 5

No, uvědomila jsem si, že štěstí má spoustu podob. Člověk nesmí od sebe a ostatních čekat dokonalost, ale musí se umět radovat z maličkostí.

Knížka vás vezme za srdce. Příběh se odehrává za druhé světové války, ale v knize se nebojuje ani tak na bitevních polích, jako s přídělovým systémem a nedostatkem potravin. Člověk si při četbě aspoň uvědomí, jaké štěstí má, když se na něj doma směje plná lednička a může si dát kdykoliv právě to, na co má chuť. Na kuchyňské frontě, to je úžasný román dokazující to, že přátelství je nejsilnější pouto na světě.

alzbeta4340
24.11.2023 4 z 5

Odpočinkový, lehce napsaný román - byť zasazený do Británie v období 2. světové války. Zajímavé je vybrané téma - válečné vaření a suroviny na příděl. Ráda jsem si o tom početla, i když recepty zkoušet určitě nebudu :-).
Od autorky doporučuji i její další knihu "Sbor chilburských dam", která je možná ještě lepší a napsaná ve stejném duchu.

Janamed
21.10.2023 4 z 5

Neskrývám, že mám autorčiny romány moc ráda. Autorka je zasazuje do temného válečného prostředí, které však ustupuje do pozadí a nahrazuje ho boj o přežití nikoliv na frontě jako takové, ale tam, kde bychom se měli cítit bezpečně. Doma. Tradiční pohled na spořádanou ženu a její roli ve společnosti se s odchodem mužů na frontu mění. Jennifer tak dává vyniknout ženské houževnatosti. I přesto, že chutěmi prodchnutý příběh je nahodilý až naivní, možná rovněž až moc růžový, mi i tak nabídl to podstatné - náhled do dobové atmosféry, základy na určitých historických faktech, silné ženské charaktery a autorčin dokonalý jazyk. Je to takové roztomilé čtení o čtyřech Popelkách, se kterými se osud nemazlí. A teď byla ta správná doba si jejich příběhy prožít A ta ořízka!

PaníLenka
17.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Oddechovka s jednoduchým příběhem, který jinak než happyendem skončit nemohl (i když některé linie byly rozehrány dost dramaticky), škoda, že v životě to takto nechodí. Každopádně recepty a ořízka knihy za nejmíň jednu hvězdu.

josska
05.09.2023 4 z 5

Kniha má krásnou obalku,ale ta OŘÍZKA to je prostě nádhera
Ale už k obsahu,,zajímavá témata,některá jsem nečekala,pěkně se to četlo....kuchařská soutěž,4 hrdinky a jejich osudy,jedna vítězka a to vše ve válečné Anglii..

bagel
15.08.2023 4 z 5

Zpočátku se mně to líbilo moc, ale postupně mé nadšení trošku opadlo. Příběh je dost naivní a předvídatelný, ale v záplavě válečných románů určitě originální. Plusem určitě je, že vychází z reálné situace během války v Anglii a čtenář se o ní může hodně dovědět včetně původních receptů.

Bezantina
09.08.2023 3 z 5

Kniha s milým, nenáročným příběhem, který se hezky čte. Děj po první třetině lze lehce předvídat, ale to mu neubírá na čtivosti. Je to takové pohlazení na duši, chvílemi až lehce kýčovité, vzhledem k tomu, jak se zachová Gvendoline a Zelda, ale kdo by neměl rád šťastné konce?

Co se týče "válečné kuchyně" - vzhledem k tomu, že mám o druhé světové válce něco načteno a nastudováno, hodnotím přídělový systém Velké Británie jako velmi štědrý (dá-li se to tak vůbec označit) oproti ostatním válčícím zemím, proto mi naříkání Audrey chvílemi lezlo na nervy.
Pro srovnání válečného stravování (koho by to zajímalo) doporučuji přečíst si např. Pekařova dcera (Německo), Madona z hor (Itálie), Měděný jezdec (Sovětský svaz).

zazvorka
30.07.2023 5 z 5

Kniha přináší informace o válečné kuchyni v Anglii. Odehrává se v těžké době, je to však milé čtení. Jednoduchý příběh, velmi brzy je zřejmé, kam směřuje. Ale to vůbec nevadilo, naopak - v klidu jsem si ho vychutnala, včetně některých receptů. Na jiné se mi však sliny nesbíhaly, nesnáším rybinu... U řady jídel jsem si představila, jak musely kuchařky čarovat v kuchyni, aby nakrmily rodinu. A venkov byl zde výhodou, ve městě to muselo být horší. Příběh se hezky četl, zaujal mne i doslov. Oceňuji i celkový vzhled knihy - má krásný přebal, nápaditou a ladící ořízku, příjemné písmo. Moc pěkná knížka!

Arsi
25.07.2023 5 z 5

Krásná kniha o přátelství.

bookcase
22.07.2023 5 z 5

Skvělé to bylo. Mám ráda příběhy z válečné Anglie, takže jsem si to užila, hlavně vaření a soupeření čtyř povahově různých žen, které se vlivem okolností měnilo, až... ale to si přečtěte sami. :)

kalinkacz
13.07.2023 4 z 5

Na kuchyňské frontě je neskutečně originální historický román z druhé světové války, který jsem zaregistrovala před několika lety u mé oblíbené youtuberky Bookables, která jej strašně moc doporučovala.
Příběh se odehrává v Anglii za druhé světové války, ta zde ale tvoří pouze pozadí veškerého děje, který se otočí okolo kuchařské soutěže, do které se přihlásí naše 4 hlavní hrdinky, každá však z jiného důvodu. Vítězka soutěže se stane spolumoderátorkou pořadu Na kuchyňské frontě v rozhlasové stanici.
Postupně ženy poznáváte, pochopíte, proč soutěží a jak nelehký osud všechny mají.
Čtení knihy bylo ve výsledku moc fajn, bavila mě originalita, postavy i recepty (jen tedy na domácí vaření úplně nejsou), ale... Čekala jsem, že to bude ještě více o hlavních hrdinkách a jejich osudech, příběh se ale soustředil hlavně na rivalitu mezi nimi, vznikající přátelství a tréninky vaření.
Takže za sebe knihu doporučit můžu, čtení jsem si užila, jen jsem doufala, že budu ještě spokojenější, než jsem byla.
P. S. A ta obálka s ladící ořízkou? Pecka!

Katania
11.07.2023 5 z 5

To byla krása! Kouzlo přátelství v těžkých časech provoněné skvělým jídlem. Úžasný nápad na knihu. I slza ukápla.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) historické romány anglické romány

Autorovy další knížky

Jennifer Ryan
anglická, 1970
2017  86%Sbor chilburských dam
2023  85%Na kuchyňské frontě

Kniha Na kuchyňské frontě je v

Právě čtených3x
Přečtených112x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených3x
Knihotéce82x
Chystám se číst148x
Chci si koupit38x
dalších seznamech3x