Na co se to vlastně díváme?

Na co se to vlastně díváme? https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233575/mid_na-co-se-to-vlastne-divame-233575.jpg 5 32 7

Podtitul: 150 let moderního umění v cuku letu Autor klade zásadní otázky, na které je někdy člověku trapné se zeptat. Nemluví snobským jazykem uměleckých kurátorů, a přesto nás nenechá na pochybách o své erudovanosti a hluboké znalosti tématu. Po přečtení nebudete možná z příští návštěvy galerii či muzea tak na rozpacích a bude to pro vás mnohem zajímavější zážitek, na současné umění se budete dívat už navždy jinýma očima. A v neposlední řadě zjistíte, proč půvabné malůvky vašeho potomka, tolik podobné některým moderním uměleckým projevům, v konkurenci velikánů umění většinou neobstojí.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

What Are You Looking At?


více info...

Přidat komentář

purie
28.05.2022 5 z 5

W.G. pojal a napsal knihu podobně jako když si dobře naladěný, sdílný, entuziastický fanoušek a erudovaný odborník na výtvarné umění v jedné osobě chce se čtenářem přátelsky popovídat na procházce galeriemi nebo třeba po městech či pobřeží jezera. Drží svělý balanc mezi čtivou, vtipnou a místy odlehčenou polohou a zároveň systematickou přehledností a promyšlenou formou.
Aspoň pro mne je lepší knihu číst "na pokračování", po přestávkách, na jeden zátah je těžké ji celou plně vstřebat, anebo se k ní dle potřeby, insiprace nebo právě shlédnuté výstavy vracet.

Svělá kniha, kterou je dobré mít přímo ve své knihovně a třeba i šikovný tip na dárek.

LištičkaMay
24.01.2021 4 z 5

Hezky provedená kniha, pro ty co chtějí základní přehled o moderním umění přes veskrze známá díla. Autor píše srozumitelně a podněcuje k přemýšlení o dílech. To, co si z knihy odnesete a jak se na umění budete dívat je jen na Vás.


helmiczka
29.06.2019 4 z 5

Kniha ma mnohokrát prekvapila a pobavila, ale záujem o moderné (a postmoderné, a súčasné) umenie vo mne nevyvolala.

mosem
29.12.2018 5 z 5

Nepatřím k těm, kteří do sebe s rozkoší nasávají teorii. Ani teorii umění. Mám umění rád, ale nejsem ten, kdo by si o sobě myslel (nebo to dokonce o sobě prohlašoval) že umění rozumí. Posunul jsem se na ose času i techniky, a tak jsem postupně přestal vnímat jako umělce jen autory gotické, barokní.....a snad ještě pár "zaručených" jmen novějších - impresionistů, kubistů. Nicméně další oblasti jako konceptualismus, surrealismus, dadaismus....leželo (a mnohdy stále leží) za hranicí mé schopnosti dílům rozumět.
Nahlédl jsem do několika knížek, které se těmto oblastem věnují...nicméně zpravidla jsem je po čase odložil s opět potvrzeným přesvědčením, že jsem kulturní barbar a primitiv, nebo jej ze mne autoři dělají. Případně obojí.
Knížka Willa Gompertze je snad první, kterou jsem přečetl skutečně s chutí. A s výsledkem, že bude třeba se k ní znovu vracet. Není to totiž návod ale námět. Pokud bych použil příměr z jiné oblasti života - nedává mně upečenou rybu, ale učí mne rybařit :-) Řada jmen a pojmů je pro mne, a zřejmě bude pro většinu čtenářů - uměleckých neodborníků, neznámých ,stejně jako díla která jsou zmiňována budu v budoucnu muset dohledávat (díky z tebe, Internete :-)
Jazyk je přijatelný - není zbytečně složitý, ale současně autor nepředpokládá že knížku dostane do ruky člověk, který se připravuje teprve na svoji první návštěvu galerie. Prostě knížka, která mně "sedla"

mySaints
04.06.2017 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, díky které jsem pochopila všechny souvislosti, co stály za vznikem revolučních uměleckých děl, a to nenásilnou, až spíše zábavnou formou. Doporučuji laickým zájemcům o umění, ale mně pomohla i při studiu na státnice. :)

zdenekhajek
27.03.2016 4 z 5

Vcelku příjmená kniha o moderním umění. Od knihy jsem čekal, že se populární formou dozvím např. proč jsou Duchampova fontána nebo Warholovy obrazy polévek umění. Toto moje očekávání kniha naplnila, rozšířila mi obzor a zvýšila zájem o umění.

Tatrman
21.01.2016 5 z 5

Skvělá knížka! Pokud se chcete dozvědět nenásilnou formou něco o moderním umění, tak doporučuji si tuto knihu přečíst. Pěkně a poutavě napsaná. Za mě plný počet!

Štítky knihy

umění výtvarné umění impresionismus dějiny umění

Autorovy další knížky

Will Gompertz
anglická, 1965
2014  93%Na co se to vlastně díváme?
2017  78%Přemýšlej jako umělec

Kniha Na co se to vlastně díváme? je v

Právě čtených4x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce28x
Chystám se číst60x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x