Muž, který zemřel dvakrát

Muž, který zemřel dvakrát https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92565/bmid_muz-ktery-zemrel-dvakrat-Jxh-92565.jpg 4 18 5

Napínavý detektivní příběh z jihočeské periférie, v němž voják důchodce, podplukovník Vlk snaží vypátrat, kdo je záhadný muž, s jehož identitou si zahrávají dvě fyzicky naprosto odlišné osoby. Skrývá se odpověď ve tváři mrtvého, s jehož tělem si pohrával říční proud, nebo je za vším vydírání, kuplířství, lidská chamtivost a praní špinavých peněz obskurní stavební společnosti? Anebo je všechno úplně jinak a za vším je žena; tedy ženy?... celý text

Přidat komentář

Nofar197
12.06.2023 3 z 5

Slušná krimi z prostředí jihočeské vesnice. I když víc mě bavily vtipné prupovídky :
"Tak co, jaký byly holky? "
"Nádherný. Jenze tu pravou jsem nenašel."
"A sakra. Tak tohle jsem už někde čet. Mám dojem, že v červený knihovně. "

ludek.n
21.11.2022 2 z 5

Jedině záměna identit může dodat smysluplnosti názvu románu, který vznikl spoluprací Ivana Šafhausera a Antonína Jirotky. Záměna identit a samozřejmě vražda, která následuje léta poté, co byl stavební inženýr Vlastimil Rous prohlášen za mrtvého. Autoři se rozhodli přistoupit k tématu poněkud netradičním způsobem. Policejní vyšetřovatelé stojí ve stínu ryzích amatérů, konkrétně podplukovníka ve výslužbě Františka Krále. Ten objevuje indicie, svědky, souvislosti. A dělá to pochopitelně po svém, po důchodcovsku, nenápadně, nevzrušivě, pomalu a unyle. I přes lehkou bizarnost případu, nic na něm nepřekvapí a celé vyprávění se ospale ubírá k cíli. Ve Lhotce se první liga prostě nehraje, maximálně tak okresní přebor. A to ještě autoři nejspíš i podplatili rozhodčího, aby jim to pískal tak, jak si přejí. Nevýraznost postav a dějů si tu podává ruku s nudou a nikde není nic, co by člověka vytrhlo z apatie. Z celého dílka jsem tak nejvíce ocenil kulinářský zápal jedné z vedlejších postav, Pepíčka Truhláře.


PeterBahn
30.08.2021 2 z 5

Mini knížečka s detektivní zápletkou, která i zaujme. Co mě ale dost vadilo, byla glorifikace (ne až tak popsaná, ale čpěla z dílka) státních orgánů. Vzhledem ke vzniku dílka a k vydavateli se to dá asi pochopit, ale mám za to, že i tahle část se dala napsat civilněji a snad i pravdivěji. Knížku jsem vrátil do nádražní knihovničky, snad někoho potěší tohle dílko víc.

babystar
16.03.2019 4 z 5

Detektivní příběh z poklidného městečka a vesnice plné přátelských lidí, v němž lidská všímavost a zvědavost čiperného důchodce rozjede kriminální příběh, v němž hrají úlohu neplacené alimenty, změněná totožnost, touha po bezpracném zisku i snaha po vyřešení beznadějné životní situace.

vitavita
10.08.2017

Spletitý příběh, který zaujme.

Štítky knihy

vraždy české detektivky záměna

Autoři knihy

Ivan Šafhauser
česká, 1931
Antonín Jirotka (p)
česká, 1946

Kniha Muž, který zemřel dvakrát je v

Přečtených24x
Doporučených1x
Knihotéce42x
Chystám se číst2x