Můj dědeček třešňový strom

Můj dědeček třešňový strom https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441833/bmid_muj-dedecek-tresnovy-strom-VU0-441833.jpg 4 18 5

Slavná italská autorka píše o malém chlapci Toníkovi a jeho babičce a dědečkovi, kteří žijí na venkově, pěstují ovocné stromy a chovají drůbež. V knížce najdeme sympatickou rodinu maminky Felicity, tatínka Petra a syna Toníka, který vypráví několik let starý příběh. V něm poznáme babičku Lindu a dědečka Oktaviána, babi Antonii a dědu Ludvíka s pejskem Flopem, venkovský statek za městem, kde babička chová drůbež a dědeček pěstuje zeleninu a ovocný sad. A důležitými živoucími bytostmi, které obývají statek, jsou husa Alfonzína a třešňový strom, který dostal jméno po mamince: Felix, nejlepší Toníkův přítel. Knížka o pevných rodinných poutech očima bystrého pozorovatele Toníka a o tom, že bez práce a námahy nejsou na světě nejen třešně a vajíčka, ale ani dobré rodinné vztahy. Otevřte knížku a čtěte s dětmi nádherné vyprávění o lásce, přátelství a o tom, že i rozlada a hněv se dají v rodině překonat. Kde vůle neschází, cesta se nachází. Kniha byla přeložena do dvaceti jazyků, u nás vychází v překladu Lucie Přádové a s půvabnými ilustracemi ukrajinské malířky... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Cesta domů
Originální název:

Mio nonno era un ciliegio , 1997


více info...

Přidat komentář

Karcoolka2210
20.04.2023 5 z 5

Kniha s ťažšou tématikou pre deti, ale žiaľ, smrť starých rodičov je súčasťou našich životov v akomkoľvek veku to príde. Autorka to poňala celkom reálne a ukázala aj rôzne typy starých rodičov a vzťahov medzi nimi a vnúčatami. Zobrazuje tiež nezhody v manželstve, ako vplývajú na deti a že niekedy majú aj problematické vzťahy štastný koniec. Za mňa super, aj predškolákom v škôlke sa páčila.

mysimas
23.09.2022 2 z 5

Na knížce mi úplně nesedly popisy “špíčků” babičky Lindy, vykreslení babi Antonie a dědy Ludvíka jako antagonistů, to, že Toníkova máma jen tak kopla rodinného psa, aniž by se nad tím kdokoli pozastavil, a ani to, že se na Toníka i hlavy ostatních dětí sypaly pohlavky ze všech stran, často bez jakéhokoli důvodu. Výtvarně je to hezká kniha, ale příjemné pocity z ní moc nemám.


Abia
20.10.2021 5 z 5

Četla jsem jí dětem ve věku 9 a 13 let a líbila se jim oběma. Ve chvílích, kdy se v příběhu objevují těžkosti, byly napnuté a čekaly, jak to dopadne, stejně jako já. Mně se kniha líbí moc, oceňuji, že je pro děti, ale není zjednodušená jen na pozitivní stránky života. Postavy v ní se i rozčilují a nemají něco rády, umírají, tak jako v životě. Moc hezký příběh i ilustrace. Nepodceňujte děti, žijí tu s námi všechny stránky života a v této knize je najdou.

kamibe
13.08.2020 5 z 5

Půjčeno od kamarádky. Líbilo se mi, že je to psáno v první osobě, že je tu obsaženo tolik života a tolik rozdílností v nejbližších lidech, tolik lásky a také dost smutku i nepříjemností, které život nabízí, abychom se zocelili. A to na samém konci příběhu je dobře znát. V hlavě mi zná tok tok tok a určitě si v nejbližší době ušlehám vajíčkové pitíčko.

dagmar7365
21.07.2020 4 z 5

Krásný příběh. Moc se mi líbil, ALE neumím si nějak představit, pro kterou skupinu dětí je to určeno. Nemohu se zbavit dojmu, že krása toho příběhu je pro ně neuchopitelná, že ji v něm vidím já, díky svým životním zkušenostem a prožitkům, ale ony ji zatím neuvidí. Podobně jako v knize Malý princ. Také zcela nedětská kniha mylně podsouvána dětem.

Autorovy další knížky

Angela Nanetti
italská, 1942
2007  81%Môj dedko je čerešňa
2010  60%Adalbertov denník
2009  90%Muž, ktorý pestoval kométy
2012  0%Priatelia dažďa