Múzeum rodného kraja

Múzeum rodného kraja
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134951/bmid_muzeum-rodneho-kraja.jpg 4 6 6

Za strohým názvom románu sa skrýva dramatický dej, plný zápletiek. Hlavnou postavou je tkáčsky majster Zigmund Rogalla, dej nás zavedie do Mazúrska, Hneď prvými vetami nás uvádza do dramatických udalostí – ako podpálil múzeum, ktoré sám založil, vybavil zbierkou najrozličnejších exponátov, a pritom utrpel popáleniny...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Heimatmuseum , 1978


více info...

Přidat komentář

netopýr088
14.11.2023 4 z 5

Ako som u Lenzových kníh zvyknutý, mnohé je tu symbolom dačoho iného. Tu je hlavnou témou vlasť, tá pôvodná stratená a tá nová, a v neposlednom rade tá spomienková. Nečíta sa to ľahko, ale je to bomba! Dal som ju čítať ľuďom v miestnom bookclube, tak som zvedavý, čo na to povedia. Zatiaľ však najmenej čitateľná autorova kniha.

kristleko
28.10.2014 5 z 5

Pečlivě vystavěný, barvitý a dost rozsáhlý román, který se sice nečte úplně snadno (mj. pro svérázný monologický způsob vyprávění), ale zanechává silné dojmy a takřka živé obrazy Mazurska. Působivé popisy krajiny, zvyků a rozličných postav nejsou samoúčelné, ale poskytují plastický (a nostalgický) pohled na tento svérázný kraj, kde se tradičně míchaly německé vlivy s polskými – a především pak na to, jak se tento zapadlý kraj světa proměnil za dvou světových válek, kdy byl vždy frontovou linií. V příběhu se mísí osobní příběhy a nesčetné drobné příhody s velkými dějinnými událostmi. Obecné sdělení či poučení je ale prosté – lidé se mění a (zejména někteří) dovedou být nesmírně přizpůsobiví. Velmi působivá kniha.