Na hrotech zeměkoule

Na hrotech zeměkoule https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242198/bmid_na-hrotech-zemekoule-242198.jpeg 4 8 2

Přidat komentář

mgeisselreiter
18.02.2023 4 z 5

Trochu nesourodé vyprávění z několika výprav, některé poutavější, některé rozvláčnější, ale nakonec vždy zajímavé a uspokojující - já to prostě mám rád. Kniha je doplněna většinou povedenými barevnými fotkami, jejichž popis ale neuvádí, ke které výpravě se vztahují - je to trochu matoucí a popletené. 70-75%, 18. 2. 2023.

haki34
20.01.2018 4 z 5

velmi zajímavá knížka , po dlouhé době jsem četla zas něco od českého významného horolezce, který má taaky svůj styl psaní... popisuje zejména úspěchy, kterých dosáhl jako člen mezinárodního seskupení lezců, sponzorovaného velkou firmou...takže se seznámíme jednak s jejich parádním dobrodružstvím a výkony, jednak se jmény popředních evropských lezců, a jejich výkony v domácím prostředí. Zajímavá byla také pasáž, kde se v rámci teambuildingu zůčastnili plachtění - námořní jachting prověřil zkušené suchozemce, sjezd divoké řeky a horská kola. Pasáž s turistikou JR kvůli zraněnému kotníku vynechal. Knížka má barevnou přílohu, fotek není moc, ale o to jsou hezčí a jako dokumentace výkonů nnaprosto postačují...a JR v knížce jen tak mimochodem i propaguje své vlastní oblečení, které zkouší sám na sobě v tvrdých podmínkách :) a pak mě dostal popis stravy - od proteinových koktejlů na míru a mražených jídel (americké výpravy kolem roku 1995, nějaké novější Messnerovky......) jsem se vrátila zpět ke konzervám rybiček, oliv, šiškám salámu, kde Herkules je vyzdvižen nad ty francouzské !
JR taky neoppomene zdůraznit i praktické aspekty cest, kdy jako občas ČSSR byl narozdíl od třeba Francouzů pokaždé prohledáván mnohem důkladněji...a také potíže třeba s telefonátem z Himalájí do Černošc ;)
parádní výkony všech borců, milovníkům lezení či dalekých cest a přírody doporučuji.