Komentáře knihy Mystéria křesťanská aneb o kosmogonickém tajemství Velikonoc

witiko
12.04.2026

Velice pozoruhodná brožurka s myšlenkově hutným obsahem, která jde k nejhlubšímu jádru Velikonoc, kde už nejde jen o katechetickou dogmatiku, ale o mystérium zasvěcení. Ne, že bych ve všech souvislostech dokázal držet s autorem krok, ale co mě na tom velmi bavilo, je typický "neubauerovský obrat", kdy svým předkoncilním ultrakonzervativním pojetím (založeném ovšem nikoli na katolické věrouce, ale na symbolické a etymologické hermeneutice) v podstatě dospívá k přitakání postmoderně:

"Ve světle dosavadního výkladu bychom mohli současnou postmoderní dobu přechodu a prolínání světů, v němž se povaha světa rozplývá, označit za ,Paschu dějin' – za křižovatku či kříž, pod nímž ,skály pukají a hrobové se otevírají' – aby se zjevily základy světů a otevřely se cesty k pokladům skrytým v hlubinách. V tomto směru mohou mystéria Vzkříšení povzbudit důvěru v ,život budoucího věku' ".

Jak sám Neubauer píše, teologové a klasičtí filosofové mohou být z jeho interpretace Velikonoc zaskočeni až pohoršeni, jenže to je právě vlastností mystérií, že podkopávají všechny příliš ustavené a zakonzervované hranice. To je trvalé poselství bez ohledu na to, že už jsme se dnes od optimismu postmoderny přesunuli kamsi do období totální skepse. Nemůžu si pomoct, ale i tato knížečka potvrzuje můj dojem, že Zdeněk Neubauer byl jeden z největších (a ve školní filosofii dosud nedoceněných) českých filosofů.

ZaS
29.03.2025
ZaS

Velmi fundovaně ale současně poeticky napsaná kniha vysvětlující liturgii velikonočních obřadů. Přestože má jen 50 stran, vyčleňte si na přečtení delší čas; ideálně v době půstu.

Beebee
26.03.2025

Konečně jsem díky Z. Neubauerovi porozuměla mystériím Velikonoc. Bylo pro mně překvapivé, jakou hloubku a rozsah v nich lze vidět a prožít.

roman9739
25.06.2020

Moje první setkání s neuvěřitelným Zdeňkem Neubauerem a hned taková řacha! Asi bych normálně napsal, že jsem tuto knihu smlsnul za jeden den, ale myslím, že by to nebylo, vůči tomuto dílku, důstojné.
Je to úctyhodné pojetí Velikonočního tajemství, které mi, díky Neubauerovu výkladu, poodhalilo roušku (jak milé v těchto dnech) svého hlubokomyslného základu.

Update 1. 4. 2021 (Zelený čtvrtek) Když jsem tuto knihu četl poprvé, loni v létě, slíbil jsem si, že si ji znovu přečtu před Velikonocemi, což se mi povedlo a jsem za to náramně rád, neboť to Velkým nocem dává zcela jiný, a zrovna v této době, podstatný rozměr.
Řekl bych, že se pravidelné čtení této knihy o Svatém týdnu stane mou tradicí.

Update 13. 4. 2022 (Škaredá středa) Ani letos jsem nemohl odolat, znovu objevil skryté, znovu se podíval na Velikonoce z poněkud jiné perspektivy. Jo tradice, je tradice.
Letos i s citátem:
Obecné uznání vede k společnému vyznání - confessio, tj. vydávání svědectví o tom, co jsme spatřili. Společný způsob vyslovování, tedy artikulace - členení si vyžádá shodu na vyslovení společných "článků víry" (articuli fidei).
A tak, zatímco u Descarta je zakoušena povaha světa očištěného od "vosku", tj. zbaveného společné minulosti a obecné zkušenosti, paschální mystéria se soustředí na "vosk", tj. na to, co přijímá, obsahuje, nese a udržuje společenství světa jako "kolektivního nevědomí" společné kosmogonické minulosti a živí její světlo. Tak paškální vosk ztělesňuje duši společného světa. (str. 37)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi