Myšlenky Boženy Němcové

Myšlenky Boženy Němcové https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43566/myslenky-bozeny-nemcove-43566.jpg 4 10 3

Výběr z myšlenek Boženy Němcové, uspořádaný do tématických okruhů, odhaluje bohatý vnitřní život spisovatelky. * Po Hynkově smrti ( 19.10.1853), když na mne všechny těžkosti, choroba, zármutek, bída,klam v lidech, jež jsem za přátely držela - vše to když na mne doráželo a mysl moji tížilo, našla jsem v spisech svých lístek, na němž poznamenán byl plán k Babičce již od tří let. Čtu s větším a větším zalíbením, a jako nějaká fata morgana začne tu přede mnou vystupovat luzný obraz údolíčka, do nejmenších podrobností, a v něm tichá domácnost Proškovic rodiny, v níž babička hlavní osobou. - Nemohu to ani povědít, jak mne tenkráte vzpomínka ta, unášejíc mne z trudu života do utěšených dob mládí, umírnila, potěšila. Začala jsem v tom pracovat po Hynkově smrti, v nejtrapnější době mého života - když mne omrzelo v světě žít. Utekla jsem do toho osamělého stavení v malém údolíčku, k nohoum milé babičky, a když jsem slyšela její rozumná slova, její písně a pohádky, když tu přede mnou stál její milý obraz, měla jsem za to, že jsem děvče, běhala jsem veselou myslí po lukách, lese a háji, navštívila ty upřímné duše všecky a zapoměla při nich na všecek ostatní svět, se všemi jeho trampotami. (úryvek z knihy) ... celý text

Přidat komentář

JointlieKat94
17.07.2022 5 z 5

Taková malá cestovní knížka plná moudrosti samotné B. N.
Tak jsem si ji vzala s sebou na vycházku a pod stromem, u nás na kopci ji otevřela a se západem slunce a s radostí dočetla.

Myšlenky Boženy byly opravdu moudré, líbily se mi její názory co se žen týká, lásky i přátelství. Dozvěděla jsem se, (ačkoliv jsem to věděla už z jiného zdroje), v jakém stavu a proč vznikla Babička. Ta žena si mnoho vytrpěla..

Ale taky díky ní máme svět takový, jaký je teď, svobodný.. ženy mohou dělat, co se jim zachce.. to je takové hezké uvědomění, to horší je, že v té době to nešlo.. je to nepředstavitelné.

Každopádně, knížečka je krásná a ráda se k ní budu vracet.
Doporučuji.


"Kdo miluje mírnost, tomu ovšem bude se zdát řeč Havlíčkova urážející a hrubá, ale věřte, že to neškodí, u nás je potřeba takových mužů, kteří se ani čerta nebojí a vždy rázně a neohroženě národní věc hájí." 6.8.1850

JPBelmondo
12.05.2018 5 z 5

Ač je knížka velmi malá a útlá, obsahuje neskutečně pokrokové výpovědi a názory. A to nejen na lásku, manželství, mateřství, ženy, muže, ale i na společnost, národ a češství, potažmo slovanství vůbec. Neuvěřitelně nadčasové a moudré myšlenky (nedoceněné a statečné ženy-spisovatelky) jsou aktuální i dnes. Věřím, že knihou budou nadšeni alespoň ti, kterým není v dnešní době lhostejný osud nejen naší země, ale i našeho mateřského jazyka. Velké obohacení, doporučuji.


milamarus
03.03.2016 5 z 5

Bezmála dvě stovky zápisků, které mohou rozšířit studnici informací o této české literátce a společnosti vůbec. Jsou to myšlenky na lásku, manželství, mateřství, babičku, služebnost, národnost, Slovensko, hoře, smrt, přátelství, aj. Můžete se o ně opřít, neboť za všemi je uvedeno datum napsání (nebo alespoň rok). A taky proto, že Božena Němcová dokáže vnímat i něco jiného než svůj “malý svět“.

Myslím zvláště ty momenty, kdy se snaží vidět jiné věci než vidí jako manželka a matka. To ustoupí veškerý její smutek, zklamání a výčitky. Přestane Vás bombardovat tím, jak chtěla mít dostatek prostoru pro rozvoj vlastní osobnosti, vlastních schopností, vlastního života, jak chtěla být šťastná. A naopak z ní začne čišet veliká síla a energie.

Doporučuju, a věřím, že Vás některé z nich zaujmou.