Můj život a hudba

Můj život a hudba https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85354/muj-zivot-a-hudba-85354.peg 5 1 1

Faksimile rukopisu Jakuba Jana Ryby obsahuje životopisné údaje a přehled skladatelské tvorby, o které byl Ryba požádán tehdejším knihovníkem Kláštera premonstrátů a ředitelem kůru Bohumírem Janem Dlabačem. Vlastní životopis napsal Jakub Jan Ryba v roce 1801, tedy v době, která představovala zřejmě šťastnější etapu jeho života. Z obsahu je patrna láska k rodině, přátelům i dobrodincům, láska k hudbě, hluboká víra, úcta ke své vlastní práci a obdiv k hudebním velikánům své doby. Dokázal však projevit i negativní emoce. Jazykem textu je bezchybná němčina, je však zřejmé, že autorovým rodným jazykem nebyla. Životopis je částí fondu Strahovské knihovny. Podnětem k jeho vydání bylo 240. výročí skladatelova narození a 190. výročí jeho úmrtí. Publikace má formu vědecko-populární edice. Ke každé stránce faksimile originálu, který je psán v jazyce německém, je na protější straně uveden německý přepis a pod ním český překlad. Konec textu je opatřen jmenným rejstříkem. ... celý text

Přidat komentář

milamarus
25.03.2023 5 z 5

Objeveno pod štítkem faksimile. // Vše podstatné je uvedeno v anotaci shora. Já dodám jen, že kniha obsahuje rovněž poznámkový aparát, který Rybovo vyprávění zpřesní, a hodnotím všemi hvězdičkami. // Cenná kniha!
--------------------
CITÁT:
Přitom jsem se řídil zásadou, že to, co jsem chápal, jsem nechal být. Když se objevilo něco nejasného, opsal jsem to a zaobíral jsem se tím, dokud se mi nerozsvítilo.

Štítky knihy

rukopisy faksimile hudební skladatelé

Autorovy další knížky

Jakub Jan Ryba
česká, 1765 - 1815
2005  100%Můj život a hudba
2013  91%Česká mše vánoční
1989  80%Písně

Kniha Můj život a hudba je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Chci si koupit3x