Múza za zrcadlem

Múza za zrcadlem https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176241/bmid_muza-za-zrcadlem-176241.jpg 4 23 11

Tři přátelé, tři umělci, jedna přísaha. Jejich cílem bylo pravé poznání. Nástrojem možnosti umění. Představa múzy jako pravé zachycení inspirace. Za vším stála žena. Ona byla otázkou a jen v ní bylo možno nalézt odpověď. Malíř, dychtící po nespoutanosti a volnosti vlastní imaginace, je polapen láskou k nebeskému stvoření s pekelnou myslí. Spisovatel, ztracený muž, nalézá sám sebe až poznáním ženy, která sama strádá mnohem intenzivněji, než by kdo tušil. Skladatel, obsedantní hazardér se životem, je postaven před zkoušku, která má dosavadně změnit jeho život plný chyb. Příběh o rozpoznání pravých hodnot, o morbiditě a kráse života. Křižovatka osudů s cílem v neurčitu. K dokonalému poznání vede trojici kreativita, jejíž jádro tkví v projevech imaginace a ve vrcholném duchu umění.... celý text

Přidat komentář

ber-tram
15.11.2021 4 z 5

Výkon neúměrný věku! Ve dvaadvaceti letech publikoval autor myšlenkově podnětné a dějově spojité pásmo mezilidských interakcí, které nemohl odžít, ale musel odpozorovat a odfilozofovat. Kdyby totéž napsal o dvacet let později, ano, už by balancoval na hraně naivity ba kýče. Jenže kousek po dvacítce, kdo by to svedl líp?! 21/21

A.beruska
08.09.2019 5 z 5

Ačkoliv chápu některé z negativních kritik, myslím si, že se na tuto knížku nelze dívat jako na každou jinou. Autor se nás snaží vtáhnout do světa umělců, kde mají divoké představy, zvláštní rozmluvy a myšlenkové pochody své místo stejně tak jako detailní, někdy až jakoby dětsky popsané obrazy, okolní prostředí a pocity.
Chvíli mi trvalo zvyknout si na daný styl knihy, ale byla jsem velmi mile překvapena tím, jak mne děj několikrát v nečekané chvíli znovu chytil a nutil mne číst dál. Nejvíc mne uchvátila část knihy, kdy hlavní postavy odhalují svá "díla" a kdy jsem si dokázala maximálně představit jak barvy a tahy na obraze, tak melodii skladby, vyvolávající barvité emoce.
Právě v popisu obrazů a pocitů je dle mého autorův největší talent, na který se budu těšit v dalších dílech.


Vilja
03.04.2019 5 z 5

Něco pravdy je na všech předchozích komentářích - pozitivních i negativních - a rozhodně to není čtení pro každého.

Já jsem si přitom užil speciálně ty filosofištější dialogy, kde autor představuje různé pohledy na život, mezilidské vztahy či motivace lidského jednání. Literatura má podle mě nabídnout hlubší vhledy "za zrcadlo" každodennosti, což knížka určitě splňuje.

Po dějové lince bylo dílo zpočátku statické, ale postupně se odkrývaly další vztahy, motivace a polohy hlavních postav, takže tato rovina se stále zdařileji prolínala s filosofičtějšími pasážemi. Za mě velmi nadějná prvotina!

DominaCZ
01.03.2019 1 z 5

Jak píše petaSK. Chápu, že kniha je o umění a tak je děj protkán snovými výrazy a hluchými místy hovořícími o nesmyslech (starosti těchto "umělců" bych chtěla mít) , ale právě to je na tom to ...otravný no.
Já na tohle nejsem, takže mě zaujala obálka a už po prvních řádcích mi bylo jasný, že toto ne.

e.llis
22.08.2017 4 z 5

Jednoduše krásná kniha.

Autor nás nechává se zaplést do tolikrát probírané témy (lásky) avšak tentokrát to staví na zhola jiný level. Tři různí umělci. Snaží se nám zpodobnit lásku v tolika možných vzezřeních, že vás to nechá jen zírat. Možná i nadávat.

Konečně kniha kde jsou postavy živé - mají své pohnutky, povahy a vlastnosti.
Kniha velmi milá, částmi srdcervoucí, ale plná života.
Je pravda že občas se děj vleče ale z mého pohledu to za to opravdu stálo.
Zkrátka jsem se tam našla.

Atalera
24.05.2017 3 z 5

Není to špatné, části knihy jsou opravdu k zamyšlení, ale pak mi přišlo , že se děj začal loudat ... ale doporučila bych.

Weeruw
21.04.2014 2 z 5

Knihu jsem dočítala se silným sebezapřením. Autorův styl mi vůbec nesedl, ačkoli se román odehrává v současnosti, děj působí zkostnatěle, dialogy jsou umělé. Neoslovila.

petaSk
02.01.2014

Knihu nebudu hodnotit, protože jsem ji nedočetla. Po asi dvaceti stránkách jsem ji musela odložit. Odradily mě příliš šroubované a za vlasy přitažené dialogy a melodramatičnost. Na druhou stranu, ač je spisovatel mladý, jde z toho poznat, že o věcech přemýšlí do větší hloubky, a kniha asi bude zachycovat jeho sny, touhy a obavy. V hlavním hrdinovi asi bude hodně z autora. Bohužel to na mě působilo až moc okatě a jako červená knihovna. Nevím, v jakém duchu kniha probíhá dále a nemám možnost posoudit zápletku ani další věci, které lze posoudit, až po dočtení.

laprsk
03.11.2013 5 z 5

Doporučil mi ji kamarád a musím uznat, opravdu bomba... Kniha mi nepřijde moc humorná, jak píše christina6, ale je rozhodně inspirativní... a dostane se vám pod kůži. Mám rád knihy, u kterých se musí přemýšlet. Doporučuji dál.

momo11
29.10.2013 5 z 5

Konečně knížka, nad kterou je třeba přemýšlet. A konečně odklon od současné povrchnosti! Víc takových knih! Těším se na další od stejného autora.

christina6
20.10.2013 5 z 5

Nádherná knížka, která si mě získala hned na prvních stránkách. Je v ní snad úplně všechno, napětí, romantika, humor, ale především silná myšlenka. Moc ráda se k ní ještě vrátím, protože má v sobě takové to kouzlo, na které se nedá zapomenout....

Štítky knihy

česká literatura malíři

Autorovy další knížky

Robert Macků
česká, 1991
2020  89%Hédonista
2013  83%Múza za zrcadlem

Kniha Múza za zrcadlem je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce15x
Chystám se číst41x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x