Na Knížecí

Na Knížecí https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431924/mid_na-knizeci-WYx-431924.jpg 4 16 4

Podtitulem "Pražská preludia" dává Karel Šiktanc více než zřetelně najevo, že obsahem jeho sbírky budou tentokrát procházky Prahou, zastavení na různých místech této metropole, ať už je to třeba v titulní dopravní stanici Na Knížecí, u emauzského kláštera či na štvanickém ostrově. Tady všude pátrá básník nejen po osobních vzpomínkách, ale i po ozvěnách dějinných událostí, uchovávaných v paměti. V jednotlivých básních (celkem je jich tu shromážděno devět) autor rozsvěcuje i nostalgická zamyšlení, z nichž dýchá "pravěký průvan Týna", světla Rajského dvora i "prázdné kostnaté náručí zahrady Kinských". Nalezneme zde i reminiscenci na pohřeb básníka Vladimíra Holana nebo příběh o básníkově první milostné schůzce, konané ve válečné době v okamžiku, kdy město bylo ohroženo leteckým bombovým útokem. Za součást sbírky lze považovat i výtvarný doprovod, který tvoří počítačové grafické listy významného českého sochaře Jana Koblasy, jenž se zde v roli Šiktancova "dvorního" ilustrátora objevuje již počtvrté... celý text

Přidat komentář

V_M
31.12.2021 4 z 5

Obsahuje silné pasáže, k nimž se člověk vrací a vrací. A jako celek uzavřenější, celistvější, komplexnější než mnohé jiné Šiktancovy věci. Ale v některých místech pro ni bohužel platí to, co jsem psal k Vážné známosti.

Vandina
02.02.2021 5 z 5

Most Palackého byl Mozartův.


sika444
12.07.2020 4 z 5

Pražské básně, putování krajinou srdce, mládí i ulicemi města. Vlastně další pokračování té jedné básně...

ladyfromskye
09.11.2016 5 z 5

Krása. A tentokrát - na rozdíl od Českého orloje - dostupná skutečně všem, bez nutnosti číst doprovodnou literaturu. Karel Šiktanc je skutečně jedním z našich největších Básníků a je jen škoda, že spousta čtenářů o něm a o jeho díle vůbec nic neví.