My Tibeťané

My Tibeťané https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224621/my-tibetane-Xvw-224621.jpg 5 2 1

Kniha první Tibeťanky, která přišla na začátku 20. století na Západ. Rinčhen Lhamo, manželka britského diplomata, nejprve popisuje Tibet svého mládí – místní život, kulturu, zvyklosti a obyčeje. V dalších kapitolách líčí, jak si zvykala na život na Západě, srovnává Tibet s Evropou a mnohé její postřehy nás i po bezmála 90 letech překvapují svou nadčasovostí. V závěru knihy autorka připojuje půl tuctu pohádek, či spíše lidových příběhů, které by se rozhodně malým dětem číst neměly.... celý text

Přidat komentář

DádazPrahy
03.02.2019 5 z 5

Zajímavá a čtivá knížka, vyprávění rodilé Tibeťanky, která se usadila v Anglii.
I když byla knížka napsaná skoro před sto lety, popis života a zvyklostí Tibetu a porovnání západního a tibetského způsobu života dodnes nabízí velmi zajímavé čtení. V přehledných tématicky řazených kapitolách (např. pokrmy, domy, odívání, slavnosti apod). nám autorka představuje Tibet, jak jej neznáme. "Takový je ten náš Tibet", praví autorka, a z jejího vyprávění cítíme hrdost a lásku k její rodné zemi.
Knížka rozhodně nenudí, má přiměřený rozsah a určitě čtenáře obohatí.
Dovolte mi ocitovat krátký úryvek:
"Na vaši hmotnou kulturu hledím takto: věci samotné jsou velmi žádoucí a ducha, který je vytvořil, nelze dost vynachválit, ale lidé by je neměli zneužívat ani se za nimi honit. Čím více jsou předměty žádoucí, tím ctnostnější je, zřekneme-li se jich."
Jedno tibetské přísloví:
" Pes nemá rád, když se mu ukazuje hůl, a člověk zas, když se mu ukazuje pravda."
Na závěr nabízí autorka šest tibetských pohádek - pro zajímavost, všechny končí slovy "a na vrcholek hory zazářilo slunce štěstí a řeka odnesla žebráckou hůl", což zhruba odpovídá našemu "a žili šťastně až navěky".
Oceňuji také praktický malý formát a hezké černobílé ilustrace, které vyprávění vhodně doprovázejí. Knížku jsem objevila náhodou v knihovně, ale jsem moc ráda, že neunikla mé pozornosti. Pokud se zajímáte o Tibet, je to snad "povinná četba". Velmi doporučuji.

Štítky knihy

tibetská literatura

Autorovy knížky

2014  90%My Tibeťané

Kniha My Tibeťané je v

Přečtených2x
Doporučených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x